Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala ve štábu Spolu: Voliči ocenili naši práci, referendum o vládě to nebylo

Aktualizováno -
24. září 2022
21:57
Autor: David Polák, David Navrátil, simao, ČTK - 
24. září 2022
17:02

Tyto volby nebyly referendem o vládě - a pokud by to tak bylo, voliči vládní práci ocenili, míní premiér Petr Fiala (ODS). Uvedl to na tiskovce ve štábu Spolu ke komunálním volbám, jejich výsledek označil za úspěch. Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) společně s Fialou označila za úspěšné i letošní senátní volby, Marian Jurečka (KDU-ČSL) stejně jako premiér doufá, že v komunálu se koalice budou tvořit především na půdorysu vládní koalice.

„V první řadě bych chtěl poděkovat voličům za to, že přišli k volbám,“ uvedl Petr Fiala (ODS). Kampaň podle něj patřila k nejvyhrocenějším v historii ČR. „Voliči dokázali ocenit naši práci v obcích, ve městech, ale i v Senátu. Výsledky 1. kola senátních voleb jsou silným, velkým, důležitým krokem k tomu, aby se nám podařilo splnit náš cíl - a to je udržet naši většinu v Senátu,“ poznamenal.

„Uspěli jsme také ve volbách do obcí a měst, kde jsme proti minulým volbám posílili,“ upozornil Fiala. „Celkově se dá určitě říct, že naši voliči si nenechali vnutit nějaké teze o jakémsi referendu, referendu o práci vládě. A pokud takto k tomu přistupovali, tak práci vlády ocenili a já jim za to děkuji,“ uvedl Fiala

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) stejně jako předtím Fiala vyzvala voliče, aby přišli i ke 2. kolu senátních voleb. „Ten výsledek je velmi dobrý - 21 z 27 obvodů, kde jsou kandidáti našich stran znovu želízkem v ohni,“ uvedla. 

Ohledně komunálu míní, že i zde je „výsledek velmi dobrý a lidé ocenili práci těch zastupitelů a starostů“. „Já to vnímám jako volbu mezi kompetencí a populismem, tak jsem ráda, že kompetence má stále ještě navrch, byť se populisté snaží, seč mohou,“ dodala Pekarová.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že práce v komunálu je velmi náročná a zdaleka není vždycky vděčná. „Když se na to podíváme z pohledu koalice Spolu, tak se ukázalo, že má smysl dát dohromady společně ty síly. Ukázalo se to na celé řadě výsledků ve městech nejenom krajských, ale i těch dalších. Teď nás čekají jednání o sestavování koalic. Budu rád, když ta jednání budou směřovat k tomu, abychom především prioritizovali partnery na vládní, koaliční úrovni, případně partnery regionální, kteří jsou důvěryhodní, kteří umějí odvádět dobrou práci pro svá města, pro své obce,“ uvedl Jurečka.

Fiala: Babišovi jsme schopni čelit

„Když se podíváme na některé titulky, které tady říkají, že je tady drtivé vítězství ANO v komunálních volbách, tak rozhodně to není podle dat získaných mandátů pravdou,“ dodal vicepremiér.

„Andrej Babiš zkoncentroval hlasy levicových voličů, sdružuje ty, kteří slyší na jeho populistickou politiku, to tak prostě je, ale my jsme ve volbách do Poslanecké sněmovny i v těchto volbách ukázali, že jsme tomu schopni čelit,“ přidal se k němu Fiala.

„Nebylo to referendum o vládě, ale pokud by to referendum o vládě bylo tak jsme v něm určitě obstáli,“ poznamenal Fiala.

19:07
25. 9. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste byli s námi během celého volebního víkendu, ale také dnes, kdy se sestavovaly první koalice. Boj o vedení na radnicích  ještě nekončí a stále nás také čeká druhé kolo voleb do Senátu. Další dění můžete sledovat na Blesk. cz v běžném zpravodajství. Přejeme Vám za celou redakci pohodový večer a také spokojenost s Vámi vybraným kandidátem. 

19:04
25. 9. 2022

Za pražskou koalici Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) bude vyjednávat tým složený ze dvou členů z každé strany. K nim se připojí jako hlavní vyjednavač lídr Spolu, poslanec a bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Po dnešním prvním jednání zastupitelského klubu to ČTK sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Koaliční tým byl sestaven na základě koaliční smlouvy. Kromě Svobody v něm je ještě předseda pražské ODS a poslanec Marek Benda a místopředseda celostátní ODS a pražský zastupitel Zdeněk Zajíček. Jednání se zúčastní předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil a místopředseda a místostarosta Prahy 4 Michal Hroza (TOP 09). Za KDU-ČSL byl zvolen pražský předseda Tomáš Kaplan a pražský zastupitel Jan Wolf (KDU-ČSL).

18:48
25. 9. 2022

V Jihlavě jsou podle lídrů stran oslovených ČTK jednání o složení nového vedení radnice zatím v počátcích. Radek Popelka, jenž vedl vítěznou kandidátku hnutí ANO, označil první uskutečněné rozhovory spíš za zdvořilostní. ODS a lidovci, kteří společně získali druhý nejvyšší počet mandátů, podle náměstka primátorky Petra Ryšky z ODS chtějí nejdřív mluvit s ostatními stranami o jejich programech a prioritách, na nichž by bylo možné najít shodu.

Zobrazit celý online

Fiala by si přál koalice na vládním půdorysu

Již při příchodu do štábu Fiala odpovídal na otázku, zda budou lídři koalice Spolu mluvit do koalic ve velkých městech? „My jsme demokratické strany, platí to o ODS, platí to i o TOP 09 a KDU-ČSL. Je hodně na těch regionálních nebo místních reprezentacích, jaké vytvářejí koalice. Naše doporučení nebo přání je jasné. My preferujeme koalice na vládním půdorysu, ale samozřejmě jak víme, v těch komunálních volbách voliči rozdávají karty různě a někdy by to ani nebylo početně možné. Ale je to skutečně především na těch reprezentacích v jednotlivých obcích, městech. Naše doporučení je celkem jasné,“ říkal Fiala, když kráčel do štábu Spolu.

„Dělat koalice se stranami, které představují extrémní část politického spektra, není dobré. S KSČM, SPD naši lidé ani o těch koalicích neuvažují a pokud jde o hnutí ANO, tak tam vždycky upřednostňujeme ten vládní půdorys,“ zdůraznil Fiala.

Fiala ocenil práci Vystrčila

Pozastavil se i nad senátními volbami. „Miloš Vystrčil vykonává funkci předsedy Senátu důstojně, kvalifikovaně, s obrovskou pracovitostí a je skvělým reprezentantem v Senátu nejenom u nás, ale i v zahraničí. Já pevně věřím ve volební úspěch Miloše Vystrčila, v to, že obhájíme pozici nejsilnějšího klubu a že budeme mít i nadále předsedu Senátu v osobě Miloše Vystrčila,“ dodal premiér.

Jurečka: Kroky v energokrizi děláme včas

Že by volby byly referendem o vládě, to odmítal při příchodu do štábu i Jurečka. „Většina normálně myslících, uvažujících občanů a voličů moc dobře ví, že v těchto volbách šli vyhodnotit práci dosavadního starosty a vedení té dané obce,“ uvedl ve štábu Spolu Jurečka.

Myšlenky na to, že bychom měli odcházet z vládní koalice v této době, ve které ČR je, kdy potřebujeme, aby tady byla stabilní vláda, vláda, která musí tuto zemi provést touto extrémně těžkou dobou, navíc máme předsednictví Radě EU, tak si myslím, že ty myšlenky jsou úplně mimo. Pro tuto vládu je úkol, když už má takovou důvěru z minulého roku 108 poslanců, aby tady dobře vládla celé příští tři roky do konce tohoto volebního období,“ říkal při příchodu do štábu.

Video  Marian Jurečka (KDU-ČSL) při příchodu do štábu Spolu  - David Navrátil, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kroky, které vláda dělá během energetické krizi, jsou dle Jurečky včasné. „Naprostá drtivá většina změn v ceníkách jak pro domácnosti, tak pro firmy, se bude odehrávat v příštím roce - v prvním a druhém kvartálu příštího roku. Ty kroky, které vláda dělá, děl áv situaci, kdy naprostá většina domácností má dneska cenu elektřiny někde kolem dvou korun, 2,30 Kč, 2,40 Kč. My děláme ty kroky s ohledem na budoucí vývoj, proto to zastropování platí od 1. ledna, propisuje se do faktur od listopadu. Já si nemyslím, že bychom dělali ty věci pozdě, myslím si, že reagujeme adekvátně té situaci. Samozřejmě opozice bude říkat vždy, že ona by rozdala víc, ještě víc a ještě úplně nejvíc, až by to neměl kdo splácet,“ dodal.

Array

Video  Poslanec KDU-ČSL Tom Philipp o volbách  - David Navrátil, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

naidka ( 25. září 2022 09:19 )

Ale básnický přednes má.

EconEcon ( 25. září 2022 09:14 )

filozof? Vždyť je to češtinář - přednášel vždy básně "...jak lvové bijem o mříže..." a teď dělá, že se o tom neví a tak prý vystudoval politologii. A machruje napudřenkovaný básníčkář.

naidka ( 25. září 2022 09:10 )

Zpocený fialka😨 se zase chlubí, nic nového, komunální volby a zvlášť nějaké referendum , nic neznamenají. Lidi na vesnicích volí zastupitele, které osobně znají a jejich stranická příslušnost je ani nezajímá. Volila necelá polovina lidí, druzí na to dlabou, v pátek a v sobotu bylo krásné počasí, tak všichni vyrazili ven a udělali nejlíp.

hejhej ( 25. září 2022 08:54 )

Fiala, přesto, že je ověnčený tituly žvaní hloupě. Slepenec 3 hloupých stran a dohromady mizivé %. Už s tou sebechválou smrdí.

EconEcon ( 25. září 2022 08:49 )

Fialo, co furt natřípáš ten svůj psí fous. Prohráli jste a to je jen začátek. Neustále hlásáš nesmysly a vypadáš přitom jako když náš kocour dělá velkou potřebu do plev.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa