Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman vyklízí pole a zamíří do bungalovu. Co bude dělat nový prezident Pavel a co plánuje Babiš?

  • Autor: Nikola Forejtová - 
    29. 1. 2023
    05:00

    Prezidentské volby 2023 jsou za námi a Miloše Zemana v březnu vystřídá generál Petr Pavel, který získal důvěru 3 358 829 voličů. Účast byla rekordních 70,25 %. Zemana tak nyní čeká stěhování do svého vysněného bungalovu v Lánech, kde si bude užívat důchodu. Jaké má brzy bývalý prezident plány do dalších let? A jak to bude se stěhováním generála a jeho manželky Evy, ale také s neúspěšným kandidátem Andrejem Babišem (ANO)?

  • 1.Zeman na cestách

    Prezidentovi Miloši Zemanovi oficiálně skončí mandát až 8. března. Do té doby bude normálně vykonávat svůj úřad, dokonce má v plánu i několik cest - jedna z nich se koná právě v neděli 29. ledna. „Budu vykonávat celou řadu běžných věcí. Pojedu do Srbska, zde přijmu rakouského prezidenta. Těch věcí je několik desítek. Až do konce funkčního období budu plnit běžné povinnosti,“ uvedl Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech s tím, že se chystá i několik akcí pro zaměstnance.

    Srbsko si už Zeman bude moci brzy odškrtnout, vyrazil sem v neděli a vrací se v pondělí.

    21:18
    29. 1. 2023

    Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

    20:57
    29. 1. 2023

    Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

    20:51
    29. 1. 2023

    Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

    Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

    Zobrazit celý online

    Cesta na Slovensko, rád by Izrael

    Během prosincového setkání s premiérem Petrem Fialou také vyslovil své přání, že by s ním rád zaletěl do Izraele, kde se bude otevírat česká ambasáda v Jeruzalémě. Izrael totiž patří mezi srdcové záležitosti Zemana, jenž často zmiňuje jeho vztah s izraelským prezidentem Jicchakem Herzogem, který mu dokonce předal 11. července na Hradě nejvyšší izraelské vyznamenání. Poslední zahraniční cesta by pak měla vést na Slovensko.

    Nicméně to nakonec nevypadá, že by se Zeman do Izraele skutečně vydal. „On to neustále sabotuje pan ministr Lipavský,“ uvedl o cestě do Izraele Zeman v sobotu pro Frekvenci 1. „Pan ministr Lipavský se zahraniční politiku musí teprve učit,“ dodal.

    Zeman si myslí, že bude schopen svou kancelář předat bez jízlivosti a hořkosti. „Kdybych odcházel jako poražený politik, tak by ve mně nějaká hořkost zbyla. Když jsem ale rekapituloval těch 30 let v politice, tak tam byla jen jedna prohra,“ uvedl končící prezident na začátku roku pro Blesk.

    Video  Izraelský prezident na návštěvě Česka: Zeman se „příteli“ omlouval za Lipavského  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Lánský bungalov

    Zeman v loňském roce avizoval v Press Klubu na Frekvenci 1, že se plánuje stěhovat z Hradu a také ze zámku v Lánech v průběhu ledna a února. Však už si také několik let staví své důchodcovské hnízdo, bungalov v Lánech. „Teď se tam naváží nábytek včetně polohovací postele. To víte, skoro osmdesátiletý člověk už není mladík,“ informoval Blesk v pořadu S prezidentem v Lánech na začátku roku. Až se tam nábytek naveze, Zeman už se sem oficiálně nastěhuje.

    Hrůza ze stěhování knih

    Ačkoliv se Zeman na stěhování do bungalovu těší, svěřil se s tím, že má jisté vrásky ohledně mnoha krabic, které musí vynést z Hradu a Lán. Za svůj desetiletý mandát totiž nasbíral mnoho materiálů, darů a hlavně těžkých knih.

    „Budu mít určitou komplikaci, budu muset jak z Lán, tak i z Hradu odstranit knihy, které jsem dostal a které si přesunu do svého domu. Jsou to bedny a bedny knih a dalších věcí,“ řekl s úsměvem. Dodal, že zatím vyklidil šuplíky v Lánech, ale to je tak jedno procento věcí.

