
1. Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned za skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky.

2. Odřízněte ocasní ploutev. Dále můžete kapra rozdělit podélným řezem na poloviny nebo příčně na podkovy. Porcování podélným řezem je na půlky a poté na filety bez hřbetní kosti a žeberních kostí.


3. Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti přibližně do jejich dvou třetin.


4. Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.


5. Z takto očištěného filetu kapra bez hřbetní kosti odstraňte i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. Ořez z kapra najde své využití při přípravě rybí polévky.