Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Mezi uprchlíky jsou zločinci,“ hromuje Trump. Chce registraci před vstupem do USA

Autor: ČTK, ula - 
1. listopadu 2018
22:31

Spojené státy umožní požádat o azyl pouze těm přistěhovalcům, kteří se registrují už při vstupu do země. Ostatní budou považováni za osoby, které nelegálně překročily hranice, a budou vyhoštěni. Oznámil to ve čtvrtek americký prezident Donald Trump s tím, že se příští týden chystá vydat dekret upravující imigrační pravidla.

Trump oznámil své záměry během téměř půlhodinového projevu v Bílém domě, v němž varoval Američany před karavanami migrantů mířících pěšky k americké hranici s Mexikem.

Americké úřady podle něho nevpustí tyto skupiny čítající několik tisíc lidí do země kvůli tomu, že jsou v jejich řadách podle Trumpa ukryti zločinci. „Je to jako invaze... Zranili a napadli mexické vojáky,“ prohlásil prezident, který si za podobné poznámky již dříve vysloužil kritiku od opozičních demokratů i od části svých republikánů.

Prezident doplnil, že pokud někdo vstoupí do USA nelegálně, nebudou ho již úřady propouštět před rozhodnutím soudu, ale bude zadržován až do verdiktu a následně rovnou vyhoštěn.

Americké ministerstvo obrany na Trumpův pokyn tento týden vyslalo k hranicím s Mexikem 5200 vojáků, kteří mají posílit ochranu kvůli blížícím se karavanám. Oponenti Trumpovi vyčítají, že používá téma migrace k mobilizaci republikánů před kongresovými volbami a že agresivní rétorikou vůči cizincům přispívá k tomu, že se veřejný prostor plní nenávistnými projevy.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...