Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Lysolaje vstupují do éry po Hlubučkovi. Nahradí ho na radnici definitivně Malečková? Obviněný politik by byl rád

Autor: ČTK - 
3. října 2022
12:30

V pražských Lysolajích bude zřejmě pokračovat ve funkci starostka Dana Malečková (nezávislá), která v červnu nahradila ve funkci Petra Hlubučka (dříve STAN) kvůli jeho obvinění v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku. ČTK to řekla Malečková s tím, že jednání všech zvolených zastupitelů, na kterém bude definitivně rozhodnuto, se bude konat 10. října. Volby v Lysolajích vyhrála kandidátka Nezávislí - Lysolaje, na které byli nestraničtí kandidáti dříve kandidující pod hlavičkou Starostové a nezávislí s lídrem Hlubučkem.

Lysolajskou radnici vedl Hlubuček od roku 2010 do letošního června, kdy ho zastupitelé po jeho zatčení odvolali. Rezignoval také na funkci náměstka pražského primátora.

Kandidátka Nezávislí - Lysolaje získala šest mandátů v devítičlenném lysolajském zastupitelstvu, dva obsadilo spřízněné Sdružení nezávislých kandidátů Lysolaje a jeden Spolu pro Lysolaje (ODS, TOP 09, nezávislí). Malečková ČTK řekla, že ohledně obsazení funkcí se zvolení zastupitelé domluví na plánované schůzce, stejně jako na termínu ustavujícího zastupitelstva.

Preferenční hlasy ji vynesly nahoru

Dodala, že původně nechtěla ve funkci starostky pokračovat, ale s největší pravděpodobností bude. Ve volbách kandidovala na druhém místě vítězné kandidátky, ale díky preferenčním hlasům byla zvolena na prvním.

Mezi politiky, kteří šli volit do komunálních voleb, se přidal i někdejší starosta Lysolají a bývalý náěmstek pražského primátora Petr Hlubuček (ex STAN). Ten je aktuálně stíhán na svobodě za svou účast v kauze Dozimetr. Podezřelý je z korupčního jednání. (24. září 2022) Mezi politiky, kteří šli volit do komunálních voleb, se přidal i někdejší starosta Lysolají a bývalý náěmstek pražského primátora Petr Hlubuček (ex STAN). Ten je aktuálně stíhán na svobodě za svou účast v kauze Dozimetr. Podezřelý je z korupčního jednání. (24. září 2022) | Facebook Petra Hlubučka

Kontinuita v rozvoji

Hlubuček ČTK řekl, že je rád, že na lysolajské radnici bude zachována kontinuita a rozpracované projekty budou moci být dokončeny. Dodal, že lysolajští obyvatelé ve volbách ocenili, kdo pro ně skutečně pracoval. V minulých volbách v roce 2018 byla Hlubučkova kandidátka v Lysolajích jediná, a obsadila tak všechny mandáty.

Kauza Dozimetr

Bývalý starosta a náměstek pražského primátora je mezi obviněnými v souvislosti s hospodařením dopravního podniku, kde byl členem dozorčí rady. Podle policie byl součástí organizované skupiny, která systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Hlubuček vinu odmítá. Lysolaje jsou malá pražská městská část ležící na severozápadě metropole. Žije v ní asi 1 500 lidí.

Video  Exnáměstka Hlubučka pustili v úterý 30. srpna z vazby  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa