Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kapr se salátem má tučné rivaly. Jaké vánoční „bomby“ konkurují českému menu?

/
  • Je libo místo kapra se salátem kyblík od KFC nebo vaječný koňak? Ve světe můžete narazit i na takové vánoční překvapení
    24. prosince 2018 ● 06:25

    Doma na vás číhají na Štědrý den kalorické bomby v podobě vánočního cukroví, bramborového salátu, smaženého kapra a dalších tradičních pokrmů. Ale ani jinde ve světě se vydatným, sytým a tučným jídlům na Vánoce nevyhnete. Americký list USA Today se podíval na některé z tradičních pokrmů, které vás zaplní víc, než sváteční nálada.

  • 1.

    Kyblík kuřat k Vánocům

    Představte si Vánoce, ten poklidný čas, kdy se s přáteli a příbuznými sejdete u svátečního stolu, na který hrdě postavíte... kyblík se smaženým kuřetem z KFC k večeři. Pokud vám to připadá za vlasy přitažené, pak neznáte japonskou tradici, která se zrodila z marketingové kampaně Kentucky Fried Chicken v 70. letech minulého století.

     

    Protože Vánoce se v Japonsku nijak zvlášť neslavily, vycítilo marketingové oddělení příležitost a vyrukovalo se sloganem „Kentucky for Christmas“ (Kentucky k Vánocům) a tematickým párty-kbelíkem plným smažených kuřat. I v současnosti zůstává tato tradice silná a je tak populární, že je třeba si toto jídlo objednat předem - třeba i s dortem a perlivým vínem - a poté si vystát frontu a vyzvednout si ho.

    V Japonsku jedí na Vánoce kuře z KFC. (ilustrační foto)
    Autor: profimedia

  • 2.

    Kuře do kachny, kachna do krocana

    Víte, co je krokakuře - v originále turducken? Podle USA Today jde zřejmě o nejameričtější jídlo vůbec a zrodilo se patrně z nerozhodnosti, jaké maso si dopřát na svátky. Krokakuře vznikne tak, že napěchujete kuře do kachny, a kachnu pak do krocana. A pokud výslednou frankensteinovskou matrjošku hodíte do fritézy, bude ještě američtější.

    Americké vánoční jídlo turducken.
    Autor: profimedia

  • 3.

    Spíš k jídlu než k pití

    Vaječný koňak je sice nápoj, ale víc na místě by bylo myslet na něj jako na náhradu jídla. Tento lahodný nápoj, který je tradicí v řadě zemí, obsahuje v jedné skleničce zhruba 400 kalorií, 19 gramů tuku a 21 gramů cukru - nemluvě o dávce alkoholu, který mu dodává říz.

    Vaječný koňak
    Autor: profimedia

  • 4.

    Alkoholový dort

    Britové si na Vánoce chystají laskominu, která by se hodila i pro případ apokalypsy, protože vydrží neuvěřitelně dlouhou dobu. Britský vánoční dort se tradičně připravuje měsíce předem, aby se chuti rozinek a dalšího ovoce mohly důkladně smísit s kořením. Naštěstí je tento dort prosáklý takovým množstvím alkoholu, že se nezkazí ani během dlouhého čekání na Vánoce.

    Britský vánoční dort.
    Autor: profimedia

  • 5.

    Sladké Vánoce

    Tradice vyžaduje, aby se po hlavním jídle podávalo 13 různých druhů sladkostí - jako jsou například marcipánové bonbóny nebo datle - a host si dá malý kousek od každého z nich. Nemůže přitom odejít od stolu, dokud všech 13 dezertů nedojí.

    Francouzské vánoční sladkosti.
    Autor: profimedia

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy