Exprezident Klaus hodně váhal, jestli k volbám půjde. Prý vůbec poprvé za 25 let od pádu komunismu. Nakonec však k urně vyrazil - společně s vnoučaty, která vzal poté do cukrárny. A tak i jeho hlas je zahrnutý v jinak mizerné volební účasti 18,2%. Výsledky eurovoleb se pak Klaus vydal zhodnotit do pořadu Události, komentáře na ČT. A optimismem známý euroskeptik rozhodně nešetřil. "Voliči dali jasný signál, že je ta EU nezajímá. Dali jasný signál, že vědí, že ta EU nemá s demokracií nic společného a proto parlament je hříčka, která tam nemá vůbec žádný význam," říkal v ČT Klaus.

Totálně zmizela pravice, běduje zakladatel ODS

České výsledky, kdy ANO (16,13%) jen velmi těsně porazilo TOP 09 (15,95%) a do europarlamentu se dostalo celkem sedm stran a hnutí, shrnul Klaus takto: "Došlo k obrovské fragmentaci naší politické scény. Sedm stran se dělí o 21 mandátů... Nikdo z nich průrazně a jasně nevyhrál."

Do europarlamentu se přitom probojovali i svobodní Petra Macha. A není bez zajímavosti, že Mach dělal nějaký čas externího poradce tehdejšímu prezidentovi Klausovi. Ten nyní žehrá nad osudem české pravice. "Totálně zmizela pravice z politické scény. Dva mandáty ODS a jeden mandát Petra Macha to je totální vymazání pravice," zmínil Klaus s tím, že pro člověka, který v ČR "vydupal ze země" pravici po roce 1989 je to zkrátka smutné.

Klaus sepsul zelené: Snad neuspějí nikdy!

Nejen smutek však pocítil Klaus po oznámení výsledků eurovoleb. "Možná že jsem rád, že zmizela Strana zelených... Já doufám, že ti už na věky odešli do propadliště dějin, že Strana zelených už u nás nikdy v žádných volbách nevyhraje," odsoudil ostře Klaus stranu Ondřeje Lišky, která získala 3,77%, do europarlamentu se neprobojovala a její lídr se rozhodl rezignovat k 8. červnu. Zeleným přitom v minulosti fandil Klausův předchůdce v prezidentském úřadu Václav Havel. Klaus však pro ně slova útěchy rozhodně nyní nehledal...

Klaus však nešetřil ani Sobotkovu ČSSD. "Jeho strana získala 14% z 18% voličů. A kdo umí malou násobilku, tak ví, že ... pan Sobotka a jeho ČSSD, nejmocnější strana u nás, dostali 2,5% hlasů všech oprávněných voličů. Tyto volby vyhráli nevoliči," poznamenal Klaus.