Původně se plánovalo, že pohádka vznikne za 35 milionů, jenže rozpočet se nakonec vyšplhal až na 75 milionů korun, a producent Jiří Pomeje(†54) tak musel shánět peníze po všech čertech. Jak sám kdysi uvedl, musel oslovit 475 firem, z nichž na pohádku přispělo jen 35.

Problémy nastaly nejen kvůli navýšení propagace filmu v hodnotě 26 250 000 korun (tedy 35% celkového rozpočtu), ale ještě před natáčením zasáhl i ničivý požár, který zničil filmové dekorace v Ořechu u Prahy.

Jednalo se o dřevěnou repliku německého historického města, vybudovanou rakouskými filmaři. Režisér Troška počítal s tím, že některé scény natočí právě tam, ovšem osud tomu chtěl jinak. Dekorace v hodnotě 10 milionů korun shořely a podle vyšetřování policie šlo zřejmě o úmyslné zapálení žhářem.

Vše se tak muselo přesunout do exteriérů daleko od Prahy a právě kvůli najetým kilometrům a pronájmům se musel navýšit rozpočet. Nejvíce scén se natočilo v Telči - na náměstí a zámku, další pak ve skanzenu v Přerově nad Labem. Filmaři figurovali i na zámcích Třeboň a Jindřichův Hradec a na hradu Roštějn.

Pod posledním jmenovaným hradem postavili chaloupku čertů a na náměstí v Telči vyrostly dvě repliky průčelí renesančních domů. Zezadu to byly pouze dřevěné podpěry, ovšem i taková iluze stačila, aby si makety začali fotit místní i turisté. „Jeden z místních mi dokonce prozradil, že zahraniční turisté pak dokonce ťukali na další domy, jestli nejsou také jen makety,“ přiznal pro Aha! pobaveně režisér, který nešetřil ani na komparzu a najal 100 koní a 600 komparzistů.

Musel se potýkat také s vrtochy přírody, jelikož mu podobně jako u jiných filmů nevycházelo počasí. „Červenec nám nepřál, počasí zdrželo natáčení asi o čtrnáct dní, což jsme horko těžko doháněli ve střižně,“ přiznal Troška, jak to na place v roce 1998 vypadalo.

VIDEO: Troška na pohřbu Pomeje (†54): Jeho nadšení nemělo reálné základy

Video
Video se připravuje ...

Troška na pohřbu Pomeje (†54): Jeho nadšení nemělo reálné základy Blesk TV

Fotogalerie
41 fotografií