Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

K volbám i v izolaci? Senát kývl na hlasování z auta či do přenosných schránek

Autor: ČTK, swp - 
1. prosince 2022
17:50

Budoucího prezidenta v lednu budou moci volit i lidé, kteří v té době budou v karanténě nebo izolaci kvůli koronaviru. Budou mít možnost hlasovat z auta na zvláštních stanovištích či do speciálních přenosných schránek. Senát to dnes podle očekávání schválil. Normu, kterou podpořilo 54 ze 66 hlasujících senátorů, nyní dostane k podpisu prezident.

Voliči v karanténě či izolaci kvůli nemoci covid-19 měli podobnou možnost hlasování během koronavirové epidemie v senátních a krajských volbách před dvěma lety a loni při sněmovních volbách. Stejně jako tehdy budou moci hlavu státu vybírat lidé, kteří budou v karanténě v uzavřeném pobytovém zařízení sociálních služeb. První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna příštího roku, předpokládané finále o dva týdny později.

Stanoviště pro hlasování z auta má být podle zákona nejméně jedno na každý okres, v Praze jich má být nejméně pět. Na rozdíl od minulých voleb se na jejich provozu budou podílet hasiči, nikoliv armáda. Hlasování z auta se uskuteční 11. ledna a pravděpodobně také 25. ledna v době od 8:00 do 17:00. Hlasování v uzavřených pobytových zařízeních by se uskutečnilo 12. ledna v době od 8:00 do 22:00 a 13. ledna v době od 8:00 do 18:00, ve stejných časových rozmezích i 26. a 27. ledna v případě druhého kola voleb.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zopakoval, že chce připravit do budoucna obecný předpis, který by neřešil jen covid-19 a jednotlivé volby, ale který by umožnil hlasovat lidem v karanténě nebo izolaci s různými typy onemocnění. Senátoři ho vyzývali k předložení zákona o dálkovém způsobu hlasování, který by snáze umožnil hlasovat i Čechům žijícím v zahraničí.

Senátorce Daniele Kovářové (nezávislá) vadilo, že počítání hlasů volební komisí by mohli být přítomni zástupci sdělovacích prostředků se svolením Státní volební komise a také stran a hnutí, které jsou zastoupeny ve Sněmovně. Rakušan poukázal na to, že zákon musí být kvůli zajištění organizace voleb přijat a vyhlášen ve Sbírce zákonů nejpozději 27. prosince.

Loni při sněmovních volbách hlasovalo z auta 1600 voličů, do přenosné volební schránky odevzdalo hlas dalších zhruba 1200 voličů. Voliči v karanténě měli možnost hlasovat na 82 drive-in stanovištích, nejčastěji na parkovištích nebo v areálech státních institucí.

V roce 2020 bylo pro hlasování z auta připraveno 78 hlasovacích míst, dvě z nich v Praze kvůli senátním volbám, zbylé po jednom v každém okrese. V každém z krajů přijelo hlasovat v průměru 250 lidí. Voliči raději využili možnost hlasovat do přenosné volební schránky, kterou jim přivezli volební komisaři.

Vláda opětovně čelila opoziční kritice, že nezajistila hlasování pro nemocné covidem-19 v letošních komunálních a senátních volbách. Kabinet se hájil tím, že při obecních volbách by bylo příliš složité zajistit speciální volební schránky v každé obci. Rakušan nicméně senátorům řekl, že jeho ministerstvo mělo návrh připraveno i pro podzimní volby.

Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

krapotkin ( 2. prosince 2022 10:20 )

Další krok k tomu, aby se prezidentem mohl stát některý z kandidátů vybraných pětizlodeji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa