Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek zůstal i po složení mandátu ve Sněmovně. Co a za kolik tam teď dělá?

Autor: Jakub Veinlich, Jakub Tomek - 
14. září 2021
05:00

Odešel, aby se mohl zase vrátit. Tak v lednu komentátoři glosovali fakt, že se Miroslav Kalousek (60) vzdal poslaneckého mandátu. A zčásti už se jejich odhad naplnil. Jak zjistil Blesk, bývalý ministr financí a někdejší šéf TOP 09 se do Sněmovny vrátil. Poslaneckému klubu dělá poradce. Podle svých slov nezištně a zcela zdarma. 

„Mirek mi dělá asistenta. On na klub stále chodí. Ukecal jsem ho, bylo to obrovské úsilí. Čtyři měsíce do mě hučel, abych se stal předsedou klubu. Vystřídat ho byla velká výzva.“ To tvrdil v první předvolební debatě Blesku o nové roli Miroslava Kalouska jeho nástupce v čele poslaneckého klubu Vlastimil Válek (TOP 09).

Jak se ale ukázalo, skutečnost je trochu jiná - Válek neuvedl funkci správně. Kalousek je nicméně skutečně ve Sněmovně zpět. 

„Vůbec nechápu, proč Vlasta řekl ten termín, protože to není pravda. Nedělám nikomu asistenta. Pravda je, že když jsem odcházel, tak mě prosili, zejména tedy Vlastimil Válek, jako předseda klubu, jestli bych za nimi docházel a občas s něčím poradil. Řekl jsem, že rád, ale pod podmínkou, že to budu dělat zcela zadarmo a nebudu ničí asistent,“ reagoval Kalousek pro Blesk Zprávy. 

Na jednání klubu teď zakladatel TOP 09 dochází sporadicky, když si někdo vyžádá jeho rady. „Mám kartičku poradce poslaneckého klubu, což mě opravňuje dostavit se na poslanecký klub a popřípadě poradit, s čím budou potřebovat,“ dodal bývalý poslanec, který se vzdal mandátu letos v lednu. 

„Několikrát jsem na rozpočtovém výboru zažil, že ho i koaliční poslanci prosili o radu, jak to či ono udělat, aby nebylo rozpočtové provizorium,“ vysvětlil Vlastimil Válek, proč ve Sněmovně »Kaldu« potřebují.

Bez smlouvy a zadarmo

Miroslav Kalousek trvá na tom, že i když do Sněmovny občas dorazí, své služby nabízí zdarma a nemá na ně ani žádnou smlouvu. 

„Nemám za to ani korunu, je to prostě přátelská služba bývalého kolegy,“ vysvětlil Kalousek s tím, že získat vstupní kartu do Sněmovny není nic automatického. „Pan kancléř souhlasil se statusem poradce poslaneckého klubu a na to mi také udělil kartičku pro vstup do Sněmovny,“ dodal Kalousek, který tak neodešel ze Sněmovny ani po 22 letech, kdy byl poslancem. 

Video  Kalousek se loučil s poslanci: Složil mandát kvůli kampani, omluvil se a sklidil potlesk vestoje  - Facebook - TOP 09
Video se připravuje ...

O opravdovém návratu do politiky ale prý nyní neuvažuje, i když podle svých bedlivě sleduje veřejné dění a s napětím také čeká, jak dopadnou říjnové sněmovní volby. 

V současné době navíc komentuje politiku v několika redakcích a také po českých hospodách a restauracích v rámci diskusí s Mirkem na pivo. 

„Cílem je udržovat veřejnou diskusi. Dokud budou lidi, kterým situace v Česku není jedno, a budou si chtít o tom povídat, tak mě těší si s nimi povídat. Sice jsem odešel z politiky, ale neodešel jsem z veřejné diskuse,“ tvrdí Kalousek, který má prý pro podobné diskuse jednu podmínku. 

„Nemám žádný produkční tým. Takže oni zajistí ozvučení restaurace, každý si zaplatí svou konzumaci, já řeknu zhruba v prvních 20 minutách pár slov, aby se rozproudila diskuse, a pak se může každý zeptat, na co chce,“ naposledy takto diskutoval s lidmi v Ostravě. 

Video  Pro Kalouska je politika droga. Na absťák po odchodu zatím nemyslí. Co bude dělat dál?  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Půjde na Hrad?

O Kalouskovi, který v poslední době rozdává rozhovory a úsměvy vlevo vpravo a chodí na pivo s fanoušky, skoro jako kdyby si dělal předvolební kampaň, se přitom hovoří jako o zajímavém kandidátovi na Hrad (volit se bude roku 2023). Je zároveň jedním z nejhlasitějších kritiků současného prezidenta Miloše Zemana (76).

Proč odešel

Kalousek všechny překvapil, když ohlásil svůj předčasný konec ve Sněmovně, kde působil.

Už dříve avizoval, že do Parlamentu kandidovat nebude, svoji lednovou rezignaci pak odůvodnil tím, že nechtěl u stupínku zabírat místo lidem z TOP 09, kteří se potřebují prezentovat před volbami. Ve Sněmovně ho tak nahradil bratr jeho dlouholetého spolupracovníka, starosta Roztok u Prahy Jan Jakob

Video  Kalousek v 7 pádech: Jak žije po odchodu z Poslanecké sněmovny, a poví i o výhrůžkách oběšením  - FTV Prima
Video se připravuje ...

luder ( 22. září 2021 01:30 )

Už Pijáti z fašistické

Antify a Zdechovský napráskali v Bruselu rakouského nácka? Schwarzenberg, sám jako ministr vlády ČR podnikal po celou dobu ministrování se svou firmou ORLÍK NAD VLTAVOU s.r.o., Bělohorská 165 Praha 6, IČ: 45023930, kde drží 99,82 % podíl. Kalousek této firmě převedl více jak 100 milionů Kč dotací ze státního rozpočtu ČR a mnoho desítek milionů Kč z EU. Jen za poslední 2 roky ministrování obdržel Schwarzenberg prostřednictvím této firmy od Kalouska a ing.Čiernika z MZE 70 milionů za odbahnění písčitých rybníků Sobík, Silvestr a Zhoř, kde místo bahna těžil písek, který prodával a používal na opravu cest­....­....­....­....­...po­chopi­telně, všechno bylo a je v naprostém pořádku! STŘET ZÁJMŮ JAK HROM ! !

luder ( 22. září 2021 01:25 )

Novinář Karel Hvížďala o něm v červenci 2014
prohlásil :Prsty měl skoro ve všech sporných zakázkách: v nákupu 1160 padáků VTP 100 za 110 milionů, které byly nefunkční (firma, která vyhrála, je nikdy nevyráběla a dokonce úředně ani neexistovala) a na nichž se jeden voják zabil, v zakázce na modernizování tanků T-72 za 13 miliard. Stál za nákupem štábního informačního systému asi za jednu miliardu a za výměnou deseti letadel Mig-29 za jedenáct vrtulníků Sokol, které byly pro záchrannou službu nevýhodné, v hodnotě asi jedné miliardy. Byl spojen s nezdaněním hazardu, jehož roční přiznaný obrat činí asi 100 miliard, s nákupem čtyř letadel CASA za 3,5 miliardy,
To je přesně Kalousek a jeho podvody , vždy hozené na druhé!

dodám :Audit NKÚ zjistil, že Kalouskem vedené Ministerstvo financí ČR z 34,5 miliard pokut za zneužité dotace odpustilo 31,1 miliard korun. Zneužité dotace se v mnoha případech nemusely vracet. Podle viceprezidenta NKÚ Miloslava Kaly bylo na libovůli Kalouska, komu se promíjelo.[101] Vracet mnohamilionové zneužité dotace nemusel například poslanec Petr Wolf, který jako přeběhlík z ČSSD podpořil vládu Mirka Topo­lánka­.[101]­[102] V červnu 2011 prezident českého Aeroklubu Vlastimil Dvořák na dotaz novinářů, jak chce Aeroklub České republiky uhradit zneužité dotace, které úřady chtějí vrátit, odpověděl, že je kamarádem ministra financí Kalouska a proto se nic platit nebude.

rukka ( 15. září 2021 23:01 )

A co Bures, co si hraje na managera a ma 60 miliard dluhu ve vlastni firme a rocni zisk 1,5 milirdy??? Este dlouho mu to budeš zrat, nebo jsi uplne blbej a nicemu nerozumis, jako von??

rukka ( 15. září 2021 22:56 )

To je pcherdel- v blazinci vam pustili net??

dynaty ( 14. září 2021 21:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa