Uzamčen v nemoci

Markův stav je diagnostikován jako locked-in syndrom, kterému se také říká syndrom uzamčení. Je to velmi vzácná neurologická porucha, při které dochází k ochrnutí všech svalů ovlivnitelných vůlí, s výjimkou těch očních. Klučina tak s okolím komunikuje jen mrkáním.

Pro zlepšení  jeho zdravotního stavu pomocí rehabilitace byl potřeba speciální rotoped, díky kterému se Markovi částečně podařilo rozhýbat nohy i ruku. Letos na jaře se navíc mohla chlapcova rodina přestěhovat do nájemního bytu v domě s výtahem a vzít si  syna po téměř třech letech z nemocnice domů do domácí péče.

Mrkej a pomáhej

Markův zdravotní stav ale vyžaduje nepřetržitý dohled. Péče o něj je psychicky i fyzicky velmi náročná. Pomoc zdravotního asistenta, který by Markovu maminku a 17letou sestru alespoň občas přes den vystřídal, je zcela zásadní. Na rodinou zajištěné rehabilitace pojišťovna ovšem přispívá poměrně málo peněz.

Markovi se proto snaží pomoci  známé osobnosti, které se podílely na vzniku charitativního kalendáře Mrkej a pomáhej. Svou ruku k dílu přiložila i herečka Dana Morávková, její kolegové Jan Šťastný, Josef Carda, Lenka Zahradnická či Kristýna Leichtová.

„Asi si nikdo z nás nedovede představit, jak těžké to musí být pro Markovu rodinu. Jsem ráda, že můžeme pomáhat nejenom postiženým, ale i jejich nejbližším, protože na těch to často celé stojí,“ řekla k projektu Mrkej a pomáhej Leichtová.

Pomoci Markově rodině můžete i vy. Přispět můžete na transparentním účtu Konta Bariéry 17111444/5500 VS 170285

VIDEO: "Skleněná Adélka“ pomáhá dalším postiženým: Darovala 20 tisíc brněnskému sportovnímu klubu SK Kontakt.

Video
Video se připravuje ...

"Skleněná Adélka“ pomáhá dalším postiženým: Darovala 20 tisíc brněnskému sportovnímu klubu SK Kontakt. Markéta Malá