Do předvolebních debat se pouštěl Petr Mach s vervou. Varoval před euronesmysly typu zákaz klasických žárovek či používání termínu pomazánkové máslo. Voliče vcelku zaujal. Strana svobodných občanů získala 5,24% hlasů, její volební lístek do urny hodilo 79 540 lidí. "Pro nás je ten úspěch zlomový," přiznal Mach v Hyde Parku ČT.

A pustil se do vysvětlování. "My to bereme jako začátek působení svobodných na naší politické scéně. Chceme svými hlasy bojovat proti všemožným euronesmyslům. Chtěli bychom sjednat výjimku ze zavedení eura nebo to, aby bylo euro v budoucnu v EU dobrovolné. Ale víme, že to hlavní politické kolbiště je český parlament," dodal Mach.

Úspěchy euroskeptiků. Ale ne ODS

Mach platí za euroskeptika. A ti zaznamenali tyto eurovolby velký úspěch napříč Evropou - dokazují to i vítězství Nigela Farage (UKIP) ve Velké Británii či Marine Le Pen (Národní fronta) ve Francii. Spolupráci s nimi by se Mach nebránil. Euroskeptická je však i ODS. Právě z ní Petr Mach pochází, v roce 2009 však stál ekonom a absolvent VŠE u zrodu svobodných.

Přidali se k němu i další nespokojení občanští demokraté. Těch může za současného stavu přibývat, ODS ztratila celkem 7 (!) euromandátů a má již pouze dva poslance v EP - Jana Zahradila a Evžena Tošenovského.

Machova ministrana se přitom pokoušela prorazit do europarlamentu již v roce 2009. Tehdy však získala pouhých 1,26%. Úspěch v eurovolbách 2014 je pro ni skutečně historickým milníkem. Zvlášť když svůj někdejší vzor, nyní chřadnoucí ODS, pomalu dohání...

Ze Stodůlek do Bruselu

Petr Mach, který má trvalé bydliště v pražských Stodůlkách, se nyní chystá do Štrasburku. Do Bruselu jezdit odmítá, přijde mu absurdní stěhování europoslanců mezi těmito dvěma městy. A zároveň v dnešních Lidových novinách upozorňuje: "Europarlament opustím před sněmovními volbami. Převezmou ho další postavy naší eurokandidátky." Boj v Česku nadále označuje za nejdůležitější. Svobodní ostatně prosazují vystoupení z EU.

Do Sněmovny se však svobodní nedostali v roce 2010 (0,74% hlasů), ani v roce 2013 (2,46%). Jejich stoupající tendence je však očividná. Prosadí se i do budoucna Machova Strana svobodných občanů? Prostor by pro to měla. Je totiž možné, že odloudí i další již znechucené voliče euroskeptické ODS, jejíž zakladatel Václav Klaus po eurovolbách tvrdí: "Totálně zmizela pravice z politické scény. Dva mandáty ODS a jeden mandát Petra Macha to je totální vymazání pravice." Právě Mach přitom v minulosti dělal Klausovi externího poradce v době, kdy "největší český euroskeptik" seděl na Pražském hradě. A pracoval i jako výkonný ředitel Klausem založeného Centra pro ekonomiku a politiku (CEP).