Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hilšer odmítl odstoupit z boje a zaryl do rivalů: „Spojovat nemohou lidé, kteří sloužili zločinnému režimu“

Aktualizováno -
19. prosince 2022
11:27
Autor: Mii, vja, swp, ČTK - 
17. prosince 2022
18:06

Kandidát na prezidenta senátor Marek Hilšer odmítl výzvy k odstoupení od kandidatury na Pražský hrad. Lidé podle něj nemají volit větší nebo menší zlo. Nechce, aby byla na Hradě vyměněna jedna vlivová skupina za jinou. Slíbil politiku, kterou si nikdo nemůže koupit. Čím více lidí dá takové politice v nadcházejících volbách podle něj svůj hlas, tím větší šanci napříště bude tato politika mít, řekl na dnešní tiskové konferenci. Představil na ní také své priority a Vizi Česko 2030, ve které se zabývá otázkou férových důchodů, ochranou životního prostředí nebo energetikou.

Senátoři Hilšer a Pavel Fischer v poslední době čelí výzvám, aby odstoupili z prezidentské kandidatury a podpořili Petra Pavla a Danuši Nerudovou. Měli by jim tak pomoci v boji proti Andreji Babišovi a zvýšit šanci na to, že se Babiš nedostane do druhého kola.

„Kdo chce něco změnit, musí sám změnu představovat. Nemůžete bojovat s oligarchou, když máte jiné oligarchy v zádech. A proto kandiduji. Nechci, abychom na Hradě vyměnili jednu vlivovou skupinu za druhou,“ řekl Hilšer.

Ve svém projevu, aniž je jmenoval, se vůči některým protikandidátům vymezil. Zlepšovat život podle něj nemůže člověk, který otravuje půdu, řeky i ovzduší a který bohatne, když ostatní chudnou.

„Takový člověk má zájem na tom, aby se nezměnilo vůbec nic,“ podotkl. „Spojovat společnost nemohou lidé, kteří sloužili zločinnému režimu. To vede k relativizaci morálky a pevných občanských postojů,“ řekl. Stejně tak podle něj nemůže otevřít dveře pro budoucnost někdo, kdo se dere dopředu tím, že podvádí.

Hilšer poznamenal, že bohatší se stávají bohatšími, zatímco chudí jen dále chudnou. „Mocní se drží svých prebend a my prý musíme volit menší zlo, aby nebylo ještě hůř,“ řekl. „Nemůžeme přece čekat, že se najednou něco změní, když pořád dokola opakujeme tu stejnou chybu,“ dodal.

V nedávném rozhovoru pro Rádio Impuls, kde dostal otázku, zda chce s kampaní pokračovat, Hilšer přitom tvrdil: „No, ještě bude nějaké překvapení. Já chystám něco na pondělí, nemůžu překvapení prozradit ještě před tím, než se stane. Tak to se na mě nezlobte (…) Bude se to týkat jaksi mého dalšího působení, jestli ano, nebo ne.“ Čímž nevyloučil, že podlehne výzvám a svůj boj o Hrad ukončí.

Hilšer i přes spekulace dnes nakonec představil svou Vizi Česko 2030, tedy kde by země mohla být v roce 2030. Za své priority označil udržitelnou zemi, motivační příjem, férové důchody, zapojení mladých, rovné příležitosti a soudržnou společnost. „Chci být občanským prezidentem, který dá prostor občanské aktivitě, dobrým nápadům a spolupráci namísto rozdělování,“ řekl.

V projevu poukázal na problematiku exekucí, exekuční byznys podle něj dopadá na statisíce lidí. Chce prosazovat demokratické sdílení energií a obnovitelné zdroje. Chce se také věnovat zvýšení důchodů u seniorů s výrazně nízkými příjmy.

Politolog Josef Mlejnek již dříve pro Blesk Zprávy uvedl, že na kampani Hilšera i Fischera se odráží to, že nemají tolik prostředků jako favorizovaná trojka.

„Ta kampaň je zatím dost neviditelná. Je na ní vidět, že asi mají menší rozpočet než jiní kandidáti. Takže v zásadě spoléhají jen na to, že chodí do různých debat v médiích a nějak se prezentují na sociálních sítích,“ uvedl politolog s tím, že nedokáže odhadnout, co by odstoupení jednoho nebo druhého kandidáta způsobilo.

Hilšer kandidoval již v minulých prezidentských volbách, získal 8,83 procenta, což mu vyneslo v celkovém pořadí pátou příčku.

Video  Hilšer: Jako prezident bych na Národku chodil  - Blesk - Rostislav Fridrich
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

jajas ( 20. prosince 2022 08:19 )

To nemyslíte vážně!? To by mu přece bylo prd platné...už teď když Zeman něco nepodepsal nebo s něčím nesouhlasil, přehlasoval ho senát. Jeho lidi na to nemají žádný vliv, jede se podle vlády a senátu

abil ( 19. prosince 2022 17:45 )

To se tedy pletete, jak ukazuje uz od zacatku nova zmena v podobe ceske vlady. To se to vytahuje, ze nebyl spojen s minulym rezimem, kdyz vetsinu zivota prozil az po revoluci. Kdyby byl starsi, umim si ho predstavit jako velice snaziveho svazaka a pozdeji komunistu. Clovek, ktery si zalozi vlastni stranu, kde je prakticky jen on sam a bere stedre prispevky, by mel nekam zalezt. Mladi je fajn, ale bohuzel chybi zkusenosti a nadhled.

viho ( 19. prosince 2022 17:41 )

Hilšer dospěl a byl by důstojným prezidentem. Ale to by museli být v Česku přemýšlející voliči, kteří by pochopili, že Babiš, Nerudová ani Pavel na Hrad nepatří. Hilšer by se měl ve své kampani zaměřit na boj proti strachu, kterým tito tři mediálně preferovaní kandidáti podvědomě operují, a pak by měl šanci vyhrát. Na to by ale musel být schopen mluvit konkrétně a nabízet konkrétní řešení. Lidé se třeba bojí energetiky z obnovitelných zdrojů, protože jsou strašeni, že je drahá. A on musí být schopen konkrétně argumentovat, že taková energetika může být i levnější.

jajas ( 19. prosince 2022 16:42 )

Co by pro to mohl jako prezident udělat? Sám.... Takové věci snad "řeší" poslanci nebo schvaluje senát, ne? Podle mne by měl v takových kšeftech jako prezident velice málo možností...navíc by mu na ruku vláda ani senát nešel....takže jak by to podle vás mohl uskutečnit? Nebo jen domněnky?

JaNat ( 19. prosince 2022 14:07 )

Volím Babiše, je nej z toho zla co kandiduje. U něho vím co mě čeká, jak reaguje, co udělá pro lidi a zemi. Nahrabal si už dost. Každý jiný kandidát si začne teprve hrabat a to bude terno, navíc Pavel bude loutka těch, kteří ho tam dotlačili a u něho fakt nevím na jakou stranu se obrátí a pak zas možná přeobrátí, je mi moc přelétavý. Danuše jako Čaputová - poslušná ovečka EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa