Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Top momenty superdebaty ČT: Odstoupení Středuly, útočný Diviš, chybějící Babiš i „popletený“ Bašta

  • Autor: Markéta Mikešová,swp - 
    9. 1. 2023
    05:00

    Předvolební televizní superdebaty už tradičně bývají události, kde se píšou dějiny. A v neděli to na České televizi platilo doslovně. Z prezidentské volby se v přímém přenosu rozhodl odstoupit odborový předák Josef Středula a podpořil svou soupeřku Danuši Nerudovou. Výrazných momentů bylo ale v debatě více – útoky, zamlčené odpovědi i protiústavní sliby. Podívejte se na přehled.

  • 1.Odstoupení Středuly

    To nejdůležitější se odehrálo v úplném závěru předvolební superdebaty na České televizi. Když přítomní kandidáti dostali 30sekundový prostor sdělit občanům, proč by je měli volit, Středula požádal režii o delší prostor, že má připravené zásadní oznámení.

    A zásadní to skutečně bylo. Řekl, že z prezidentské volby odstupuje ve prospěch Nerudové, protože nechce, aby naší zemi vládli „estébáci a komunističtí rozvědčíci“.

    Nerudová v první moment nereagovala a navázala jen svou 30sekundovou prezentací. Vyjádřila se až později na sociálních sítích, kde uvedla, že si jeho kroku i podpory váží. „Dokážu si představit, že to po téměř roční kampani nebylo nic jednoduchého. Pane Středulo, beru to jako velký závazek a udělám maximum pro to, aby u mě i vaši voliči našli při volbě prezidenta zastoupení,“ napsala bývalá rektorka.

    Středula za svůj krok sklidil vesměs pozitivní reakce. „Pepo, jsi frajer,“ uvedl například expremiér a bývalý prezidentský kandidát Mirek Topolánek. „Tak přišlo to odjinud, než jsem čekal, ale musím uznat a kvitovat, že Středula vystoupil jako chlap s odpovědností a nemyslí jen na sebe,“ zhodnotil krok podobně Miroslav Kalousek (TOP 09).

  • 2.Útočný Diviš

    Debaty se účastnil i podnikatel Karel Diviš, kterého předvolební průzkumy řadí do posledních pozic. Rozhodl se proto na sebe upozornit, co nejvíce to šlo, a zvolil taktiku ostré konfrontace. Hned v úvodu drsně zkritizoval trojici prezidentských favoritů, ačkoliv se jej moderátor ptal na něco jiného.

    „Má být prezidentem pán, který tu má být a nepřišel? To je skutečně takový srab, že se bojí přijít do celostátní televize země, které má vládnout?“ uvedl na konto šéfa ANO Andreje Babiše, který se rozhodl nepřijít.

    Generála Petra Pavla osočil z toho, že zvolil příliš lehkou cestu. „Pavel si celý život hrál na vojáka, a když dosáhl svého maxima, tak dezertoval do žvanírny, které se říká vojenský výbor NATO,“ bouřil Diviš a neušetřil ani Nerudovou. „U Nerudové máme strach, aby se milosti na Hradě neprodávaly jako vysokoškolské tituly,“ řekl. 

    Jak Pavel, tak Nerudová jeho komentáře bez reakce přešli. Tím ale útoky neustaly. Diviš Nerudovou také osočil z toho, že prosazuje nerealistické věci. „Vy máte vize, to uznávám. Ale naprosto idealistické vize,“ sdělil směrem k rektorce. Také se od ní později dožadoval odpovědi, proč podporuje zavedení eura.

    K Pavlovi se zas Diviš otočil s otázkou na téma přístupu Ukrajiny do NATO. Generál se tak snažil vysvětlit, že napadená země má skvělou armádu a vstup do aliance si zaslouží.

  • 3.Bašta pořád odvolával vládu

    Jako zaseknutý kolovrátek chvílemi zněl kandidát SPD Jaroslav Bašta. Do superdebaty přišel s jedním hlavním záměrem – neustále opakovat, že chce odvolat vládu Petra Fialy (ODS) a mluvil o tom i ve chvílích, kdy se řešilo něco úplně jiného.

    Problém ale je, že prezident pravomoc odvolat vládu nemá. A když kandidáta SPD s tímto faktem moderátor Martin Řezníček konfrontoval, Bašta trval na tom, že to ústava umožňuje.

    „Já v tomto případě hájím zájem dvou třetin našich občanů, kteří jsou nespokojeni s touto asociální vládou (…) Proto říkám, že pokud budu zvolen, tuto vládu odvolám. Nesmysl to není,“ neslevil Bašta.

    Toto tvrzení opakoval téměř pokaždé, když dostal slovo. „Jako první bych udělal to, k čemu se nehlásí žádný kandidát, to, že bych ukončil činnost současné vlády,“ odpověděl například na otázku, co prvního by jako prezident udělal.

    Ostatní kandidáti upozorňovali, že Bašta prosazuje nereálnou věc. „Pokud by to skutečně teďko prezident udělal (…) tak druhý den o tom jednáme v Senátu a jednáme o žalobě,“ podotkl senátor Pavel Fischer. „Lhát se nemá, prezident nemůže odvolat vládu,“ řekl lékař Tomáš Zima.

  • 4.Kritika Zemana

    Šanci vyjádřit se k současné hlavě státu Miloši Zemanovi využila většina kandidátů. Hodnocení nebylo kladné. „Ne, neudělím,“ odpověděl Středula na otázku, zda by Zemanovi za jeho působení udělal Řád bílého lva. „To, že si vážíte některých částí jeho práce, to není důvod pro udělení vyznamenání,“ vysvětlil odborový předák, který v tu chvíli ještě tajil, že z prezidentské volby odstoupí.

    „Zeman hrubě porušoval ústavu a shodl se na tom i Senát,“ upozornil lékař Marek Hilšer, jenž také podotkl, že Zeman ohrožoval bezpečnost naší země. O tom hovořil i Fischer. „Byl to projev prezidenta, který pracoval pro cizí mocnost,“ sdělil v kontextu Zemanova bagatelizování vrbětické kauzy.

    „Vztah k Izraeli. To je jediné pozitivní, co si dokážu vzpomenout,“ uvedl Pavel, co jediné na Zemanovi oceňuje.

    Zato Bašta Zemanovo konání podpořil a znovu v ten moment zmínil odvolávání. „Považuji za velmi významné, co Miloš Zeman udělal před deseti lety. Tehdy došlo v roce 2013 k politické krizi a šlo o to, že by měl odstoupit premiér Petr Nečas. Miloš Zeman mu pohrozil, že použije článek 62 Ústavy ČR a že ho odvolá. Petr Nečas odstoupil sám, takže nebylo zapotřebí to udělat,“ sdělil poslanec SPD.

  • 5.Chybějící Babiš

    Expremiér Andrej Babiš (ANO) se rozhodl do superdebaty na České televizi nepřijít, stejně jako nepřišel do superdebaty Blesku. A během nedělního odpoledne zveřejnil vzkaz, ve kterém vysvětloval, proč toto rozhodnutí učinil.

    „Je tam 9 kandidátů, je tam 120 minut, takže na každého vyjde asi 10 minut. Ale to není ten hlavní důvod. Ani není důvod, že bych se bál,“ řekl Babiš a popsal, že jej Česká televize v debatách údajně dehonestuje.

    Video  Babiš: Proč nepůjdu do superdebaty na ČT  - reprofoto Facebook Andrej Babiš
    Video se připravuje ...

    „Chtěli jsme mu dát prostor, i proto, že zítra (v pondělí, pozn. red.) proběhne soud,“ komentoval Babišovu opuštěnou židli moderátor Martin Řezníček. „Stoleček zůstane prázdný, kdyby si to náhodou rozmyslel a přijel mezi nás,“ dodal.

    „My bychom jako Česká televize byli velmi rádi, kdyby Andrej Babiš neignoroval diváky České televize,“ uvedl také později moderátor, který Babišovi nechal i závěrečný prostor 30sekund promluvit k divákům. Protože expremiér chyběl, ozvalo se jen ticho.

    O to víc Babiše kritizovali jeho soupeři. „Prezident by se měl starat o to, aby vláda byla stabilní. Rozhodně by neměl dělat to, co zde nepřítomný kandidát,“ sdělil Pavel.

    Podle Nerudové by měl expremiér z prezidentského klání odstoupit, pokud soud rozhodne, byť nepravomocně, o jeho vině. „Já se domnívám, že Andrej Babiš, v případě rozsudku, že nebude pozitivní, že by měl zvážit, zda bude kandidovat,“ řekla bývalá rektorka.

    „Nejenom, že stojí před soudem, ale je vyšetřován pro praní špinavých peněz. To je mezinárodní ostuda,“ uvedl na konto Babiše Fischer.

  • 6.Tajemná volba do Sněmovny

    Během superdebaty zazněla i otázka, koho kandidáti volili v uplynulých sněmovních volbách. „SPOLU,“ řekli svorně Nerudová a Pavel.

    Ostatní diskutující byli o něco méně sdílní. „Nebudu prozrazovat své preference,“ uvedl Hilšer, který zároveň podotkl, že často fandí méně favorizovaným subjektům. Svou volbu neuvedl ani Fischer.

    Ale také ani Diviš. „Zcela úmyslně neprozradím, koho jsem volil,“ odpověděl na otázku a podobně se vyjádřil Zima. „Chodím k volbám pravidelně. Neprozradím, koho jsem volil,“ uvedl lékař.

    Paradoxně ani Bašta, který ve Sněmovně vykonává poslanecký mandát za SPD a za tuto stranu také kandiduje, neřekl, koho volil. „Já bych byl prezidentem nadstranickým. I když patřím mezi dva stranické kandidáty,“ sdělil.

    Jediný další kandidát, který se odvážil prozradit svou volbu, byl Středula. Volil ČSSD, jak řekl. Ostatně k této straně má z pozice odboráře velmi blízko.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Jirik-ta ( 9. ledna 2023 10:11 )

st.rec ( 9. ledna 2023 08:16 )

Tak nám Středula odstoupil a hlavně podpořil titulovou handlířku co ani nezná prezidentské pravomoci a povin­nosti­.Skvě­lé,jak to asi chtěl dělat sám se už nedozvíme,ale odstoupit měla právě ta mladá,úspěšná a krásná.Prezidentská funkce nemůže být amatérským začátkem politické kariéry,má být její završením.Ale není dost lidí kteří si politicky vedli dost úspěšně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa