Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kalousek vážně zvažuje kandidaturu na prezidenta. Chce být „dělníkem Ústavy“

Autor: for - 
4. prosince 2021
11:35

Na listině kandidátů v nových prezidentských volbách by se mohl objevit i Miroslav Kalousek. Známá česká politická postavička nastínila tuto možnost v rozhovoru pro deník Právo. Rozhodnutí by mělo padnout do konce letošní zimy. Kalousek zmínil, že by rád změnil představu o samotné funkci a rád by ji ustálil v úřední rovině. Přesněji v rovině dělníka Ústavy. 

Češi mají před sebou několik let voleb. Občané budou odevzdávat svůj hlas v komunálních, senátních i prezidentských volbách, volit budou i zástupce do evropského parlamentu. Hojně se začíná mluvit především o nové hlavě státu. Nového prezidenta budou Češi volit v lednu 2023 a jak to tak vypadá, na listině kandidátů by se mohl objevit i Miroslav Kalousek. 

„Ještě nejsem rozhodnutý, ale fakt je, že jsem o tom začal vážně přemýšlet, protože jsem už delší dobu přesvědčen, že bychom si zasloužili jiné pojetí výkonu funkce prezidenta republiky, než jak jsme zvyklí. A to mnohem civilnější pojetí,“ uvedl v rozhovoru pro deník Právo Kalousek. 

Ještě v loňském roce přitom Kalousek považoval kandidaturu za vyloučenou, jak uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy. „To, co považuji za vyloučené, je, že bych kandidoval na funkci prezidenta republiky. To si neumím přestavit, jak by se musela změnit atmosféra v téhle zemi, abych o tom začal přemýšlet,“ řekl ve studiu Blesk Zpráv.

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nyní to vypadá, že se atmosféra v naší zemi Kalouskovi nezamlouvá. Přesněji má dle svých slov jiné představy o tom, jak se role hlavy státu ujmout. „Společnost je rozdělená hlubokým příkopem a každý kandidát bude určitě slibovat, jak ho zasype. Ale podle mě není v silách nikoho, ani prezidenta, aby ten příkop zasypal sám,“ podotkl dále v obsáhlém rozhovoru pro Právo. 

Má to být dělník Ústavy, ne spasitel

Podle Kalouska by neměl být prezident spasitelem, ani druhým Václavem Havlem. Naopak nyní potřebujeme úředníka, který bude poctivě sloužit. To mimo jiné vyžaduje i to, aby měl nový prezident politické zkušenosti, dobrou znalost institucí a jejich vzájemných vazeb, brzd i pojistek. 

„Jde o to, jestli Ústavu vykládáte tak, abyste zvětšil svou moc a své manévrovací schopnosti. Což je vlastní současnému panu prezidentovi. Jde o to, jestli člověk pečuje o ducha Ústavy, o to, aby se instituce držely svých ústavních povinností, a proto je nutné, aby šel prezident příkladem,“ vysvětlil Kalousek.

Dodal také, že má hlava státu napomáhat fungující demokracii a má přispívat tomu, aby v čele státu stáli ti, kteří za tímto jediným cílem jdou. 

Kalousek upřesnil i to, jak by se jeho případná kandidaturu odvíjela. Podle něj by měl být člověk občanským nominantem, ne politickým - tím by se předešlo spekulacím, že se jedná o pokračování voleb do Sněmovny. A právě občanským kandidátem by Kalousek chtěl být, jak řekl Právu. V podstatě by tam šel i proti případnému kandidátovi z řad koalice Spolu, kam patří i „mateřská“ TOP 09 Miroslava Kalouska. Kalousek tak bude případně shánět podpisy občanů, které ke kandidatuře podporuje. 

„U Zemana mi vadí hra na zdržování“

Současný prezident Miloš Zeman podle Kalouska hraje „hru na zdržování“ na kterou podle něj není v současné situaci čas a místo. „Země je v nouzovém stavu, je přetí­žen zdravotní systém, umírají lidé, hrozí rozpočtové provi­zorium a vládne vláda, která je v demisi,“ zmínil Kalousek s tím, že to považuje za komedii. Nikoliv tedy setkávání u plexisklové vitríny, ale samotné protáhování se jmenování vlády a ministrů. 

„Vláda, která je připravena zítra převzít pravomoci a důvěru ve Sněmovně, najmenována není, protože pan prezident se rozhodl to protahovat o dva týdny v dialogu, což je něco, co nemá žádný precedens,“ rýpnul si Kalousek s tím, že když jmenoval první vládu Andreje Babiše, tak žádné dialogy Zeman nevedl. O důvodech zdržování by se dalo podle Kalouska jen spekulovat.

Zeman nyní na zámku v Lánech přijímá kandidáty na ministry, které si v čele státu představuje budoucí premiér Petr Fiala (ODS). Do finálního sestavení vlády je ČR mimo jiné v rozpočtovém provizoriu. 

 

 

 

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

AliAlice ( 30. prosince 2021 19:40 )

stemiik...to máš recht,ale s Kalouskem sis to popletl,ten patří úplně někam jinam.Jeho neuvěřitelná drzost je kandidovat na prezidenta...to musel být pěkně naloženej v lihu,když tu hovadinu pustil do etéru

st.rec ( 7. prosince 2021 01:35 )

Prubířským kamenem kandidáta na prezidenta bude zkušební seskok na padáku za milióny které nakone do armády nešly protože na nich zahynuli vojáci a zloděj-Kalousek už měl nahrabáno.Volit tohle pra*se může jen ten,kdo je ochoten poslat své děti na podobný 'seskok'.

nespokojeny ( 5. prosince 2021 16:22 )

To jo, tak ,že notorik třetí....

nespokojeny ( 5. prosince 2021 16:20 )

Tak to ne, to raději zůstaneme spolu....

sarina ( 5. prosince 2021 10:34 )

Kalousek chce být prezidentem aby přišel k penězům, NECHCE ABY HO MUSELI ŽIVIT VNOUČATA PROTOŽE NEMÁ NIC, všechno přepsal na manželku a teď mu hrozí že bude BEZDOMOVEC TAK ASPOŇ BUDE ŽÍT V LÁNECH.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa