Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boje o ovládnutí Prahy: Hnutí STAN vyzvalo Piráty a Spolu k trojstrannému jednání

Autor: ČTK - 
7. října 2022
16:32

Pražské hnutí STAN vyzvalo Piráty a koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) k trojstrannému jednání o povolební koalici v hlavním městě. Koalice by tak mohla vzniknout na půdorysu té vládní, uvedl v pátek lídr STAN a dosavadní náměstek primátora Petr Hlaváček. Strany se dosud u jednoho stolu nesešly. Naposledy ve čtvrtek jednalo Spolu s Piráty, shodli se na programových bodech, ale rozcházejí se v personálních otázkách. Se Spolu se několikrát setkali i zástupci hnutí STAN. Volby v Praze vyhrála koalice Spolu před ANO a třetími Piráty.

„Spolupráce, která kopíruje koalici na vládní úrovni, je podle nás v tuto chvíli zřejmě jedinou cestou, jak zabránit vzniku nestabilní koalice Spolu a ANO, která by se opírala o hlasy zastupitelů SPD, nebo obdobě opoziční smlouvy, kdy by ANO podporovalo koalici Spolu z opozice. Ani jedno z těchto řešení nepovažujeme za čisté, stabilní a prospěšné pro Prahu,“ uvedl Hlaváček.

Starostové a nezávislí se k páteční výzvě podle Hlaváčka rozhodli poté, co usoudili, že další preferovaná varianta, tedy široká pražská koalice Spolu, Pirátů, STAN a Prahy Sobě je nereálná. Přibrat do koalice Prahu Sobě odmítá Spolu, které tento krok považuje za zbytečný. Představitelé Spolu několikrát zopakovali, že prioritou je pro ně koalice na vládním půdorysu.

Vyjednávání o podobě nové koalice začala v Praze hned po volbách, v neděli 2. října, kdy se odpoledne sešli Piráti, Praha Sobě a STAN a večer potom Spolu se STAN.

Komunální volby v Praze letos vyhrála koalice Spolu, která získala 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti budou mít 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN. Šesté je SPD se třemi mandáty.

Video  Vzkazy lídrů v předvolební debatě Blesku: Boj o Prahu!  - Mall TV a Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa