Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poprvé bez Kubery, poprvé prohra: ODS přišla po 28 letech o Teplice, vyhrálo ANO

Aktualizováno -
24. září 2022
20:00
Autor: trm, ČTK - 
24. září 2022
18:40

ODS kouše těžkou porážku. Poprvé po 28 letech prohrálo v komunálních volbách v Teplicích, porazilo ji hnutí ANO. Městu vládla neustále od roku 1994, až do roku 2018 v čele její kandidátky stál Jaroslav Kubera. Ten náhle zemřel v lednu 2020 a jeho  „korunní princ“, stávající primátor a senátor Hynek Hanza, na vítěznou sérii nenaváže.

ODS v Teplicích vítězila i v dobách, kdy na vládní úrovni propadala. Vyhrála i v roce 2014 s téměř 27 procenty hlasů. Historický úspěch si připsala ve volbách v roce 2006, kdy Kubera se svými kolegy získal přes 47 procent hlasů. V předposledních volbách v roce 2018 získala 29,3 procenta hlasů a Jaroslav Kubera přepustil primátorské křeslo svému náměstkovi Hynku Hanzovi.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

Na rekordní sérii ODS nenaváže.Komunální volby vyhrálo ANO, získalo devět mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. Druhé skončily ODS s TOP 09 s osmi mandáty. Třetí Volba pro! Teplice bude mít pět zastupitelů. Voleb se zúčastnilo 34,14 procenta voličů.

Jaroslav Kubera se aktivně zapojil do politiky po listopadu 1989, nejprve byl ovšem úředníkem na teplické radnici. V roce 1992 vstoupil do Občanské demokratické strany a o dva roky později byl poprvé zvolen teplickým starostou. Zemřel 20. ledna 2020 ve věku 72 let zemřel.

Array

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa