Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Poražený prezidentského klání. Co bude s Babišem dál? Politologové: Může už útočit na Sněmovnu

Autor: Rostislav Fridrich - 
31. ledna 2023
05:00

Bezmála milion hlasů rozdíl a jasná porážka. Tak dopadl ve volbě Andrej Babiš (68). Otázka teď je, co s ním a jeho ANO bude dál? Vždyť i uvnitř hnutí už se mu zcela otevřeně vzepřely dvě výrazné postavy. Blesk se proto zeptal politologů, co očekávat.

Jasno o tom, jak se projeví prohra uvnitř hnutí a zda bude Babiš opět zvolen jeho předsedou, by mohlo být 8. února. Ten den se totiž uskuteční sjezd ANO. Podle Bleskem oslovených politologů by se ale Babišova židle coby šéfa partaje otřást příliš neměla. „Nedomnívám se, že by ho to oslabilo nějak výrazně. Jeho kolegové jsou sice připraveni pokračovat bez něj, ale až v okamžiku, kdy on sám zavelí,“ míní Lukáš Jelínek. To jeho kolega Josef Mlejnek tam jednu slabinu vidí. „Nemyslím si, že ho oslabila prohra sama, ale spíš ten způsob, kterým tlačil na pilu v kampani,“ vysvětluje.

Posun mezi voliči

Vzhledem k nutnosti oslovit co nejširší spektrum voličů při volbě hlavy státu, musel expremiér »zalovit« i ve vodách, které nebývají tradiční pro ANO. To by mohlo do budoucna proměnit i samotné hnutí. „Andrej Babiš v těch volbách dokázal úspěšně už v prvním kole sáhnout na voliče SPD. Takže pro něj zbývá možnost vlastně jenom sáhnout po těchto nebo po nějakých ještě radikálnějších voličích, čehož se zjevně nijak neštítí,“ řekl Jelínek. Podle Mlejnka si SPD dokáže svůj elektorát udržet a politolog zároveň upozorňuje, že prezidentské volby jsou unikátní a voliči se v nich často rozhodují podle jiných kritérií, než třeba ve volbách do Sněmovny.

Poslanec nebo občan?

Babiš si také po neúspěšném boji o Hrad smazal na twitteru, že je českým poslancem, a toto označení nahradil prostým »občan ČR«. „To bude souviset asi s tím jeho rozhodováním, jak dál pokračovat v politice. Přece jenom zjevně mu ta role poslance a vůdce opozice příliš nesedí. Možná, že bude sám uvažovat o možnosti složit poslanecký mandát a soustředit se na tu příští volební kampaň do Sněmovny,“ uvedl Jelínek. „Může to být i tím, že poslanec samozřejmě nezní dost honosně. Je v tom obsažen takový politický apel, že on bude reprezentantem těch občanů, kteří třeba nejsou zastoupeni současnou vládou,“ dodal Mlejnek.

Do regionů

Politologové se také shodují, že se Babiš v nadcházejících měsících bude chtít soustředit na kontaktní kampaň a oprášit může svůj obytný vůz, se kterým navštěvoval regiony. Podle Jelínka byla Babišova letní »spanilá« jízda po republice skoro nejúspěšnější část kampaně a v této roli se zřejmě cítil velmi příjemně. „Pokud bude chtít dál působit v politice, tak bude dělat nějakou kontaktní kampaň mezi obyvatelstvem,“ souhlasí Mlejnek.

Bude mít vyzyvatele?

Nadcházející únorový sjezd ANO odpoví na otázku, jak politicky silný je Babiš uvnitř hnutí a zda se mu někdo postaví do cesty ke zvolení předsedou. Zatím to nevypadá, že by někdo z dalších výrazných členů byl rozhodnut kandidovat proti expremiérovi. „Andreje Babiše volilo 2 400 000 občanů ČR a tolik lidí nikdy žádného kandidáta jakékoliv politické strany či hnutí nevolilo. To je ohromně silný mandát a i proto jsem přesvědčena, že pan Babiš má být lídrem hnutí ANO i nadále,“ uvedla místopředsedkyně hnutí Alena Schillerová (58) na dotaz, zda bude sama kandidovat na předsedkyni ANO. „Můj názor je, že by Andrej Babiš měl být předsedou i nadále,“ dodal 1. místopředseda hnutí Karel Havlíček (53, ANO).

Slezský odboj

Politologové také neočekávají, že by mohli zamíchat kartami ostravský primátor Tomáš Macura (58, ANO) a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (63, ANO). „Pokud se nějak nezměnila za posledních několik týdnů atmosféra uvnitř hnutí, tak oni byli vždycky představiteli menšinového proudu, ke kterému se další členové ANO už moc nehlásili. Naopak byli spíš tiše tolerováni špičkami kolem Andreje Babiše, protože je mohli prezentovat jako ukázku vnitřní plurality hnutí,“ řekl Jelínek. Jak Macura, tak Vondrák otevřeně podpořili v prezidentské volbě Babišova protikandidáta Petra Pavla (61).

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video  Tisková konference Andreje Babiše k výsledkům prezidentských voleb. (28.1.2023)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

pragver ( 31. ledna 2023 14:29 )

Aha, takže kopeš za Piráty, co se krčí ve Strakovce, aby mohli být u koryta ?!

Jaryn19 ( 31. ledna 2023 14:07 )

tady vládnou Piráti?

Jirik-ta ( 31. ledna 2023 13:46 )

ale je dobrej

pragver ( 31. ledna 2023 13:42 )

Jaryne, zřejmě tě vláda Jedné Velké Strany uspokojuje a můžou si s tebou tak v pohodě třeba i tu podlahu vytírat !!!

Jaryn19 ( 31. ledna 2023 13:42 )

nečekají na ANO ani SPD, ale nějakou lepší volbu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa