Po debatě bude následovat ještě dvoudenní hlasování o smlouvě. Pokud ji členská základna Pirátů schválí, strana bude moct smlouvu podepsat. Původně se měla smlouva podepisovat tuto středu.

Partneři představili koaliční smlouvu minulé úterý. Piráti však až v pátek zahájili schvalovací proces, který měl mít původně tři dny na debatu a dva dny na schvalování, nyní má tedy na diskusi pět dní. Ostatní strany už mají koaliční smlouvu schválenou.

„Schvalovací procesy mají nastavené jinak než my ostatní. Nervózní z toho nejsme. Pokud to v pátek odsouhlasí, podpis by byl asi v pondělí,“ uvedl předseda brněnské ODS Robert Kerndl.

Drobnohled Pirátů

Piráti diskutují o koaliční smlouvě a také o analýze budoucích radních, která měla odhalit případné problémy se zákonem. Neodhalila sice žádné trestní stíhání, nicméně poukázala na některé možné střety zájmů.

Brněnská pirátská základna má přes 20 členů. Někteří už se vyjádřili proti koaliční smlouvě, nepodpoří ji například budoucí radní pro kulturu Markéta Gregorová nebo Jakub Sobocik.

Bojí se starých zvyků

Gregorová považuje za rozumnější opozici, kritizuje způsob, jakým koalice vznikla, což podle ní mluví o způsobech, na které jsou její účastníci zvyklí.

Původně totiž mělo koalici domluvenou hnutí ANO s ODS, KDU-ČSL a ČSSD. Přestože všichni zástupci oznámili tuto koalici na tiskové konferenci, druhý den nastal obrat a na nové koalici se dohodli zástupci ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD, čímž obešli vítězné ANO.

Sobocik zase uvedl, že politiku lze brát jako boj o moc, lže se a intrikuje a podaná ruka neplatí, přičemž spojenectví jsou účelová a platí jen do doby, než přijde lepší nabídka.

Vaňková má zádrhel

Jiří Ulip zase v diskusi řeší minulost Markéty Vaňkové, jedničky ODS a budoucí primátorky. Dříve pracovala pro offshorovou firmu Brandson Enterprises z Karibiku.

Vymáhala pro ni pohledávky z pokut černých pasažérů ostravského dopravního podniku. Majitele firmy nelze dohledat, její ředitel skončil ve vězení kvůli praní špinavých peněz. Vaňková už dříve uvedla, že pro firmu jako advokátka pracovala. Její vyjádření si můžete přečíst ZDE

Alternativní nabídky

Piráti a také ČSSD mají navíc stále nabídku od ANO na vytvoření koalice, obě strany ale zatím dál jednají o koalici vedené ODS. ANO má 18 mandátů, ODS 14, KDU-ČSL osm, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

VIDEO: Markéta Vaňková se má stát primátorkou Brna.