    Končící hlava státu pro Blesk zopakovala, že bude číst v důchodu krásné knihy, bude obklopen rodinou a doufá, že neskončí jeho život tím, že bude vážně nemocný. „Pak budu šťastný, spokojený a někdy umřu. A koukejte mi přijít na státní pohřeb a udělejte z toho reportáž,“ dodal.

    Náročná operace

    Chce se také určitě podívat na Vysočinu do jedné tvrze. A také tam má knihy. „Budu tam jezdit jen v létě, v zimě jsem tam jezdil na běžky, a to už nejde,“ dodal.

    „Stěhování je náročná operace a těch věcí, které jak už z Pražského hradu, tak i z Lánského zámku do poměrně malého domku musím převézt, je poměrně hodně, ale snad to zvládneme,“ podotkl Zeman ke stěhování v sobotu na Frekvenci 1.

    Video  Zeman o konci na Hrade: Hrozí se stehovaní, mam bedny knih. A o tom, jak byt i posmrtný prezident  - Mall TV, Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Zapomínání a renta

    O čtení hovořil Zeman mnohokrát v souvislosti s důchodem. Ve svém novoročním projevu, kde vzpomínal na 30 let v politice, také zmínil, jak naloží se vzpomínkami na své rivaly a přátele. „Jako každý politik jsem se občas setkával přímo, nebo zprostředkovaně, i se závistivými a zakomplexovanými nulami mezi politickými komentátory, mezi neúspěšnými politiky a i jinde. Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu. A naopak budu vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž jsem měl tu čest pracovat pro republiku,“ využil Zeman své příležitosti si ještě jednou pořádně rýpnout.

    Loučení pak probíhalo v průběhu týdnů mnohokrát, když se Zeman zrovna potkal s nějakým politikem. Nedávno se loučil i s polským prezidentem Andrzejem Dudou a jeho manželkou Agátou, se kterými strávil den v Náchodě. Zeman zmínil, že po pracovní stránce se možná vidí naposledy, ale na osobní úrovni se ještě potkají.

    Podobně jako předchozí hlavy státu plánuje mít kancelář i dosluhující prezident. „Kancelář samozřejmě chystám, protože se dá předpokládat, že jako u každého bývalého prezidenta se na mě lidé i organizace budou občas obracet, a tak mi někdo musí organizovat program,“ řekl Frekvenci 1.

    Zeman má podle volebního zákona nárok na 50 tisíc korun, které mohou pokrýt náklady na kancelář a asistenta. Dalších 50 tisíc korun bude pobírat jako rentu.

    Video  „Sbohem a šáteček“: Zeman v posledním poselství promluvil o zakomplexovaných nulách, chválil i káral vládu  - TV Nova Official
    Video se připravuje ...

  • 4.Pavel věrný Černoučku

    Prezident Petr Pavel se podobně jako i jiní kandidáti už během kandidatury netajil tím, že by s rodinou rád zůstal ve svém domově v obci Černouček. „Neplánujeme to. Na Hradě budu přespávat, když to bude vyžadovat program. Ale když to trochu půjde, rád se pojedu vyspat domů,“ řekl Blesku v exkluzivní anketě na dotaz, zdali by jako hlava státu bydlel právě na Hradě. Potvrdil to i na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků voleb.

    Areál Hradu by rád Pavel více otevřel veřejnosti, dle jeho slov by to tam mělo žít kulturními a společenskými akcemi. Vyloučil, že by zde konal soukromé akce pro přátele.

    Video  Den s Petrem Pavlem: Z rozcvičky do vinárny a pak na kluziště. A co prozradila manželka Eva?  - David Polák
    Video se připravuje ...

    Na Hrad tak po jeho zvolení nepoputují jeho kufry, ale spíše dlouho ztracená standarta, kterou v roce 2015 odcizila skupina Ztohoven, jež ji nahradila červenými trenkami. „Nedávno jsem se dozvěděl, že prezidentská standarta, která byla v roce 2015 odcizena z Hradu, existuje a nebyla úplně zničena, jak se povídalo. Zejména pro ty, kteří slouží vlasti, má obrovský symbolický význam. Setkal jsem se proto s lidmi, kteří ji z Hradu vzali. A mám dobrou zprávu - dohodli jsme se na kompromisu,“ informoval prezidentský kandidát na twitteru. Kompromisem bylo, že nesmí vyhrát Andrej Babiš. A tato podmínka byla splněna.

  • 5.Babiš vyhlíží sněm ANO

    Neúspěšný kandidát Andrej Babiš (ANO) nadále zůstane politicky aktivním. Ostatně až do roku 2025 má mandát jako poslanec a je také předsedou opozičního hnutí ANO. Politologové, politici a komentátoři nicméně spekulují o tom, jakou odezvu Babišova prohra vyvolá nejen ve společnosti, ale hlavně uvnitř hnutí ANO.

    Blesk Zprávy se Babiše optaly v pátek před volební místností, co se bude po volbách vlastně dít. „Samozřejmě musíme svolit předsednictví, které se musí vyjádřit ke kandidatuře, jak to dopadlo a jaká je strategie hnutí,“ konstatoval s tím, že předsednictví ANO svolá ať už v případě svého úspěchu, ale i neúspěchu.

    „Chtěl bych poprosit všechny své voliče, aby přišli ke sněmovním volbám a dali nám hlas,“ poprosil Andrej Babiš, aby lidé v příštích volbách podpořili hnutí ANO, na tiskové konferenci po vyhlášení výsledků voleb. „Já tady budu dál pro lidi, můžete se na nás obracet,“ pokračoval. Tím nepřímo naznačil, že se chystá bojovat v dalších volbách, tentokrát sněmovních. Prezidentská volba je novou motivací pro ANO, řekl také. Je podle něj jediné, které pomáhá lidem. Babiš také podotkl, že dosáhli famózního výsledku. Důvěru dostal od 2 400 271 voličů.

    Rozpad ANO?

    „Pokud Andrej Babiš prohraje volby (jakože je prohraje) a zůstane předsedou ANO, dá se politická scéna do pohybu. Vsadím se, že poslanecký klub ANO se rozštěpí a vznikne nová frakce, připravená spolupracovat s demokratickými stranami. Nejsem prorok. Jenom čerpám z historie,“ napsal například expremiér Miroslav Kalousek na twitteru.

    Jednu takovou frakci by mohl vytvořit moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO), jenž se v posledních měsících ukazuje jako kritičtější na adresu Babiše a obecně fungování ANO - údajně už nedělá tolik politiku pro všechny. Spolu s ním jde proti proudu i ostravský primátor Tomáš Macura, který stejně jako Vondrák dokonce uvedl, že v prezidentských volbách nebude volit Babiše.

    „Frakce není žádné nové téma. Pan Vondrák s tímto návrhem přišel již před pár měsíci, v rámci hnutí se to nesetkalo s pozitivní odezvou. Hnutí ANO je catch-all party, tzn. že není vyhraněno ideologicky, umíme oslovit velkou část společnosti,“ reagoval pro ČTK místopředseda hnutí Karel Havlíček (ANO).

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

pragver ( 29. ledna 2023 08:43 )

Dle mnoha indicií tak nebude hlavní postavou Pavel, ale jeho loutkovodič Kolář. Vzpomínáte, jak reagovala partnerka pana Koláře, donedávna "hvězda" ČT paní Witovská, když se k čelu jednoho propagačního průvodu přidala konkurentka Pavla Nerudová? Byla hysterická a nervózní, že se Danuše zviditelnila. Mohla totiž americký projekt Pavel výrazně ohrozit. Nerudová však byla rychlokvaška s horším týmem a bylo by pro Američany i Koláře zklamáním, kdyby převzala příliš velkou iniciativu. S Pavlem jde totiž o mnohem více než jen o Hrad.

roxin ( 29. ledna 2023 07:55 )

Jsou šťastni že to tak dopadlo tak nebude potřeba.

roxin ( 29. ledna 2023 06:57 )

jiran souhlasím!

UFO1 ( 29. ledna 2023 05:59 )

Bylo by fajn, kdyby spolu s odcházejícím prezidentem a jeho nevtipnými bonmoty, odešel do polit.důchodu i jeho přítel a předchůdce a do polit.propadlište odešla i strana ANO a její členové a podporovatelé, stát,jeho orgány, místní správa a samos­práva­...o­prav­du firma není, popření státu a práva už bolo dost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa