Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Přes 20 českých pohádek s předabovanými herci: Princ v Popelce, Jasněnka i »netvor« Harapes!

/
  • 20 českých pohádek s předabovanými herci: Princ v Popelce, Jasněnka i »netvor« Harapes!
    23. prosince 2017 ● 20:03

    Oblíbené pohádky, které máme rádi a už jsme je viděli nesčetněkrát. Přesto nás i po letech dokážou lecčím překvapit. Například tím, že v nich sice vidíme jednoho herce, mluví za něj ale někdo úplně jiný. Nejznámějším příkladem je asi Pavel Trávníček v Popelce, ovšem zdaleka není jediný. Kde ještě filmaři čachrovali s hlasy?

  • 1.

    O princezně Jasněnce a létajícím ševci

    Tuto pohádku Zdeňka Trošky (64) mají mnozí z nás velmi rádi, ovšem asi jen málokdo si všiml, že princeznu Jasněnku sice hrála tehdy devatenáctiletá Michaela Kuklová (49), ale hlas jí propůjčila herečka a dabérka Sylva Sequensová (59).

     

    Úlohu Sluneční paní si střihla režisérova teta Venuše Humhey (69), ovšem nadabovala ji Jana Preissová (69). A do třetice dostal hlas Karla Rodena (55) Jírův kamarád Ondra v podání Karla Greifa (54).

     

    Kdy v televizi? 28.12., 20:15, TV Prima (opakování 30.12, 17:10)

    Princezna Jasněnka
    Autor: Jan Tůma

  • 2.

    Z pekla štěstí

    Kuklová si posléze zahrála i v další pohádce Zdeňka Trošky Z pekla štěstí, kde už se coby Markýtka mluvila sama. Ovšem jejího milého zde hrál Miroslav Šimůnek (39) a právě pro charismatického herce a dnes moderátora TopStaru se jednalo o první velkou roli, kterou natáčel již za studií.

     

    Jenže jeho hlas ve filmu neuslyšíme, místo něj totiž promlouvá Filip Blažek (44). Šimůnek prý totiž mluvil moc rychle a neměl ani barvu hlasu podle režisérových představ. Mirka předabování velice mrzelo, ovšem nechtěl odmlouvat. Nakonec tak vypůjčený hlas dostal i ve druhém díle a dnes už si to asi ani jinak nedovedeme představit.

     

    Kdy v televizi? Štědrý den, 14:20, TV Nova (opakování 28.12., 8:25)

    Zatím nejslavnější rolí Mirka Šimůnka je Honza ze slavné pohádky Z pekla štěstí (1999).
    Autor: Foto Aha!: Dana Kolářová, ara
     

     

  • 3.

    Z pekla štěstí 2

    Chasník a později král Honza ale nebyl jediný, kdo v obou dílech pohádky Z pekla štěstí nemluvil vlastním hlasem. Stejný osud potkal také tělnatého a bodrého Valihracha alias Karla Liebla, kterému hlas propůjčil dabér Homera Simpsona Vlastimil Zavřel (63). Skutečný hlas Liebla, který hraje pouze v Troškových filmech, je přitom možné zaslechnout v Kameňácích, kde ztvárnil roli hospodského.

     

    Kdy v televizi? 1. svátek vánoční, 14:30, TV Nova (opakování 29.12., 8:45)

    Karel Liebl v pohádce Z pekla štěstí 2
    Autor: Reprofoto Youtube

  • 4.

    Za humny je drak

    Kdy by neznal dráčka Mráčka a jeho dunivý a dobrácký hlas. Ten měl na svědomí Josef Kemr (†72), který si v pohádce zahrál dědu Patočku a celým příběhem provázel také jako vypravěč. Jeho hlas byl ovšem pro roli draka upraven pomocí rychlostí zvukového pásu, a tak není dobře rozpoznatelný.

     

    Drakova kamarádka Liduška, kterou si zahrála Ivana Andrlová (57), sice nadabovaná nebyla, ovšem její nápadník, princ Jan už ano. Zahrál si ho Jan Šťastný (51), kvůli silnému moravskému přízvuku za něj ale hlasově zaskočil Gustav Bubník (55), český dabér Toma Cruise (55) či Charlieho Sheena (52). Ironie je, že Šťastný se přitom později přízvuku zbavil a sám začal být v dabingu velmi aktivní. Díky podmanivému hlasu namluvil i takové fešáky jako Antonia Banderase (57) či pana Božského v seriálu Sex ve městě.

     

    Pohádka je ale předabovaných herců plná. Princeznu Violu si zahrála dnes neznámá blondýnka Jana Beránková, hlas jí propůjčila dabérka a herečka z Ulice Ilona Svobodová (57). Dabing neminul ani řadu slovenských herců, například Štefana Kvietika (83) alias uhlíře Patočku namluvil Miroslav Moravec (†70), Petera Bednára čili věčně opilého rytíře Černovouse pak hlas Médi Bédi Jiří Bruder (†86), a dokonce i za Maroše Kramára (58) promlouval někdejší moderátor Hodiny pravdy Petr Svoboda (65).

     

    Kdy v televizi? Štědrý den, 14:20, TV Prima

    Jan Šťastný a Ivana Andrlová v pohádce Za humny je drak
    Autor: Reprofoto Youtube

  • 5.

    Anděl páně 2

    Například v seriálu Kapitán Exner či ve snímcích Nestyda či Muži v naději jsme mohli nejen Vicu Kerekes (36) vidět a obdivovat její půvaby, ale také slyšet její hlas se slovenským přízvukem. Ovšem v pohádkách to často dopadlo trochu jinak.

     

    V Dešťové víle byla Vica namluvená Hanou Kusnjerovou(32), kterou diváci Ordinace v růžové zahradě 2 znají jako zdravotní sestřičku Ladu. Ta jí propůjčila hlas i v pohádce Anděl páně 2, kde Kerekes hrála půvabnou maminku Magdalenu, o níž usilovali čert Uriáš i anděl Petronel alias Jiří Dvořák (50) a Ivan Trojan (53).

     

    Kdy v televizi? Štědrý den, 19:00, ČT1

    Vica Kerekes v pohádce Anděl páně 2.
    Autor: Reprofoto Youtube

  • 6.

    Čertova nevěsta

    V této Troškově pohádce byla předabovaná řada méně známých herců, ovšem také dvě tváře, u nichž to působí poněkud zvláštně. V menší roli ceremoniáře promluvil za legendárního hlasatele s jemným hlasem Alexandra Hemalu (65) spíše drsně znějící dabér Pavel Vondra (48).

     

    Hlavní roli princezny Štěpánky pak získala Eva Josefíková (27), která se ve všech svých ostatních filmech namluvila sama, a dokonce se posléze začala objevovat i v dabingu. V této pohádce ale místo ní uslyšíme dabérku Rose z Titanicu Jitku Ježkovou (39).

     

    Kdy v televizi? 1. svátek vánoční, 20:20, TV Nova (opakování 2. svátek vánoční, 9:20)

    Čertova nevěsta
    Autor: Bontonfilm
     

  • 7.

    Princ Bajaja

    Podobný osud jako Hemalu potkal i dalšího hlasatele – Jiřího Ptáčníka (69). Ačkoliv se sám věnuje dabingu, v československé pohádce Princ Bajaja, kde si zahrál roli princátka, jeho hlas neuslyšíme. Místo něj promlouvá Jaroslav Satoranský (77).

     

    Titulní postavu v podání Slováka Ivana Palúcha (†75) namluvil Petr Štěpánek (69) a dalšímu nápadníkovi princezny Černému princi, kterého hrál František Velecký (†69), dodal svůj podmanivý hluboký hlas Petr Čepek (†54).

     

    Kdy v televizi? 1. svátek vánoční, 11:15, TV Nova (opakování 2. svátek vánoční, 7:10)

    Princ Bajaja
    Autor: Archiv Blesk.cz

  • 8.

    Tři životy

    Ani tato pohádka Jiřího Stracha se neobešla bez dodabování některých postav. Annu, která je v průběhu děje očarovaná a změní se jí tak barva vlasů ze světlých na tmavé, si zahrály hned dvě slovenské herečky, dvojčata Lucia a Petra Molnárovy (31).

    VIDEO: Ukázka z pohádky Tři životy

    Video
    Video se připravuje ...

    Tři životy s Vojtou Dykem youtube

    Protože ale neovládají češtinu, v postsynchronech je obě namluvila dabérka Lily z Jak jsem poznal vaši matku Andrea Elsnerová (40). Také zpěvačka Iva Frühlingová (35), která dostala roli Černé princezny, byla předabovaná – Zuzanou Stivínovou (44).

    Kdy v televizi? 2. svátek vánoční, 14:05, ČT1  

    Vojta Dyk a Lucia Molnárová v pohádce Tři životy
    Autor: Reprofoto Youtube

  • 9.

    Nejkrásnější hádanka

    Andrea Elsnerová se pak ujala i přemluvení role Majdalenky v pohádce Nejkrásnější hádanka, kterou ztvárnila Taťana Krchovová (27). Předabovaných zde ale bylo daleko víc, jen namátkou generál v podání Přemysla Kubišty (62) namluvil Ota Jirák (68), Ladislavu Benešovi alias sedlákovi propůjčil hlas Bohuslav Kalva (77) a v menší roli jedné z dvorních dam se tu objevila i Kamila Kikinčuková (28), kterou zde nadabovala dabérka Amy z Teorie velkého třesku Nikola Votočková (38).

     

    Kdy v televizi? Nový rok, 20:20, TV Nova

    Nejkrásnější hádanka
    Autor: Martin Hykl, archiv

  • 10.

    Nebojsa

    Jiný hlas dostal hlavní hrdina také v Nebojsovi. A to z důvodu, že pohádka je československá a představitel dřevorubce Ondry Ján Króner ml. (61) je Slovák. Do češtiny ho nadaboval Zdeněk Podhůrský (58) a podařilo se mu svým hlasem postavě vtisknout sebevědomí a statečnost.

     

    Kdy v televizi? Silvestr, 17:50, TV Nova  

    Ján Kroner a Ondřej Vetchý byli hlavními postavami pohádky Nebojsa. Její část se natáčela i u kuželovského větrného mlýnu.
    Autor: Bonton

  • 11.

    O statečném kováři

    Króner si ale zahrál i v dějově podobné pohádce O statečném kováři, kde ale ztvárnil jen jednoho z nezdárných kamarádů hlavního hrdiny v podání Pavla Kříže (56). Ani zde se ale nemluvil sám, nadaboval ho Svatopluk Skopal (66).

     

    Kdy v televizi? 2. svátek vánoční, 18:05, TV Nova (opakování 30.12., 14:25)

    Pohádka O statečném kováři
    Autor: archiv TV Nova

  • 12.

    S čerty nejsou žerty

    „Petře, Petříčku, chlapče rozmilý,…“ zpívá princezna Adélka, kterou ztvárnila Monika Stará, tehdy ještě Pelcová (52). Mladičké blondýnce to slušelo natolik, že ji prý sváděli i její kolegové Vladimír Dlouhý (†52) i Ondřej Vetchý (55). Ve výsledném filmu ji ale neuslyšíme.

     

    Předabovala ji totiž Naďa Konvalinková (66) a již zmíněnou píseň pak za ni zapěla Ivana Andrlová. Režisérovi Hynku Bočanovi (79) se totiž nezamlouval Moničin přízvuk. Sama rodačka z Hranic na Moravě po letech připustila, že měla asi trochu „kratky zobak".

     

    Přemluvený je tu i hostinský, za Vladimíra Švabíka (†71) promlouvá dabér Mirko Musil (†74). Předabování se nevyhnulo ani čertovi v podání Jiřího Růžičky (†43), jehož hlas si jistě vybavíme z trilogie Slunce seno či z filmu Trhala fialky dynamitem. Pár replik za něj »zabručel« dabér Radan Rusev (†51).

     

    Kdy v televizi? 2. svátek vánoční, 20:15, TV Prima (opakování 28.12, 16:50)

    S čerty nejsou žerty
    Autor: Zbyněk Pecák, archiv Blesku, reprofoto Youtube
     

  • 13.

    Tři oříšky pro Popelku

    Kdo má rád oblíbenou pohádku Václava Vorlíčka (87) Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou (64) v hlavní roli, tak už jistě dávno ví, že se natáčela nejen u nás, i v Německu, a tak některé role ztvárnili němečtí herci. Macechu si například zahrála Carola Braunbock (†54) a český hlas jí propůjčila Jaroslava Adamová (†87). Krále a královnu v podání Rolfa Hoppeho (87) a Karin Lesch (82) pak namluvili představitel pana Tau Otto Šimánek (†67) a Květa Fialová (†88).

     

    Prince sice režisér obsadil z českých řad, nakonec musel shánět dabéra i pro něj. „Po příchodu z Brna do Prahy měl velmi silný brněnský akcent a říkal třeba »princeznó«. Později se to odnaučil, ale natáčení filmu je natolik rychlé, že nebylo možné problém řešit jinak než předabováním,“ prozradil Vorlíček o tehdy mladém a začínajícím Pavlu Trávníčkovi (67), kterého namluvil herec Petr Svojtka (†35), jehož jsme mohli v roli prince vidět v Malé mořské víle.

     

    Trávníčka prý předabování v Popelce nikdy moc netrápilo. „No jo, mluvil jsem příšerně moravsky. Že jsem byl předabován, mně tehdy bylo tak nějak jedno,“ prozradil již dříve. Každopádně si to pak měl možnost ještě vynahradit do sytosti. Posléze začal v dabingu sám působit a často namlouvá například Johna Travoltu (63) či Alana Aldu (81).

     

    Kdy v televizi? 2. svátek vánoční, 20:00, ČT1 (opakování 30.12., 17:25)

    Pavel Trávníček v pohádce Tři oříšky pro Popelku
    Autor: Archiv Blesku
  • 14.

    Třetí princ

    Herci už zůstal vlastní hlas i v pohádce režiséra Antonína Moskalyka Třetí princ. Ani té se ale čachry s hlasy tak docela nevyhnuly. Malou ale velmi podstatnou rolí dcery kejklířů se zde představila čtrnáctiletá Lucie Bártová, dnes známá herečka Lucie Zedníčková (49), která si později vzala příjmení svého nevlastního táty Pavla Zedníčka (68).

     

    Vzhledem k její tehdejší nezkušenosti za ni ve studiu repliky namluvila Libuše Šafránková. Ta přitom ztvárnila jednu z hlavních dvojrolí – Milenu a její sestru, princeznu z Diamantových skal.

     

    Stejně jako v předchozím případě i Lucie v dalších filmech už mluvila svým hlasem a rovněž se začala objevovat i v dabingu, svůj zastřený hlas propůjčila například Jennifer Lopez (48) či Cameron Diaz (45) ve filmu Maska.

    VIDEO: Lucie Zedníčková: Jak to má s otčímem Zedníčkem? Byli jsme roztrženi! Vnuky nevídá!

    Video
    Video se připravuje ...

    Lucie Zedníčková: Jak to má s otčímem Zedníčkem? Byli jsme roztrženi! Vnuky nevídá! Petr Macek, Petr Soukup, Markéta Reinischová

    Kdy v televizi? Ačkoliv tato pohádka bývá často o Vánocích do programu zařazována, tentokráte ji u nás neuvidíme. Vysílat ji ale bude slovenská televize JOJ, na Štědrý den v 9:50 a opakovat ji bude na 2. svátek vánoční v 7:35.

    Lucie Zedníčková v pohádce Třetí princ. Nadabovala ji ale Libuše Šafránková.
    Autor: Reprofoto Youtube
     

  • 15.

    Jak se budí princezny?

    Tři oříšky pro Popelku ale nejsou jedinou Vorlíčkovou filmovou pohádkou, v níž je jedna z hlavních postav předabovaná. Podobně je to totiž i s Jak se budí princezny, v níž se objevili v rolích princů Jan Hrušínský (62) a Jan Kraus (64).

     

    Ti sice promlouvají sami, ovšem představitelka princezny Růženky Marie Horáková (57), která je vystudovaná loutkoherečka a později se filmu už nevěnovala, už nikoliv. Místo ní slýcháme Naďu Konvalinkovou (66). Režisér pak nechal přemluvit také krále Vendelína alias Oldřicha Velena (†91) kvůli jeho brněnskému přízvuku. Tomu tak stejně jako ve filmu Což takhle dát si špenát propůjčil hlas Lubor Tokoš (†80).

     

    Kdy v televizi? 27.12, 20:15, TV Prima (opakování 29.12., 17:00)

    Marie Horáková a Jan Hrušínský v pohádce Jak se budí princezny
    Autor: archiv Blesku
     

  • 16.

    Panna a netvor

    Slovenka Zdena Studenková (32) u nás dostala hned několikrát nový hlas. Zatímco v komedii S tebou mě baví svět ji namluvila Naďa Konvalinková, v pohádce Juraje Herze (83) Panna a netvor za ni v roli Julie promlouvala Taťjana Medvecká (64).

     

    Také role netvora v sobě skrývá tajemství přeobsazeného hlasu – v kostýmu se sice během natáčení mořil Vlastimil Harapes (71), místo něj ale uslyšíme bručivý hlas Jiřího Zahajského (†68). A to i ve chvíli, kdy už je kouzlo zlomeno a vidíme princovu, tedy Harapesovu tvář.

    VIDEO: Harapes o pohádce Panna a Netvor: Měl to hrát Bartoška, byl jsem větší fešák!

    Video
    Video se připravuje ...

    Harapes o pohádce Panna a Netvor: Měl to hrát Bartoška, byl jsem větší fešák! Tereza Kühnelová, Petr Soukup

    Baletního mistra přitom nechala předabovat i Marie Poledňáková (76) ve slavných filmech s Tomášem Holým (†21) Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny. Jeho postava Jindřich se vztekal hlasem Jiřího Klema (73).

     

    Kdy v televizi? 2. svátek vánoční, 16:55, TV Prima (opakování 29.12., 11:30)

    Panna a netvor
    Autor: Foto Aha! – Jakub Poláček, Národní divadlo, ara

  • 17.

    Jak si zasloužit princeznu

    V této pohádce se Pavel Řezníček (51) vylíhne z vejce a musí bojovat i proti vlastním bratrům, aby se mu podařilo získat svou lásku – princeznu Verunku. Tu si zahrála blondýnka Lenka Jelínková (39), ovšem její repliky odmluvila dabérka Nicole Kidman (50) a manželka Václava Kopty (52) Simona Vrbická (52). Její pěvecký part pak nazpívala Vlaďka Lišková.

     

    Hned dvojroli si zde střihl také Jaromír Dulava (56). V roli krále se mluvil sám, ovšem coby černokněžníka ho namluvil hlas Harrisona Forda (75) Jiří Štěpnička (70).

     

    Kdy v televizi? 2. svátek vánoční, 11:45, ČT1

    Pavel Řezníček a Lenka Jelínková v pohádce Jak si zasloužit princeznu
    Autor: Česká televize

  • 18.

    Honza málem králem

    Hlavní úlohu v Honza málem králem měl původně hrát Luděk Sobota (74), ovšem kvůli zákazu komunistů se v tomto filmu objevit nesměl. Roli získal zpěvák Jiří Korn (68), ale vlastně jen napůl. Jeho repliky totiž předaboval herec a dabér Michal Pavlata (†71) a Korna tak slyšíme pouze, když zpívá.

     

    Kdy v televizi? 2. svátek vánoční, 20.20 TV Nova (opakování 28.12., 13:40)

    Jiří Korn v pohádce Honza málem králem.
    Autor: archiv Blesku
  • 19.

    Šťastný smolař

    V pohádce Jiřího Stracha (44) si spolu s Ivanem Trojanem (53) či Filipem Cílem (28) zahrála dceru Štěstěny Haničku Martina Zábranská narozená na Slovensku. Nadabovala ji ale nová dabérka Lisy Simpsonové či Šmoulinky Ivana Korolová (29).

     

    Kdy v televizi? 28.12., 20:00, ČT1

    Martina Zábranská v pohádce Šťastný smolař
    Autor: Reprofoto Youtube

  • 20.

    Čert ví proč

    Princeznu Aničku si sice zahrála Slovenka Táňa Pauhofová (34), ta ale zvládla mluvit česky a její hlas jí tak zůstal. Ovšem takové štěstí už neměl další Slovák maďarského původu Csongor Kassai (45), jenž ztvárnil Lucifera. Namluvil ho Oldřich Kaiser (62). Předabován byl i Filip v podání Čecha Štěpána Kubišty (39). Této role se ve studiu ujal Jan Dolanský (39).

     

    Kdy v televizi? 30.12., 20:00, ČT1

    Táňa Pauhofová jako princezna Anička a Štepán Kubišta (nadaboval ho Jan Dolanský) jako Filip v pohádce Čert ví proč.
    Autor: Julie Vrábelová, archiv

  • 21.

    Kouzelný měšec

    V koprodukční pohádce Václava Vorlíčka bylo nutné najít padnoucí české hlasy hned několika německým hercům. V první řadě krásné Tině Ruland (51), která se zhostila role princezny. Stejně jako v Ptáku Ohnivákovi, který byl natočen o rok později, ji namluvila Dana Černá (47), známá jako český hlas Charlotte ze Sexu ve městě či Susan ze Zoufalých manželek.

     

    Tatínka krále v podání Kurta Weinzierla (77) nadaboval Josef Vinklář (†76) a dva zloděje Chytrouše a Bystrouše pak David Schneider (54) a Zdeněk Hruška (46). Ovšem předabování neminulo ani českou herečku, Mahulenu Bočanovou (50) alias čarodějnici Bludimíru. Báječně za ni skřehotala Simona Stašová (62).

     

    Kdy v televizi? Nový rok, 13:05, TV Nova

    Kouzelný měšec (1996)
    Autor: Daniel Černovský

  • 22.

    Princ a Večernice

     

    Petr Svojtka, který v roce 1973 namluvil prince v Popelce, si o pět let později svou úlohu zopakoval. V pohádce Princ a večernice také dostal na starosti repliky prince Velena v podání Slováka Juraje Ďurdiaka (65).

     

    Nové hlasy zde ale Vorlíček rozdal i kouzelným švagrům. Pouze Slunečník Petr Svoboda se mluvil sám, ovšem Větrníka, kterého hrál Oldřich Táborský, namluvil hlas Kojaka Miroslav Moravec (†70). Měsíčníka zase ztvárnil Alexej Okuněv a hlas mu dodal Miroslav Masopust (†74), kterého známe coby nápadníka Rolfa z komedie Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách.

     

    Kdy v televizi? I když loni i v předchozích letech pohádka na obrazovkách nechyběla, letos ji na Vánoce neuvidíme.

    Pohádka Princ a Večernice.
    Autor: Filmové studio Barrandov

  • 23.

    A mnoho dalších...

    Tyto pohádky ale nejsou jediné, v nichž došlo k nějakým čachrům s hlasy. Herci bývají často předabováni v postsynchronech také v jiných typech filmů. Určitě jste sami už nějaký takový »podvod filmařů« odhalili.

    Vánoční pohádky
    Autor: Blesk

    Prohlédněte si také galerii, v níž najdete i podobu těch, kdo jsou ve filmech častěji slyšeni než viděni,

    Fotogalerie
    167 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 1

Mikael: Kdysi jsme byli dabingová velmoc...to už neplatí..ale kdysi to asi režiséři hodně vybírali pečlivě a brousili aby ten hlas sednul...vím, že například Trávníček měl ještě dost svůj moravskej přízvuk a to předabování to tehy zušlechtilo..i když dnes je to škoda, protože má krásnej hlas svůj..viz. pohádka Třetí princ..velká škoda je , že ta herečka z šípkové růženky podivně přejmenované....už nikde nehrála..obrovskej talent a každej kluk i chlap ji miloval a miluje na věky..Kraus při natáčení kvůli ní prý i dělal kaskadérský kousky aby si ho všimla..ona je zázrak.. dodnes působí dívčím duchem... a díky téhle naprosto geniální pohádce je nesmrtelná i když beze svého hlasu přestože dodnes je to prý zpěvačka...!

(24. 12. 2017 04:57)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy