Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Trump se s Melanií zavřel v Bílém domě před zraky Američanů. Ti mu vystaví „vysvědčení“

Autor: ČTK, ula, Darina Jíchová, simao - 
6. listopadu 2018
22:47

V USA byly v úterý zahájeny kongresové volby, které v případě očekávaného úspěchu demokratů zkomplikují zbývající dva roky vlády republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Předvolební průzkumy předpokládají, že demokraté ovládnou Sněmovnu reprezentantů a že republikáni udrží převahu v Senátu. Donald Trump se volební den, považovaný za jeho vysvědčení po dvou letech u moci, rozhodl trávit v Bílém domě mimo zraky veřejnosti ve společnosti svého politického týmu, rodiny a přátel. Zaznamenány byly pokusy o ovlivnění voleb pomocí dezinformací.

Vedle nového složení celé 435členné Sněmovny reprezentantů a třetiny stočlenného Senátu vybírají Američané také guvernéry ve 36 státech a třech teritoriích, starostu Washingtonu či nové zástupce ve státních zákonodárných sborech. Voliče v řadě států čeká i série referend, například o legalizaci marihuany či daňových otázkách.

Největší pozornost je ale upřena na Kongres, nad kterým teď mají kontrolu republikáni. Pokud převahu ve Sněmovně reprezentantů skutečně ztratí, bude to pro Trumpovu administrativu opírající se o Kongres velká komplikace. Demokraté se totiž netají tím, že kontroverzního prezidenta chtějí blokovat. Trump tak bude nucen k vyjednávání s demokraty a k vládě prostřednictvím exekutivních nařízení, tedy dekretů.

Trumpovi odvolili s předstihem

Trump se vrátil do Washingtonu časně ráno z předvolebních shromáždění ve státech Ohio, Indiana a Missouri. On i jeho manželka Melania využili možnosti předčasného hlasování a svůj hlas odevzdali v New Yorku již před několika týdny, informoval Bílý dům.

Trumpova mluvčí Sarah Huckabeeová Sandersová podle agentury AP uvedla, že prezident dnes bude vyřizovat telefonáty, sledovat hlasování do Kongresu i výběr guvernérů a bude mít schůzku se svými poradci. Později bude ve své rezidenci v Bílém domě sledovat výsledky voleb s manželkou a přáteli.

Volby do Kongresu USA: První celoamerické volby od zvolení Donalda Trumpa (6.11.2018) Volby do Kongresu USA: První celoamerické volby od zvolení Donalda Trumpa (6.11.2018) | Reuters

Ministerstvo zachytilo pokusy o ovlivnění

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti zaznamenalo během hlasování několik případů záměrného šíření dezinformací o volbách a spolu s provozovateli sociálních sítí pracuje na odstranění těchto zpráv. Ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsen nicméně ujistila, že volební infrastruktura nebyla narušena.

Ministerstvo na dnešní tiskové konferenci označilo kampaň záměrného šíření dezinformací jako omezenou a ujistilo, že hlasovací systém je bezpečný. Nielsenová pak označila dnešní volby za vůbec nejbezpečnější v moderní historii země a varovala před jakýmkoli pokusem do hlasování zasáhnout.

Prezident u telefonu, Twitteru a televize

Trumpův program, který každý den zveřejňuje prezidentova kancelář, dnes neobsahuje žádné veřejně oznámené schůzky. Celý den má prezident vyhrazen pro vládní záležitosti. Korespondentka listu The New York Times Maggie Habermanová, která se věnuje zpravodajství z Bílého domu, na twitteru poznamenala, že vládní záležitosti znamenají, že Trump stráví dlouhé hodiny s telefonem, twitterem a u televize. Dodala, že prezident má také možnost uspořádat schůzky, které nebudou formálně zaneseny do jeho oficiálního programu.

Trump i dnes využívá twitter, přes který spolu s manželkou Melanií vyzval veřejnost, aby šla volit. V sérii dalších tweetů pak podpořil několik republikánských kandidátů do Kongresu. Po předvolební kampani, kterou přinejmenším v posledních dnech Trump postavil na protiimigrační kampani, prezident v rozhovoru vpředvečer voleb připustil, že „by rád mluvil mírnějším tónem“. „Do jisté míry si myslím, že nemám na výběr, ale možná tu taková možnost je,“ dodal.

Volby do Kongresu USA: O volby byl velký zájem, tvořily se fronty, docházelo k problémům s hlasovacími zařízeními (6.11.2018) Volby do Kongresu USA: O volby byl velký zájem, tvořily se fronty, docházelo k problémům s hlasovacími zařízeními (6.11.2018) | Reuters

Po volbách má přijít zpráva o Rusech

Ovládnutí Kongresu demokraty by nejen zvýšilo opoziční tlak na Trumpa, ale demokratům by to poskytlo i možnost zahájit vůči prezidentově administrativě vyšetřování. To by mohlo vést až k impeachmentu, tedy ústavní žalobě vedoucí k Trumpovu odvolání.

Prezident Trump v pondělí večer ve státě Missouri absolvoval svůj poslední předvolební mítink. Šéf Bílého domu se v kampani energicky angažoval, navštívil celkem 44 volebních shromáždění, jen v minulém týdnu jich bylo jedenáct. V pondělí pozdravil Trump republikánské voliče kromě státu Missouri ještě v Ohiu a Indianě.

Jak upozorňuje AP, v posledních hodinách kampaně Trump ostrými slovy nešetřil. „Kontrasty v těchto volbách nemohou být jasnější. Demokraté vytvářejí lůzu,“ prohlásil šéf Bílého domu na shromáždění v Cape Girardeau v Missouri. „Tak se to stalo. Republikáni vytvářejí pracovní místa,“ dodal. 

Skvělá prezidentura s jedinou chybičkou

Přestože na mítincích Trumpa doprovázeli republikánští kandidáti, jen zřídka se dostali ke slovu. Trump v rámci setkání promluvil o své „skvělé“ prezidentuře. Uvedl, že zatím udělal jen jednu chybu. „Přiznávám, že jsem někdy mohl zvolit mírnější rétoriku nebo smířlivější tón. Někdy to vypadá, že nemám na výběr, ale možná že mám,“ řekl rozvášněnému davu v Missouri, od kterého sklidil bouřlivý potlesk.

Za skandování USA sdělil přítomným, že si pro prezidentské volby v roce 2020 vymyslet nový slogan, protože už splnil slib, že „udělá Ameriku znovu skvělou“. „Bude to asi něco ve smyslu: Zachovejme Ameriku skvělou,“ o tom, že by mu výhra demokratů mohla uškodit, se vůbec nezmínil.

Prezident neopomněl demokraty dosadit do role „záporáků“, kdež to z republikánů udělal „hrdiny“. „Jestli v Americe chcete další migranty a větší kriminalitu, volte demokraty,“ oznámil Trump.

Volby do Kongresu USA: O volby byl velký zájem, tvořily se fronty, docházelo k problémům s hlasovacími zařízeními (6.11.2018) Volby do Kongresu USA: O volby byl velký zájem, tvořily se fronty, docházelo k problémům s hlasovacími zařízeními (6.11.2018) | ČTK

Migrace proti sociálním otázkám a zdravotnictví

V dnešních volbách Trump zřejmě přijde o Kongres, kde se předpokládá výhra demokratů. Senát by republikáni měli udržet. Zatímco republikáni zvolili za ústřední téma své kampaně migraci, demokraté se soustředili na sociální otázky a zdravotnictví. Podle federálních statistiků se o volené posty uchází rekordní počet žen, a to jak na centrální úrovni, tak i v jednotlivých státech.

Dnešní volby, připadající na poločas Trumpovy čtyřleté vlády, jsou považovány za test obliby tohoto republikánského prezidenta. Podle průzkumů mají demokraté šanci nově získat většinu ve Sněmovně reprezentantů, v Senátu se jim to ale pravděpodobně nepovede.

První volební místnosti se uzavřou ve státě Kentucky o půlnoci SEČ. Největší objem předběžných výsledků se ale očekává ve středu mezi 1:00 a 3:00 SEČ, a pak kolem 5:00 SEČ, kdy přijdou první odhady z Kalifornie. Hlasování ukončí Aljaška o dvě hodiny později.

Nejvyšší účast za 50 let

Volební účast v kongresových volbách se obvykle v USA pohybuje kolem 40 procent, v případě voleb prezidenta je to kolem 60 procent. Sociologové odhadují, že dnes k urnám přijde kolem 45 procent Američanů, což by znamenalo nejvyšší účast za téměř 50 let.

Podle neoficiálních informací z Bílého domu se ve středu žádné Trumpovo oficiální prohlášení neočekává. Novináři i veřejnost ale nepochybně budou sledovat prezidentův twitter, který se už stal tradičním komunikačním prostředkem hlavy státu.

Brzy po volbách se také očekává, že výsledek své práce předloží zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, který rozplétá kauzu ruského vlivu na prezidentské volby a který se zaměřil na Trumpův štáb. Trump spolupráci s Rusy důrazně popírá.

Více o volbách v USA čtěte ZDE

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hackoff ( 6. listopadu 2018 23:20 )

on nerika, ze demokrate vytvareji luzu doslova, ale ze demokrate delaji bordel v ulicich. oni jako mobs oznacuji gangy levicaku, kteri delaji v ulicich bordel kdykoliv maji prilezitost a schovavaji to za politicky a ktivisticky boj. A kazdy trochu soudny clovek musi uznat, ze tohle je domena prave radoby demokratu. republikani zase maji svoje pochody patriotu a nacionalistu

bre-burda ( 6. listopadu 2018 16:53 )

Pamatuji volby, kdy měla "zřejmě vyhrát Clintonová". A jakže dopadly ..?

yokky ( 6. listopadu 2018 11:57 )

lets go mr.TRUMP....👍👍👍👍👍👍✌✌✌✌✌👏👏👏👏👏

Zobrazit celou diskusi