Piráti i například opoziční zastupitelé z hnutí Osmička žije jmenování Fichtnera označovali jako „trafiku“ proto, že podle nich si tím vedení radnice pojistilo podporu hnutí ANO. Na Praze 8 vládne pestrobarevná koalice ODS, TOP 09, STAN plus hnutí Patrioti ČR, která ale nemá většinu v zastupitelstvu a hnutí ANO ji podporuje.

Fichtner byl na začátku května jmenován do vedení městské společnosti Správa tepelného hospodaření. Když se to opozice dozvěděla, objevily na internetu texty, které to kritizovali. A právě kvůli článku na webu Pirátů z Prahy 8 se politik rozhodl podat trestní oznámení. „Ano, trestní oznámení jsem podal na neznámého pachatele, pravděpodobně je to někdo z Pirátů, který publikoval na Facebooku nenávistný příspěvek,“ uvedl pro Blesk.cz s tím, že více se k tomu vyjadřovat nechce a další kroky jsou na policii.

Řeší to policie

Ukázalo se, že na Piráty opravdu směřovalo. Policie si kvůli tomu už předvolala místopředsedu místního sdružení Prahy 8 a autora textu Martina Štěrbu k podání vysvětlení, což pro Blesk.cz Štěrba potvrdil. Údajná pomluva nakonec nejsou slova o trafice ani například tvrzení, že připravoval pojistný podvod, ale jedno konkrétní slovo v poslední větě.

V té stálo, že Fichtner byl v roce 2016 obviněn z ovlivňování konkurzu na ředitele základní školy Glowackého, což ale nebylo prokázáno. Štěrba to vysvětlil tak, že formulace neznamenala, že by čelil obvinění u soudu, ale že byl spíše nařčen z ovlivňování tehdejšího dění, což byla poněkud nešťastná formulace. Text následně upravil tak, že v něm stojí místo toho slovo nařčen.

Stačilo se ozvat

Kdyby zvedl telefon a řekl, pane kolego, máte tam chybu, tak bych to změnil a omluvil bych se mu. Přijde mi úsměvné, že takovou věc musíme řešit skrze orgány činné v trestním řízení,“ komentoval Štěrba celou situaci. Zda se celou věcí bude zabývat soud, je nyní na vyšetřovatelích.

Nejen Pirátům na jmenování Matěje Fichtnera do čela společnosti vadí, že vedení města tak učinilo bez výběrového řízení a na pozici ředitele Správy tepelného hospodaření bere 50 tisíc měsíčně. Kromě toho se také jedná již o pátou placenou funkci pro zastupitele z řad hnutí ANO. Vedení města zdůvodnilo jeho jmenování tím, že ve společnosti již dříve působil a byl tedy ideálním kandidátem.

O co vlastně šlo? 

Kauza ohledně ZŠ Glowackého se v médiích objevila v roce 2016. Fichtner byl tehdy radním a měl na starost školství. Na škole došlo k incidentu, kdy měl někdejší ředitel uhodit jednoho žáků a následně rezignovat. Jeden z uchazečů o pozici ředitele, kterého doporučila odborná komise, pravil, že právě Fichner na něj vyvíjel nátlak. „Tvrdí, že na něj radní tlačil, aby v případě jmenování určil jako svou zástupkyni Fichtnerem vybranou osobu. Patrně proto, aby ho mohla kontrolovat a podávat o jeho působení zprávy,“ uvedl tehdy Deník.cz. Tato obvinění se nijak neprokázala.

Fotogalerie
5 fotografií