Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš připustil vstup do prezidentských voleb. Kandidaturu podmínil dostatkem podpisů

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2021
09:45

Premiér uvedl, že na prezidentské volby se ho všichni ptají. „Tak mě snad napadlo, že kdyby lidi začali sbírat ty petiční archy a posbírali by dost podpisů. Ale nechci předjímat, teď to fakt není téma,“ řekl v odpovědi Babiš. Uvedl, že se soustředí na boj s covidem a také na chystaný přechod hnutí ANO do opozice. Také pro Blesk Zprávy Babiš uvedl, že hlavní je pro něj nyní covid a spolupráce s novou vládou.

Pokud by se Babiš skutečně rozhodl kandidovat, petiční podpisy občanů by pravděpodobně nepotřeboval. Podmínkou účasti ve volbách jsou podpisy minimálně 20 poslanců, případně deseti senátorů nebo 50 000 občanů. Hnutí ANO, jehož je Babiš předsedou, má ve Sněmovně 72 křesel. Bez větších potíží by tak Babiš zřejmě splnil variantu s podpisy poslanců.

Video  Babiš v Blesku: O sílící vlně covidu, kandidatuře na Hrad i drahých energiích  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Prezident by si přál, abych kandidoval,“ řekl Babiš minulý týden Blesku. Na otázku, zda se bude o nejvyšší ústavní funkci ucházet, odpověděl, že musí rozhodnout hnutí ANO. Svého kandidáta ale podle něj hnutí postavit chce.

Podle sázkových kanceláří je Babiš momentálně největším favoritem na příštího prezidenta. Tipsport i Fortuna ho řadí těsně před generála Petra Pavla. S větším odstupem pak následují rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a senátor Pavel Fischer (nezávislý).

Video  Neočkovaní mají utrum: Babiš, Vojtěch a Havlíček o nových restrikcích  - ČTK
Video se připravuje ...

Druhý pětiletý mandát současného prezidenta vyprší v roce 2023. Podle ústavy už nemůže znovu kandidovat.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

holahej ( 21. listopadu 2021 18:45 )

Omluvy Sudetským Němcům a vracení jejich majetku a prolomení Benešových dekretů konfiskovaného majetku kolaborantů a zrádců se ti od dosazené figurky Havla zamlouvá, chceš dotáhnout ČR jako sedmnáctou spolkovou zemi Německa

holahej ( 21. listopadu 2021 18:26 )

stěžují a prokouknou podrazy ještě víc

holahej ( 21. listopadu 2021 18:19 )

Eiva přesně , proč vytahují věci z roku 2009 na Babiše v roce 2021 a ostatní přes 300 Čechů, kteří investovali stejným způsobem neuvedli. Účelová manipulace, protože se EU Babiše bojí. Neoprávněné dotace Schwarzenberkovi Kalousek coby ministr financí odpustil a nežaloval na něj v EU atd. Lidi si po volbách už ztěžují, jak se nechali napálit podrazáckým slepecem, který jen rozmnožuje koryta pro své rypáky.

trintin ( 21. listopadu 2021 17:04 )

Od pondělka 22.11. nesmějí neočkovaní na hromadné akce, například k volbám? O kolik tisíců hlasů se tím báči připravil?

Heil_Babisch ( 21. listopadu 2021 16:46 )

Jediný správný představitel Česka je cizinec. Husák, Heydrich, K.H.Frank.
Proto jedině Slovák soudruh Babiš!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa