porcování kapra

 

1. Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned za skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky.

porcování kapra

2. Odřízněte ocasní ploutev. Dále můžete kapra rozdělit podélným řezem na poloviny nebo příčně na podkovy. Porcování podélným řezem je na půlky a poté na filety bez hřbetní kosti a žeberních kostí.

porcování kapra

porcování kapra

3. Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti přibližně do jejich dvou třetin.

porcování kapra

porcování kapra

4. Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.

porcování kapra

porcování kapra

5. Z takto očištěného filetu kapra bez hřbetní kosti odstraňte i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. Ořez z kapra najde své využití při přípravě rybí polévky.