„Při natáčení mi přidělili dva asistenty. Ti drželi pruty, do nichž zahákli můj nos prodloužený na dva a půl metru – a nosili ho přede mnou jako svátost z místa na místo,“ vypráví o natáčení filmu Tři veteráni Vida Skalská Neuwirthová, která hrála darebnou princeznu Bosanu. Problém ovšem byl, když si potřebovala odskočit. „Abych mohla být sama, musela jsem si omotat dlouhý a těžký nos kolem krku!“

Nos, který ve filmu pomocí animace došel až do Německa, zajistil této černovlásce velkou popularitu. Vida, v té době jen Skalská, byla navíc opravdu mimořádně krásná, několik lidí z filmové branže o ní dokonce prohlásilo, že krásnější princeznu jsme v českém filmu neměli! Zdálo se proto, že měla našlápnuto na velkou kariéru.

Brzy po natočení pohádky Tři veteráni se však Skalská z filmového světa vytratila. Proč? Souviselo to s tím, že se dozvěděla, že třicet jejích příbuzných zemřelo za 2. světové války v nacistických koncentračních táborech. Dokonce i její tatínek měl namále – nacisté ho zavřeli do Osvětimi, zachránil ho jen útěk z transportu smrti. S dcerou o svých vzpomínkách ale nemluvil. „Dokonce jsem ani nevěděla, proč má na ruce vytetované číslo. Když jsem se na tuto stopu pobytu v koncentráku zeptala, usmíval se, tvrdil, že je to telefonní číslo do nebe.“ 

Informace o utrpení svých židovských dědečků, babiček, tetiček a strýčků s Vidou otřásly – a rozhodla se, že se bude věnovat zachování odkazu svých židovských předků. Začala proto působit na Židovské obci a hlavně hrát divadlo pro děti, v němž seznamovala malé diváky s židovskými legendami. Dnes mimo jiné provádí turisty po památných místech Prahy a Terezína.

„Místo tradičního deštníku chodím s loutkou královny nebo kašpárka. Informace propojuji příběhy, něco musím vynechat a fakta občas uvádím do osobních souvislostí. Někdy i zmíním historii naší rodiny, že můj otec byl v koncentračním táboře, aby si uvědomili, že to není tak dávno, a je důležité o tom mluvit, aby se v budoucnu nedělaly stejné chyby,“ říká „princezna“ s podivuhodným jménem Vida.

VIDEO: Tři veteráni - Není nutno

Video
Video se připravuje ...

Tři veteráni - Není nutno youtube

Fotogalerie
18 fotografií