Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kdo nejvíc vytěží z odstoupení Středuly? Hlasy se přelijí hlavně k Babišovi a Baštovi, míní experti

Autor: vja - 
11. ledna 2023
05:00

Svým odstoupením z boje o Hrad šéf odborů Josef Středula překvapil nejen své soupeře, ale především svou voličskou základnu. Při oznámení složení kandidatury své příznivce vyzval, aby podpořili ekonomku a akademičku Danuši Nerudovou, otázkou však zůstává, zda se jeho přáním budou řídit. Ke komu se pravděpodobně přelijí hlasy od Středuly, pro Blesk Zprávy zhodnotili politologové Josef Mlejnek a Lukáš Jelínek.

Jelínek: Typický Středulův volič volí podle peněženky

Voličská základna Josefa Středuly se podle českých politologů příliš nepřekrývá se stoupenci Danuše Nerudové, kterou odborář při oznámení složení kandidatury v neděli 8. ledna oficiálně podpořil. Alternativní volbou pro ně tedy pravděpodobně bude Andrej Babiš či jiný protivládně zaměřený kandidát.

„Je pravděpodobné, že víc těch běžných voličů, kteří by za jiných okolností podporovali Josefa Středulu, spíš půjde za Andrejem Babišem než za Nerudovou. Překryv elektorátu, který je vyšší s Babišem, potvrzují i sociologové,“ sdělil Blesku politolog Lukáš Jelínek. Nevylučuje však možnost, že zlomek Středulových voličů Nerudovou nakonec přece jen podpoří.

„Myslím si, že mnohem častější situace je, že typický volič Josefa Středuly nevolí podle komunistické minulosti kandidátů, ale že volí podle stavu své peněženky,“ odhaduje běžného voliče Středuly expert. V ekonomických a sociálních otázkách si pravděpodobně nejvíce elektorát šéfa ČMKOS sedne s bývalým premiérem. Svou roli hraje i skutečnost, že Nerudová byla v rámci kampaně protežována jako jedna z kandidátek vládní koalice.

Kromě Andreje Babiše by si vlivem Středulova odstoupení mohl polepšit i Jaroslav Bašta. „Těm, kteří chtěli podporovat Josefa Středulu jako bojovníka za vyšší mzdy, platy a sociální jistoty, tak některým z těch radikálnějších voličů může třeba učarovat Jaroslav Bašta jako člověk nejostřeji se v té kampani vymezující vůči vládě, ale zase bych to nepřeceňoval,“ míní Jelínek.

Další možností je, že část z voličů, kteří původně chtěli podpořit Středulu jako „autentického levicového kandidáta“, nakonec k volbám na protest vůbec nepůjde, případně vhodí do volební urny prázdný lístek. „Vyhodnotí si to tak, že levicově smýšlející lidé v této prezidentské volbě žádného kandidáta nemají,“ dodal.

Mlejnek: Příliv hlasů Nerudová očekávat nemůže

„U něj samozřejmě je otázka, jestli vůbec nějakou větší voličskou základnu má. A samozřejmě nelze očekávat, že automaticky ti lidé budou volit Danuši Nerudovou,“ uvedl pro Blesk politolog FSV UK Josef Mlejnek.

S Jelínkem se Mlejnek shoduje na tom, že Středulovým příznivcům bude možná bližší předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Prostě to jsou lidé, kteří chtěli nějakého levicového kandidáta, lidé kritičtí k současné vládní koalici. Danuše Nerudová, která je de facto vnímána jako kandidátka vládní koalice, je pro ně dost obtížně volitelná,“ míní.

Přestože Nerudová Středulův krok ocenila, odborářovo odstoupení jí tedy pravděpodobně příliš nepomůže. „Něco málo tam zase od něj přejde, někteří ho asi vyslyší, ale nějaký velký příliv hlasů Nerudová očekávat nemůže,“ dodal závěrem Mlejnek.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online
Video  Středula „vyluxoval“ účet! Rath je opět ve vězení. A Haška okradli o 50 mega.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters, aktu.cz
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

dietr ( 11. ledna 2023 16:02 )

Ptá se paní učitelka: čímpak byste chtěli být až budete velcí? Hlásí se Pepíček - Já budu kandidovat na prezidenta! A proč, Pepíčku? To vám nemůžu říct, oni by mě zavřeli

Uživatel_5541614 ( 11. ledna 2023 14:16 )

Jak se může levicový kandidát, jako je šéf odborářů, přiklonit k té nejpravicovější kandidátce??? A o tom, jak lze vyluxovat transparentní účet bude doufám pan odborář detailně informovat. U prezidenta Zemana hledali, zda každá utracená koruna byla dle zákona. Tak snad nám to pan Středula také vysvětlí.

modrosvazak ( 11. ledna 2023 14:06 )

Je důležité aby z toho nevytěžili hlavně vlastizrádci a kolaboranti.

Miloslav Podhola ( 11. ledna 2023 13:09 )

Policie by se měla zabývat částkou 5200000kč, kterou na poslední chvíli Středula obdržela a okamžitě rozpustil. Jsou dvě otázky proč je dostal a kam se poděly. "Náš nejslušnejši kandidát"se,za kterého se vydává, má co vysvětlovat.

Prvek ( 11. ledna 2023 12:47 )

No ale největší dědula je přece Bašta....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa