Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zahraniční filmaři utratili v Česku pět miliard. Němci se „plácli přes kapsu“

Autor: ČTK, Mii - 
20. února 2019
11:25

Zahraniční filmové štáby strávily loni na českém území a v českých ateliérech přes 1000 natáčecích dnů a jejich útrata se vyšplhala k pěti miliardám korun. Oproti předchozím letům se více natáčely seriály, na celkovém objemu produkce měly podíl kolem 65 procent. Štáby při jejich tvorbě v Česku utratily 3,2 miliardy korun.

Česká filmová komise ve své bilanční tiskové zprávě ve středu uvedla, že uplynulý rok byl od zavedení pobídek v roce 2010 jedním z nejsilnějších co do počtu a útraty zahraničních projektů natáčených v ČR. Vznikalo tu 40 zahraničních seriálů a filmů.

Česká filmová komise, která je součástí Státního fondu kinematografie, ale upozorňuje na to, že příjmy i uplatnění českých tvůrců mohou klesat, pokud se podíl státu na pobídkách brzy nezvýší. „Se svou dvacetiprocentní pobídkou je ČR na jedné z posledních pozic v Evropě,“ uvádí komise.

Výši pobídek stanoví takzvaný zákon o audiovizi. Fond kinematografie počítá s přípravou novely zákona, která by vyšší pobídky mohla zakotvit. Uvažuje se o 25 procentech nákladů, které by filmaři dostali od českého státu zpět. Pětadvacetiprocentní pobídky 800 milionů korun, které dnes na pobídky stát ročně dává, by zvedly tento příspěvek na 1,2 miliardy korun.

V Česku natáčely BBC, Netflix i Amazon

„Mezi zahraničními projekty byly jako každoročně co do provenience nejpočetněji zastoupeny německé produkce, ve většině se jednalo o televizní tvorbu. Německé produkce u nás točily téměř 400 natáčecích dnů a utratily 960 milionů korun,“ uvedla vedoucí České filmové komise Pavlína Žipková. Mezi německými projekty byly i dva celovečerní filmy mířící do kinodistribuce – snímek Als Hitler das rosa Kanninchen stahl a adaptace románu Hermanna Hesseho Narziss und Goldmund.

Více než filmů se v ČR točilo stejně jako v letech 2016 a 2017 seriálů. Ve většině případů jde o několikaměsíční natáčení celých sérií o šesti a více dílech. Na počátku loňského roku se dotáčely seriály Das Boot (Sky) a Carnival Row (Amazon).

Poté vznikla druhá sezona historické série Knightfall (History Channel) a nový seriál BBC World on Fire zasazený do období druhé světové války. Mimoto Česká republika hostila hororově-supernaturální Lore (Amazon) a Haunted (Netflix). Posledně jmenovaný měl nejen českého režiséra Jana Pavlackého, ale domácími byli také kameraman, scénograf, výtvarník kostýmů a umělecká maskérka.

Z filmů v Česku vznikal snímek Jojo Rabbit novozélandského režiséra Taiky Waititiho a hvězdnému hereckému ansámblu vévodila Scarlett Johanssonová. Štáb německo-amerického filmu pracoval v ateliérech na Barrandově, ale také ve Středočeském a Ústeckém kraji na lokacích v Žatci, Úštěku, Dolních Beřkovicích nebo v bývalém cukrovaru Lenešice.

Liberec má za sebou natáčení blockbusteru Spider-Man: Far from Home, kdy filmaři zabrali na týden celé náměstí před radnicí. Velké natáčení zažila Plzeň, kde vznikal francouzský životopisný film Edmond o dramatikovi Edmondu Rostandovi a ústřední lokací bylo tamní divadlo.

Zobrazit celou diskusi