Pokud právě vybíráte židle k jídelnímu stolu, můžete vybírat v několika kategoriích. Klasické židle bez polstrování, židle s čalouněným sedákem, produkty s čalouněným čelem i opěrkou... Další kategorií jsou křesílka, resp. židle s područkami. Mohou být opět bez čalounění, s polstrováním sedáku nebo celočalouněná.

Čalouněná křesílka samozřejmě poskytnou největší komfort, vyžadují ale více místa. Kompromisem tak mohou být židle s čalouněným sedákem, případně i opěrkou.

Fotogalerie
36 fotografií

Z čalounění se také hůře odstraňuje špína než z dřevěné či kovové konstrukce. Klasické židle navíc snadno zútulníte, přidáte-li textilní podsedák.

Záleží tedy na vašich preferencích a možnostech. V každém případě je však dobré si židli před nákupem osobně vyzkoušet. Jedině tak zjistíte, zda je pohodlná a vy nebudete utíkat od rodinné večeře předčasně.

Lavice a barovky

Speciální kategorií jsou pak jídelní lavice. Obvykle se používají, protože se na ně vejde více lidí, poskytují tak ale samozřejmě méně pohodlí. Opět existují v pevných i čalouněných variantách, v moderním i rustikálním stylu. 

Možná máte v kuchyni málo místa a řešíte jídelní kout pomocí barového pultu. Pak se musíte poohlédnout po vysokých stoličkách, na které se pohodlně nasedá, které jsou stabilní a z nichž nebudete během sezení sjíždět.

Aktuální trendy

ORIGINÁLNÍ MIX

Top trend číslo jedna, který do interiéru vnáší osobitost a hravost. Kdo říká, že všechny židle u stolu musí být stejné? Kombinujte dřevo, kov i plast, čalouněná křesílka s pevnými židlemi či lavicemi, poklady z půdy s ikonickými kousky světového designu. Zkrátka, variací existuje bezpočet a každé pojetí je originál.

Náš tip: Rádi byste si pořídili třeba proslulou Eames Chair od značky Vitra, ale na šest kousků nemáte zkrátka rozpočet? S tímto trendem je to hračka. Můžete si pořídit jeden dva exempláře a stůl doplnit obyčejnými židlemi z rodinného fundusu nebo dřevěnou lavicí z běžného nábytkového řetězce.

Nebojte se u jídelního stolu kombinovat různé typy židlí i sezení, rozličné materiály, staré s novým...
Autor: Maisons du Monde

SAMET

V čalouněných variantách jednoznačně převládá sámet, a to v neutrálních tónech (šedá, béžová), pastelových barvách nebo v momentálně velmi trendy odstínech, jako jsou noční modř a smaragdově zelená. Sametu rovněž sluší barva bordó, která se hodí zejména do klasických interiérů.

KOŽEŠINA

Pokud chcete držet krok s módou, neměli byste (minimálně v zimě) zapomenout zútulnit svou židli nebo lavici huňatou kožešinou. Tento skandinávský trik výrazně zvyšuje komfort při stolování. Nebo můžete použít chlupaté podsedáky ve tvaru židle (hranaté, kulaté).

PŘÍRODNÍ VÝPLET

Většinou jde o ratan. Židle a křesílka s kovovou konstrukcí a ratanovým výpletem se hodí jak do moderních, tak rustikálních interiérů, velmi oblíbené jsou také v boho stylu. Budou slušet nejen interiéru, ale i vaší terase.

Vintage je in! Dejte starému kousku novou tvář a oživte s ním moderní interiér.
Autor: Lakeland Furniture

VINTAGE

Máte to štěstí, že vám zůstaly staré židle po babičce nebo letité kousky z chalupy? Pak si můžete gratulovat. Nic nedoplní a neoživí moderní stůl s čistými liniemi jako vintage design. Pokud navíc nese stopy zubu času, je to velké plus. A vy ušetříte!