Samoživitelka Monika má dvě děti, syna a dceru.  „Vánoce jsou náročným obdobím pro peněženky, ale dají se ošidit. Řeším to tedy tak. Každoročně napíšeme seznam pro Ježíška. Na seznamu se ukazují drahé položky, protože mi děti chtějí ušetřit, tak píšou Ježíškovi, abych věci nemusela kupovat já, což oceňuji a současně přemýšlím, jak z toho ven,“ svěřuje se Monika a pokračuje: „Přichází vždy upozornění, že Ježíšek nadělí podle celoročních zásluh, protože se celou dobu díval, jak “pomáhají„ a plní své povinnosti. Vždy si u toho přeji mít dostatek prostředků k tomu, abych tuto větu další rok nemusela říct.

Její děti tak mají pod stromečkem hlavně to, na co jejich maminka finančně stačí a potřebné dárky, jako je oblečení.

„V zaměstnání dostáváme bonusy ve formě poukázek, které berou v knihkupectví a mou záchranou je vášeň dětí v knížkách. Cukroví si upečeme a žádné další zbytečnosti neřešíme. Koupíme jen obvyklé potraviny, které se skutečně sní,“ popisuje svoje Vánoce Monika.

Pro dvě třetiny samoživitelek jsou Vánoce nejvíce stresujícím obdobím roku. Až 73 % z nich nemá na vánoční dárky našetřené žádné peníze a 32 % rodičů utratí za svátky maximálně do 2 000 Kč, více si nemohou dovolit. To vyplynulo z rozsáhlého průzkumu, který provedla Asociace neúplných rodin mezi členy svého asistenčního programu VašeVýživné.cz.

Na konci roku přibývá neplatičů výživného

Vánoce jsou pro většinu domácností velmi náročnou částí roku. Výrazně hůře jsou na tom pak rodiče samoživitelé, kteří se z minimálních příjmů snaží dopřát svým dětem maximum. Většina takových domácností nejenže na svátky nestíhá našetřit, ale navíc se nestíhá ani stabilizovat po výdajích za nový školní rok. Dle statistik na konci roku také přibývá neplatičů výživného. Téměř třetina samoživitelů proto za Vánoce neutratí skoro nic, další část dotazovaných se přiznala, že utratí do 1 000 Kč.

Alimenty 100 korun

Nedostatek financí nejčastěji pramení z „nepružných“ pracovních podmínek, které by rodiči samoživiteli dovolily větší časovou flexibilitu, neplacení výživného nebo výživného nízkého. „Nejnižší částku, kterou evidujeme v rámci programu VašeVýživné.cz, je 100 korun, které byly vyměřeny rodiči soudem. Výživné pod 1000 Kč má celkem 10 % samoživitelů a s částkou 500 Kč na jedno dítě si musí vystačit každý dvacátý rodič samoživitel,“ dodává ředitelka programu VašeVýživné.cz Iveta Novotná.

Půjčky od přátel

I přes složitou finanční situaci se samoživitelé snaží vyhýbat jakýmkoliv půjčkám. Shodlo se na tom celých 68 % rodičů. Zbylých 32 % dotázaných se přiklání i k této možnosti. Nejčastěji si půjčují od prarodičů nebo přátel, využívají také kreditní kartu a bezúročné období. Nemohou-li si samoživitelé půjčku dovolit a finance jsou nejisté, snaží se dětem alespoň něco ušít či vyrobit. „Bylo by vhodné, aby se stát zamyslel nad možnostmi finanční výpomoci všem rodičům, kteří z důvodu nedostatku financí nemohou dětem nebo sobě samotným, dopřát alespoň základní potřeby, jímž se jim nedostává,“ říká Iveta Novotná.

O špatné finanční situaci se rodiče samoživitelé snaží se svými potomky mluvit, shodlo se na to celých 52 % dotázaných. Až 36 % tím děti nechce zatěžovat a snaží se, aby si Vánoce maximálně užily. Dvanáct procent rodičů přiznalo, že jsou si jejich děti vědomé špatné finanční situace a nečekají velké dárky.

„Odpírat z důvodu financí musím neustále a celý rok, ale myslím, že na Vánocích je velmi důležitá atmosféra a dosud se mi dařilo krásným vánočním pocitem vyrovnávat množství a cenu dárků. Nejkrásnější a nejvýznamnější jsou přípravy a těšení se na ten večer. V době největší krize jsem si peníze na dárky půjčila a znovu to nutné nebylo,“ přiznává samoživitelka Monika.

Kvůli dětem jídlo obden

Na dotaz, co musí rodiče samoživitelé svým dětem během Vánoc odepřít, se shodlo celkem 72 % na tom, že jejich děti nelyžují nebo nejezdí na hory. Mnoho samoživitelů si nemůže dovolit ani klasickou štědrovečerní večeři a snaží se o levnější alternativu. Až 7 % rodičům musí svým dětem odepřít jejich přítomnost u štědrovečerního stolu, bývají v období svátků v práci. Dovolenou si nemohou z finančních důvodů dovolit. „Sobě odepřu cokoliv, bylo období, kdy jsem se snažila uživit sebe a své dvě děti a jedla jsem proto obden,“ přiznává maminka Martina.

Monika: Naše Vánoce jsou krásné i bez drahých dárků

„Myslím, že naše Vánoce jiné nejsou. Možná ano. Možná, že máme hezčí. Po stromečkem nejsou drahé dárky a není jich mnoho, ale máme krásnou atmosféru. Zdobíme společně dům, chodíme na večerní procházky prohlížet světýlka v zahradách, pečeme spolu cukroví, večery trávíme povídáním u zapálené svíčky a na Štědrý den nesmí chybět rozkrojené jablíčko a lodičky ze skořápek,“ uzavírá  maminka Monika.

Na koho se obrátit?

„Jsme si vědomi toho, že je finanční situace rodičů samoživitelů nesnadná, a to v jakékoliv době. Období Vánoc je však dobou, která je s obdarováváním, spjatá. Vzhledem k tomu, že mnoho maminek samoživitelek svou rodinu živí jen z jednoho příjmu a alimentů se buď nedočkají nikdy, případně dostávají úplné minimum, poptávka po nárazových pracích a brigádách výrazně roste,“ říká Iveta Novotná a  dodává: „Obecně se doporučuje šetřit si peníze na takové velké výdaje stranou a připravovat se na nečekané situace průběžně. Velmi pozitivní je pomoc ze stran nejrůznějších institucí, které nabízí bezplatnou pomoc rodičům samoživitelům. Za zmínku stojí například Neziskové organizace, Women for Women, Aperio, místní charitativní organizace, a také náš asistenční program VašeVýživné.cz, které kromě služeb asistovaného vymáhání výživného nabízí také konzultace a poradenství zdarma, mnoho rad a tipů, jak ušetřit či jak překlenout tíživou situaci.“