Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslední šance podat stížnost na prezidentské volby. Soud jich má zatím třicet

Autor: ČTK, ula - 
6. února 2018
07:00

Do dnešních 16:00 lze u Nejvyššího správního soudu zpochybnit platnost volby prezidenta. Návrhy, které dorazí po skončení sedmidenní lhůty, volební senát odmítne pro opožděnost. O včasných volebních stížnostech musí rozhodnout nejpozději do 15 dnů.

Do pondělního odpoledne dorazilo k soudu asi 30 podnětů, část už jich soudci stihli odmítnout. Na soud se může obrátit kterýkoliv volič, případně kandidát nebo ten, kdo jeho kandidaturu navrhoval. Soud může zakročit v případě, že zjistí porušení zákona v takové míře, která hrubě ovlivnila výsledek.
Lednové volby vyhrál současný prezident Miloš Zeman. Ve druhém kole porazil vědce Jiřího Drahoše.

Video  Miloš Zeman opět prezidentem: Podpořit ho přijela i Kačenka.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...


Před pěti lety Nejvyšší správní soud dostal 109 stížností. Žádné nevyhověl, přestože v kampani našel přinejmenším tři protizákonnosti. Ty ale podle soudů nemohly ovlivnit celkový výsledek voleb. Volební stížnost může podat každý volič, kandidát nebo jeho navrhovatel.



Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

Autorské komentáře k volbám prezidenta ČR čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
govana ( 8. února 2018 09:23 )

škoda, že nejde podat stížnost na politiky vždy před dalšími volbami že nedodrželi co naslibovali občanům před volbami ,škoda že nejde podat stížnost na Kalouska ,Topolánka a spol že občanům rozkradli důchodový fond a nestojí před soudem nebo-li v base

rennka ( 6. února 2018 11:10 )

jak už ti píšu vedle, toto ti moc nevyšlo, M. Zeman má žlutohnědou zubní náhradu a to je už katastrofa Světovým prezidentům se skví při úsměvu běloba a našemu zašlý med

repoIes ( 6. února 2018 09:24 )

Sígrové a mafiáni jasně že byly cinklý !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa