Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Praze 8 vládne koalice ODS, TOP 09, STAN, hnutí ANO a Patrioti. Starostou je opět Ondřej Gros

Aktualizováno -
2. listopadu 2022
17:49
Autor: diz, ČTK - 
27. září 2022
18:00

Na radnici Prahy 8 bude následující volební období vládnout koalice ODS, TOP 09, STAN, hnutí ANO a Patrioti. V 45členném zastupitelstvu budou mít většinu 27 hlasů. V opozici jsou koalice Osmička žije a Praha Sobě, Piráti a rovněž koalice SPD a Trikolora. Starostou byl podruhé zvolen Ondřej Gros (ODS). Podpořilo jej 30 ze 45 zastupitelů. Poprvé se stal starostou po volbách v roce 2018. Komunální volby v Praze 8 vyhrála ODS. Osmou městskou část tvoří celé území Bohnic, Čimic, Karlína a Kobylis a části Libně, Troji, Střížkova, Nového Města a Žižkova. Žije v ní asi 105 000 obyvatel.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY Z PRAHY 8 NAJDETE ZDE >>>

Komunální volby v Praze 8 vyhrála ODS, získala deset mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé skončilo ANO s devíti mandáty. Třetí koalice Osmička žije a Praha Sobě bude mít devět zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 41,78 procenta voličů. Čtvrtí Piráti mají šest mandátů, pět zastupitelů budou mít na pátém místě Společně – TOP 09 + STAN. Šestí jsou Patrioti pro Prahu 8 se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila SPD a Trikolora se třemi zastupiteli.

V posledních komunálních volbách koalici vytvořily ODS, TOP 09 a STAN s Patrioty pro Prahu 8. Starostou se stal Ondřej Gros (ODS). Dohromady měli 17 křesel, přičemž tuto menšinu svými 8 hlasy podrželo hnutí ANO.

(Staro)nové vedení

Starostou byl i v roce 2022 zvolen Ondřej Gros. „Minimálně na začátku volebního období nás nečeká nic lehkého. Ať už jde o energie, či inflaci. Musíme usilovat o to, abychom situaci ustáli, a přitom nemuseli omezovat služby našim občanům. Věřím, že tady na zastupitelstvu budeme schopni na některých problémech a tématech spolupracovat. Doufám, že jednání našeho zastupitelstva budou probíhat ve věcném a klidném duchu,“ řekl Gros.

Kromě zodpovědného hospodaření bude podle něho cílem zlepšení bezpečnosti nebo výstavba nové školy na Rohanském ostrově. Také připomněl, že pro radnici je nutné mít dobrý vztah a spolupracovat s hlavním městem. Problémem je pak finanční situace. „Rozpočet musí zůstat vyrovnaný, pokud možno přebytkový,“ řekl.

Černý kůň do cíle nedoběhl

Černým koněm voleb na Praze 8 bylo uskupení Libeňský mourek. To, co původně vzniklo jako satirické stránky na sociálních sítích, které místy trefně a vtipně komentovaly dění v Praze 8, rychle získalo popularity. A to i přesto, že se se svou kampaní s „většími hráči“ nemohlo rovnat. Do zastupitelstva se těsně nedostali. Nasbírali o 23 tisíc méně hlasů než SPD s Trikolorou a skončili těsně „pod čarou“.

Video  V Libni se téměř na minutu přesně uskutečnil vzpomínkový akt na pachatele útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Účast veřejnosti byla překvapivě vysoká. (2019)  - David Zima
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa