Vykuchaného kapra je potřeba dočistit a naporcovat, abyste si z něj mohli připravit krásné velké filety, které jsou bez kostí. Základem je používat opravdu ostrý nůž, bez toho to nepůjde! Kapra postavte na břicho, utěrkou si jej přidržte za hřbet, aby vám v ruce neklouzal a aby se s ním lépe pracovalo.

Jak zpracovat kapří hlavu a co do polévky nepatří?

Nejprve je potřeba odříznout hlavu. Řez veďte za žábrami a celou hlavu takto použijte do rybí polévky. Nezapomeňte před vařením jen vydloubnout oči, odříznout ploutve a především vyčistit žábry, ve kterých se usazují nečistoty. Z ryby je proto pečlivě odstraňte, jinak by v polévce zhořkly a celou ji zkazily!

Z těla kapra odstraňte šupiny, nebo rovnou celou kůži. Pak už jej můžete porcovat klasicky na podkovy nebo kapra můžete filetovat a zbavit kostí, takže z něj připravíte nádherné porce na smažení.

Porcování kapra na filety a co použít na hranolky?

Položte si kapra na stranu a podél hřbetní kosti, která vede po celé délce kapra, veďte řez od začátku až k ocasu. Přední kost prořízněte a pokračujte v odřezávání po celé délce, až nakonec filet zcela stáhnete od hrudní kosti. Jen lehce přitlačte a veďte nůž po kostech až dolů k břichu ryby. To stejné pak udělejte i na druhé polovině kapra.

Břišní část odřízněte a použijte na kapří hranolky. Z filetu je ještě potřeba odstranit zbylé kosti, aby vám nekazily štědrovečerní večeři. Jemnými tahy nařízněte maso až ke kůži, tu ale nerozřezávejte. Díky tomu kosti naporcujete natolik, že se vám při smažení zcela rozpadnou a nehrozí, že by vám zůstaly v krku. Na přesný postup se podívejte v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

Jak vykostit a vyfiletovat kapra, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story Adam Balažovič

Kapří hranolky: Děti budou nadšené!

Teď už můžete jednotlivé porce kapra připravit, jak jste zvyklí - obalit v mouce, vajíčku a strouhance a usmažit. Pokud ale máte malé děti, vyzkoušejte z břicha ještě připravit kapří hranolky. Břicho je totiž u kapra část, která obsahuje minimum tuku a hlavně nemá žádné kosti.

Z odříznutého filetu z břicha stáhněte kůži, aby bylo maso před úpravou naprosto čisté. Filet položte kůží dolů, nařízněte, kůži chytněte utěrkou, aby vám neklouzala, nůž veďte jemnými tahy po celé délce kůže a přitom ji napínejte, abyste ji odstranili. Filet bez kostí a bez kůže nakrájejte na nudličky, obalte v trojobalu a usmažte. Tím vám vzniknou kapří hranolky, které vaše děti budou doslova milovat. Jak na to, se podívejte v tomto videu:

Video
Video se připravuje ...

Jak udělat kapří hranolky, vám poradí Jiří Konhefr, spolumajitel řetězce Food Story Adam Balažovič