Mohl si připadat jako boxovací pytel. Dostával jednu ránu za druhou. Ale oklepal se. Marek Jankulovski (29), fotbalista AC Milán, se těší na největší zápas kariéry. Za tři týdny si v Aténách zahraje ř nále Ligy mistrů - jeho klub se poměří s FC Liverpool. "Dřív jsem takové zápasy zažil jen u televize, teď si finále zahraju. To je skvělé!" jásal Jankulovski. Je to sladká odměna po zlých časech. "Minulý rok byl hodně těžký," říká český reprezentant. Nepřehání. Trable začaly na jaře roku 2005. Tehdy byl hvězdou Udine a čekal ho přestup do AC Milán. "Jenže zlomil jsem si kotník," vzpomíná. Slavný tým ho i tak koupil, zadák však neabsolvoval letní přípravu a celou sezonu strávil mezi náhradníky. "Byl jsem otrávený." To nebylo vše: Jankulovski byl v Itálii obviněn z nelegálního sázení, české reprezentaci nevyšlo mistrovství světa a AC začal sezonu v lize kvůli účasti v korupční aféře s odpočtem osmi bodů... Přesto přišel zlom - sázkařský skandál vyšuměl do ztracena a Jankulovski se pevně usadil v základní sestavě AC. Noc se změnila v den - červenočerný klub si navíc Čecha zavázal novou smlouvou. Podle ní vydělává 170 milionů korun ročně. A ve středu v noci přišel postup do nejsledovanějšího klubového zápasu fotbalového světa, do finále Ligy mistrů. "Bylo jasné, že to dotáhne daleko," řekl Jozef Chovanec, bývalý reprezentační trenér, který nečekaně vzal mladého Jankulovského na EURO 2000. Tehdy začínala Jankulovského italská mise - hráč přestupoval z Ostravy do Neapole. Dnes, o sedm let později, se těší na její vrchol.


Táta už se těší do Atén Před více než padesáti lety se v dětském domově přátelil s řeckými dětmi, za pár dní uvidí v řeckých Aténách syna Marka ve finále Ligy mistrů. Pando Jankulovski (66), otec českého reprezentanta, prožívá nejemotivnější dny života. V padesátých letech se jako makedonský sirotek dostal s Červeným křížem do Československa a vyrůstal v dětském domově. Těžké okamžiky z dětství mu vynahrazuje jeho syn. "Vždycky jsem věděl, že to Marek dotáhne daleko, ale doteď to byly jenom sny a přání. Odteď je to realita," raduje se. Přes Baník Ostrava, Neapol a Udine až do AC Milán vedla místy trnitá cesta jeho mladšího syna. "Zvlášť loni to bylo těžké, když moc nehrával. Ale vydržel a teď se mu to vrací," pokyvuje uznale hlavou. Také jeho starší syn Dragan (33) hrál za Baník, ale kvůli zranění musel skončit. Ve středu večer byli oba vedle sebe na milánském San Siru. "Byl to zážitek, Manchester letos hraje výborně, ale AC je ve středu smázlo jako nic," chválí Dragan Jankulovski. Na žádné oslavy čas nebyl. "Marek byl unavený a nás ráno čekala cesta autem zpět," říkal Dragan. Po sezoně se ale všichni tři sejdou a parádní rok zapijí. "Tak to každopádně, ale ještě to chce vyhrát v těch Aténách," těší se Dragan. I s tátou by měl do Řecka letět. "Snad Marek sežene lístky," modlí se.
Češi a finále LM Pavel Nedvěd 2003 O finále v Manchesteru přišel kvůli žluté kartě. Jeho Juventus podlehl AC Milán po penaltách. Jaroslav Plašil 2004 Středopolař Monaka seděl při jednoznačné prohře 0:3 s FC Porto v Gelsenkirchenu na lavičce. Milan Baroš 2005 Jeho Liverpool vyhrál v Istanbulu nad AC Milán na penalty, i když prohrával 0:3. Baroš strávil na hřišti hodinu. Vladimír Šmicer 2005 Jeden z hrdinů Liverpoolu. Sice střídal – přesto dal gól zdálky a jednu z penalt v rozstřelu. Marek Jankulovski 2007 Levý obránce AC Milán se v Aténách postaví za necelé tři týdny Liverpoolu.