Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Dominika (26) trpí nevyléčitelnou nemocí: Zachránit by ji mohli v Brně!

Autor: VaB - 
14. září 2019
18:28

Dominika (26) ze Slovenska má vzácnou nemoc. Začalo to obyčejnou bolestí hlavy a o měsíc později už nemohla chodit. Choroba se sice nedá vyléčit, je možné ji ale zpomalit a možná i zastavit. Mladá žena doufá, že se to povede lékařům v Brně. Na léčbu ale potřebuje peníze...

Šestadvacetiletou Dominiku ze slovenského Popradu začala v dubnu roku 2016 silně bolet hlava. Když už jí nepomáhaly žádné léky, šla do nemocnice na pohotovost. Lékaři ji poslali na CT a oční vyšetření, kde zjistili, že má otok očních nervů! 

O měsíc později už mladá žena nemohla ani chodit, kvůli čemuž musela být hospitalizovaná. „Nasadili mi silnou kortikoidní léčbu a propustili mě s tím, že je to stále stejné. Katastrofální výsledek očního vyšetření nikdo neřešil,“ popsala Dominika slovenskému deníku Nový Čas. Až na dalším očním vyšetření jí diagnostikovali tzv. Devicův syndrom (Neuromyelitis optica), což je onemocnění, při kterém lidský imunitní systém napadá optické nervy a míchu. 

Touto vzácnou chorobou trpí na Slovensku jen osm pacientů. Podle Dominiky se nemoc léčí jako skleróza multiplex. Jde ale jen o udržování stavu, ne vyléčení. Nemoc má navíc progresivní růst, takže žena už skoro nevidí a nemůže ovládat jednu nohu. Prognóza je taková, že jednou zůstane už jen ležet. „Nevím, jestli to bude za pět nebo za dvacet let,“ doplnila.

Neuromyelitis optica je sice nevyléčitelná choroba, její průběh se dá ale zpomalit a možná i zastavit. Na Slovensku to ale údajně nejde, rodina už zkusila všechnu dostupnou léčbu. Z léků, které Dominika bere, dostala cukrovku a má poškozené játra, žaludek, plíce a jiné vnitřní orgány. O nemocnou ženu se stará její invalidní maminka Věra (56), které pomáhá celá rodina. Minimálně tři dny v týdnu jsou v nemocnicích na vyšetřeních. 

Rodina vidí naději v cestě do Brna, kde tuto nemoc léčí kmenovými buňkami. Terapie je ale velice nákladná, stojí téměř 800 tisíc! A to je na rodinu, podle jejich slov, už mnoho peněz… „Jsme ale ochotni obětovat cokoli, abychom dceři pomohli! Jestli se najde někdo, kdo by nám chtěl pomoci, budeme vděční,“ uzavřela Dominičina maminka. Na pomoc mladé ženě byla založena i veřejná sbírka, kam může kdokoliv poslat peněžité dary.