Jde o obrovské území. Vešlo by se na něj bezmála 35 pražských Václaváků nebo 194 fotbalových hřišť!

Hlavní architekt Brna Michal Sedláček začal právě novou čtvrť u plánovaného odsunutého nádraží rýsovat. „Pásem parků propojí nábřeží řeky Svratky se zbytkem města. Bude mít smíšenou výstavbu s byty, kancelářemi, kulturními a veřejnými stavbami a parky,“ přiblížil Sedláček.

Dodal, že nová čtvrť začne na severu Nádražní ulicí a na jihu se dotkne Komárova. Na západě ji vymezí Nové sady, na východě Plotní a Svatopetrská ulice.

Aktualizace územní studie nové čtvrti vzniká poté, kdy vláda schválila přesun hlavního nádraží k řece. Brněnská radnice ale výstavbu podmínila i stavbou diametru, což by měla být obdoba pražského metra. To ale vláda zamítla.

Vzor z Vídně

Brněnští architekti si při práci podle Sedláčka vzali vzor z Vídně a Hamburku. Novou čtvrť by měli mít na papíře na začátku roku, kdy ji ukážou lidem. Do konečné podoby návrhu Jižního města bude moci mluvit i veřejnost, architekti zohlední i záměry veřejných a soukromých vlastníků.

Nové čtvrti vznikají i jinde

Jižní a východní část Brna do budoucna zásadně změní podobu. Místo zbourané Zbrojovky v Židenicích již staví soukromý developer novou čtvrť, kde za čtyři miliardy korun vznikne mimo jiné i 800 bytů. Hotovo má být za devět let. Samostatná čtvrť pro 5 000 lidí, s obchody a službami, má vzniknout i v černovických Kaménkách. Stavět ji začnou společně město a soukromý investor.

VIDEO: Dům, který se vejde na parkovací stání. Postavíte ho přes noc!

Video
Video se připravuje ...

Dům, který se vejde na parkovací stání. Postavíte ho přes noc! youtube.com / Casagrande Laboratory