Nový název může někomu evokovat jisté ruské město známé především z období 2. světové války. Nemá s ním ale pranic společného. Podle autora vítězného návrhu je dokonce německého původu.

Slovo šalina je pro Brno specifické. Vzniklo někdy kolem roku 1900, kdy v Brně část obyvatel hovořila německy a část česky a bylo třeba se dorozumět. Německé slovo Elektrische Linie si Brňané počeštili na slovo ‚šalina‘ a používáme ho dodnes,“ vysvětlil svůj návrh Jaroslav Boleslav. 

Podle magistrátu se přitom Šalingrad objevil v návrzích dokonce několikrát.  „Druhý v hlasování skončil staronový název Brno – Hlavní nádraží, který získal 702 hlasů a třetí bylo Nádraží Járy Cimrmana se 166 hlasy. Brněnskému magistrátu přišlo 3 329 návrhů, z toho 1 501 bylo unikátních. Do hlasování se zapojilo přes osm tisíc lidí,“ upřesnila mluvčí brněnského magistrátu Zuzana Šrámková.

Magistrát bude název respektovat

Magistrát bude podle mluvčí respektovat vítězný návrh a předá ho Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která bude investorem plánovaného nádraží. „Právě na SŽDC a Drážní inspekci pak bude záviset pojmenování nádraží,“ upřesnila mluvčí magistrátu.

Radnice zároveň zve veřejnost na komentované prohlídky nového nádraží přímo v terénu. „Jsou připraveny ve dvou termínech: 17. listopadu od 10 hodin a 24. listopadu od 14 hodin. Akce potrvá přibližně dvě hodiny a účast na ní je zdarma. Kapacita však není neomezená, z organizačních důvodů je proto nutná registrace předem přes webovou adresu ZDE,“ vysvětlila Šrámková.

VIDEO: Takto vypadá současné hlavní nádraží a dolní nádraží v Brně z AZ Toweru.

Video
Video se připravuje ...

Pohled na Brno hlavní nádraží a tzv. dolní nádraží z AZ Tower. Hynek Zdeněk