Bezprostředně po volbách se v Ostravě rýsovalo pokračování nynější koalice mezi ANO, hnutím Ostravak, ODS a lidovci. Uskupení se dohodla na koaliční spolupráci i obsazení resortů a začalo se pracovat na koaliční smlouvě. Koncem října ale hnutí ANO podepsalo koaliční smlouvu s lidovci a Piráty, kteří nahradili ODS a hnutí Ostravak.

Dohoda nebyla možná

Primátor to tehdy zdůvodnil tím, že se uskupení nebyla schopna dohodnout na detailech spolupráce. Řešení na magistrátu se navíc začalo spojovat s uspořádáním v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Právě tam se hnutí Ostravak a ANO nedokázala dohodnout na podobě spolupráce.

Ostravaka pustili k vodě

Hned po výměně za Piráty zástupci ODS a Ostravak oznámili, že budou vystupovat jako uskupení a do koalice případně vstoupí jen společně.

V sobotu ale ODS oznámila, že se nakonec přece jen dohodla s hnutím ANO a Piráty na spolupráci v centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Hnutí Ostravak tak poslala k vodě… ANO tak mohlo zůstat v trojkoalici nebo si vybrat mezi ODS a Ostravakem, klub zastupitelů ANO se přiklonil ke spolupráci s ODS.

„My jsme poctivě zvažovali všechny varianty, které připadaly v úvahu,“ uvedl Macura. Podle něj hlavním důvodem pro přibrání ODS byla ztráta důvěry k hnutí Ostravak. „Dokázal během několika málo dnů porušit v principu, řekl bych, dvě dohody,“ vysvětlil primátor, proč nakonec před hnutím Ostravak dostala přednost ODS.

Primátor zůstává

Primátorem bude znovu Tomáš Macura (ANO). Koalice bude mít v pětapadesátičlenném zastupitelstvu převahu 35 hlasů. ANO bude mít v jedenáctičlenné radě šest zástupců, po dvou bude mít ODS a Česká pirátská strana a jednoho lidovci. Primátor bude mít šest náměstků. V opozici tak skončí druhé hnutí Ostravak, KSČM, ČSSD a SPD. Ustavující zasedání zastupitelstva se koná už ve středu.

Náměstci a jejich působení

* Radim Babinec (ANO): majetek a veřejné zakázky

* Kateřina Šebestová (ANO): životní prostředí  

* Zuzana Bajgarová (ANO): investice

* Andrea Hoffmannová (Piráti): školství a sport

* Zbyněk Pražák (KDU-ČSL): kultura, sociální věci a zdravotnictví

* Martin Štěpánek (ODS): finance a rozpočet

Členy rady budou za ANO Martin Bednář a Karel Malík, za Piráty David Witosz a za ODS Zdeněk Nytra, který bude mít svěřenu oblast bezpečnosti.

VIDEO: Předseda ČSSD Jan Hamáček hovoří o výsledcích voleb druhého kola do Senátu.

Video
Video se připravuje ...

Předseda ČSSD Jan Hamáček hovoří o výsledcích voleb druhého kola do Senátu. Jiří Marek