Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Černouček, Kuřim, Průhonice: Kde mají bydliště kandidáti na prezidenta?

Autor: ČTK, swp - 
29. listopadu 2022
19:40

Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejnil na volebním webu základní informace o devíti kandidátech na prezidenta, které ministerstvo vnitra připustilo k lednovým volbám hlavy státu. Případné další uchazeče doplní v případě, že Nejvyšší správní soud vyhoví jejich odvolání proti rozhodnutí o vyřazení z voleb. ČTK o tom dnes informoval mluvčí statistického úřadu Jan Cieslar.

Nejstarším zaregistrovaným kandidátem je podle statistiků poslanec SPD Jaroslav Bašta, v době konání prezidentské volby mu bude 74 let.

Nejmladší adeptkou je čtyřiačtyřicetiletá bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Spolu s bývalým představitelem armády a NATO Petrem Pavlem jsou jedinými dvěma uchazeči o prezidentské křeslo, kteří kandidují s podporou řadových občanů. Nominaci ostatních podpořili poslanci nebo senátoři.

Pět z devíti kandidátů má trvalé bydliště v Praze. Z mimopražských jsou bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš z Průhonic, Pavel z obce Černouček nedaleko Roudnice nad Labem na Litoměřicku a Nerudová z Kuřimi u Brna.

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, která se zaměřuje na pomoc lidem v dluzích a v exekuci, bydlí v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku.

Šest z devíti kandidátů je bez politické příslušnosti. Straníkem je kromě Babiše a Bašty ještě senátor Marek Hilšer, který si po vyřazení z předchozích prezidentských voleb v roce 2018 založil hnutí s názvem Marek Hilšer do Senátu, které vede. V horní parlamentní komoře je členem senátorského klubu Starostů.

Video  Ministerstvo vnitra oznámilo seznam kandidátů na prezidenta  - ČTK
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa