Chyba může podle amerických médií zpochybnit jeho tvrzení, že je v zahraničních otázkách zkušenější než jeho demokratický oponent Barack Obama.


VIDEO: Záznam z rozhovoru Johna McCaina, v němž mluví o Československu.

Na mítinku v novomexickém Albuquerque kritizoval v úterý závislost USA na zahraniční ropě a možné politické následky, které z toho mohou vyplynout. Jako příklad zvolil Rusko, které podle něho omezilo dodávky ropy do "Československa" kvůli politickým rozporům mezi oběma zeměmi. O snížení dodávek ropy do "Československa" hovořil ve stejné souvislosti už v pondělí v arizonském Phoenixu.

Do slovníku se mu Československo připletlo i během nominační kampaně. Před třemi měsíci v souvislosti s americkou protiraketovou obranou řekl, že USA musejí "těsně spolupracovat s Československem".

Obama také příliš nezáří

Podobné faux pas se podařilo před rokem Baracku Obamovi, když v debatě hovořil o "kanadském prezidentovi", ačkoli Kanada prezidenta nemá, a zjevně měl na mysli premiéra. Toto přeřeknutí několikrát zmínili Obamovi kritici, když namítali, že je v zahraniční politice příliš nezkušený.


Pane McCaine, tak pro příště:

Česká republika

Hlavní město: Praha
Počet obyvatel: 10,4 mil.
Nejvyšší hora: Sněžka  - 1602 m. n. m.
Rozloha: 78 886 km²

Vznik: 1. ledna 1993
Prezident: Václav Klaus

Slovenská republika

Hlavní město: Bratislava
Počet obyvatel: 5,4 mil
Nejvyšší hora: Gerlachovský štít - 2655 m. n. m.
Rozloha: 49 035 km²

Vznik: 1. ledna 1993
Prezident: Ivan Gašparovič

*Zdroj: Wikipedie.cz