Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo povede Prahu 3? Rada zvolila ODS, ANO a koalici KDU-ČSL a STAN

Praha 13
Praha 13  (Autor: Wikipedie)
Autor: ČTK - 
29. října 2018
15:31

Zastupitelstvo Prahy 13 schválilo nové vedení městské části. Tu povedou představitelé ODS, ANO a koalice KDU-ČSL a STAN. Starostou bude David Vodrážka (ODS), který stojí v čele radnice už od roku 2002. Koalice má s 21 zastupiteli v pětatřicetičlenném zastupitelstvu pro svá hlasování výraznou většinu. TOP 09 a koalice Zelených a Pirátů zůstaly v opozici.

V devítičlenné radě má převahu ODS, která má kromě starosty také dva místostarosty, Petra Zemana a Davida Zeleného, a dva radní, kterými jsou Zbyněk Pastrňák a Šárka Skopalíková. Místostarostkou za ANO je Marcela Plesníková a hnutí má ještě dva radní, Michala Drábka a Josefa Zobala. Posledním radním bude Aneta Ečeková Maršálová (STAN).

Volby v Praze 13 vyhrála se ziskem 30,9 procenta ODS, která má 13 mandátů, o čtyři mandáty více proti minulým volbám. Druzí skončili Zelení a Piráti pro 13 s 25,1 procenta a 11 mandáty a třetí ANO se ziskem 12,8 procenta a pěti zastupiteli. Po třech křeslech v zastupitelstvu dostala TOP 09 a koalice KDU-ČSL a STAN.

Před čtyřmi lety v této městské části vyhrála také ODS, tehdy s 20 procenty hlasů. Následovaly ANO, TOP 09, koalice Zelených a Pirátů, ČSSD a KSČM. Koalici pak sestavily ODS, ANO a ČSSD pod vedením starosty Vodrážky. I tato koalice se opírala o 21 hlasů v zastupitelstvu.

Praha 13, ve které žije zhruba 62.570 obyvatel, je na západě hlavního města. Městská část zahrnuje většinu Stodůlek a části Jinonic, Třebonic a Řeporyjí, většinu jejího území tvoří sídliště Jihozápadní město.

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa