Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Mráz zasáhl Česko, bude až -7 °C. Matky samoživitelky si přitom často ani nezatopí

Autor: Mii - 
12. prosince 2019
05:01

Česko oficiálně zažívá mráz. A situace ve čtvrtek nebude jiná. Teploty se přes den budou držet kolem nuly, v noci místy klesnou až na -7 stupňů Celsia. Naštěstí je v Česku jen málo lidí, kteří by byli tak chudí, že by si ani nezatopili. Na nedostatek tepla si stěžuje pouze 2,7 procenta obyvatel. Kvůli ušetření vypínají radiátory především matky samoživitelky s nižšími příjmy. Vyplývá to z dat projektu Evropa v datech. Ten na základě šetření evropských statistických úřadů EU-SILC rovněž odhalil, jak jsou na tom Češi v evropském srovnání.

Hlavním rozdílem je, že ve zbytku Evropy obvykle na topení šetří nejchudší vrstva obyvatelstva. V Česku se ale k tomuto kroku uchylují především samoživitelky a samoživitelé, kteří mají příjem pod 60 procent českého mediánu. Takzvaná energetická chudoba se dotýká 9,2 procent z nich. Výsledek nepůsobí pozitivně, ovšem stále je sedmý nejlepší v Evropě.

Sedmý nejlepší v Evropě je i celkový výsledek Česka. Země patří mezi krajiny, kde je teplo nejdostupnější, téměř nikdo tu v zimě dobrovolně nemrzne, protože by neměl prostředky. Navíc nejsou v Česku v této oblasti příliš velké rozdíly mezi jednotlivými příjmovými skupinami. Výjimkou jsou pouze rodiny s dvěma dětmi – jakmile měly příjem nad 60 procent mediánu, mrzly jen v necelém procentně případů. Ovšem když byl jejich příjem pod touto hranicí, číslo vyskočilo na 9,5 procenta.

Nejlépe si v tomto ohledu v rámci Evropy vede Finsko. To je taky často nazýváno nejvíce rovnostářské. Nedostatkem tepla tu například osamělí senioři trpí jen v 1,6 procentech případů – nejlepší výsledek široko daleko.

V rámci celkového srovnání dostatku tepla vítězí Rakousko a dále opět Finsko, Lucembursko, Nizozemsko, Estonsko a Švédsko. Na druhém konci žebříčku se nachází Bulharsko. V loňském roce tu nemohlo dostatečně vytápět 33,7 procent obyvatelstva. Špatný výsledek má země ve všech příjmových skupinách i typech domácností. Po něm následují Litva (27,9 procent), Řecko (22,7 procent), Kypr (21,9 procent) a Portugalsko (19,4 procent).

Znamená to, že problémy s vytápěním mohou mít i státy v teplých krajinách. Jak ale konstatuje server, tyto domácnosti mnohdy ani nemají zdroje tepla.

Češi radiátory nastavují až na 25 °C

Důvodů, proč domácnost zažívá nedostatek tepla, může být několik. Vedle již zmíněné absence vytápění, která se však většiny Evropy netýká, to jsou především vysoké ceny energií společně s nedostatečnými příjmy. Svou roli hrají také domy se špatným zateplením a staré systémy vytápění, ze kterých může energie unikat.

Polovina Čechů u sebe doma topí plynem, zjistil začátkem podzimu portál Ušetřeno.cz. Jako významný zdroj následuje ústřední topení (25 procent) a pak elektřina (10 procent). Dřevo volí jen 7 procent obyvatel. Že mají doma kotel, potvrdily dvě třetiny dotazovaných.

Agentura STEM letos řešila i teplotu, na kterou si Češi vytápějí. Zjistila, že drtivě vítězí 22 stupňů. Velké množství lidí rovněž volí 21 a 23 stupňů. Několik lidí se svěřilo, že vytápí svou domácnosti na 25 stupňů.

V Čechách nad nulou, na Moravě pod nulou

Pokud takový člověk vyjde ve čtvrtek ven, bude jej čekat výrazný teplotní rozdíl. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou panovat v Čechách teploty 1 až 5 stupňů Celsia, na Moravě -2 až 2 stupně Celsia. 

O něco mrazivější situace má být v noci. Očekávají se teploty mezi -1 a -5 stupních Celsia s mrznoucími mlhami a místy sněžením. Při déletrvající malé oblačnosti může být až -7 stupňů Celsia. Pozor tak musí dát především řidiči, kteří vyjedou v brzkých ranních hodinách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Josef124 ( 30. března 2021 08:13 )

Je to smutné, že jsou na tom někteří lidé tak špatně, že nemohou ani topit. My topíme dřevem, takže nás topení nestojí moc peněz, jen trochu práce. Za topení elektřinou bych to ale nevyměnil. Krbová kamna a nerezové komíny jsou to nejlepší. Máme krbová kamna s výměníkem a komín, který jsem objednal z http­s://ww­w.ko­minycz-eshop.cz/komin-nerezovy/ a máme teplo v celém domě .

illyria ( 12. prosince 2019 15:01 )

Já mám doma tak cca 16-19 stupňů... Topení mám jen aby bylo teplé (kočka na něm ráda spí)... V zimě ušetřím (mám plynové topení), ale v létě se na klimatizaci pěkně prohnu, ale to chladím tak na 19-21 stupňů... Každému vyhovuje něco jiného a já miluji roláky a plédy přes ramena .-)

Adam_Koziel ( 12. prosince 2019 12:21 )

Česko oficiálně zažívá mráz .To píšou jak by to bylo nějaké senzace ,.Jak byl červenec nebo co že ráno je mráz v Prosinci . Když přes den je teplo .

agfor ( 12. prosince 2019 12:18 )

To píšete jen o těch připálených, protože bílá matka má nárok jen na to, držut hu.bu a krok.

obessenalucerne ( 12. prosince 2019 12:17 )

V zimě bude mrznout. To je překvapení! To jsem opravdu nečekal!

Zobrazit celou diskusi