V malé místnosti s kuchyňkou si ukusuje největší část prostoru stůl s dvanácti židlemi. Kolem něj je rozvěšeno mnoho pestře barevných ručních výrobků, a kdyby návštěvník nevěděl, že je v domě seniorů s pečovatelskou službou v Krásově, mohl by si myslet, že se dostal do školky nebo na první stupeň základní školy.

Většinu výrobků si samy vytvořily místní obyvatelky se studenty a dobrovolníky, kteří sem v posledních letech zavítali. V pátek kolem druhé hodiny odpoledne se místa kolem stolu začala pomalu zaplňovat dámami, které rozhodně nikam nespěchaly a ještě dalších 15 minut čekaly, kdo přijde. Nakonec zůstaly v osmi, i když v domě je 58 garsoniér a 4 dvougarsionéry. „Jsou líný. Sedí v bytě a nikam nechodí,“ vysvětlila důvod jedna z přítomných.

Úctyhodná Alžběta II.

Každá paní měla kolem stolu svou židli a místo pěnivého moku všem Van uvařil kávu a servíroval ji „svým svěřenkyním“ s nakoupenou bábovkou. Právě kávou obvykle začíná jejich odpolední program, kdy každá seniorka poctivě přispěje pět korun, čímž se společně skládají na pohoštění. Během úvodní kávy se prý pokaždé diskutuje. Pátečním hlavním tématem se staly pražské vánoční trhy a dámy si pochvalovaly tradiční trhy na náměstí Míru. Řeč se dostala i na britskou královnu Alžbětu druhou, která sklidila ocenění, že už jí je 93 let a stále je ve skvělé formě. V kroužku se totiž oceňuje stáří - čím víc let, tím větší respekt.

Jejich mladý soused Cuong Manh Vu Van, kterému se říká krátce Van, pro ně vymýšlí program od října, i když zatím neměl příliš klidu. Do jeho hodin totiž zavítali již sedmkrát novináři. Dámám přesto stihl již zadrnkat několik písní na kytaru a hráli bingo: „Hlavně si povídáme. Bavíme se o všem. Od věcí, co byly, co jsou a co bude. Líbí se mi, že můžeme rozvinout konverzaci na všechno. Mluvili jsme třeba o mobilech a zajímal je pokrok, jak se to vyvinulo,“ prozradil Van.

Notebook a skype

Na pátek si připravil AZ kvíz, jehož pravidla znaly překvapivě jen dvě přítomné. Hry se zúčastnily dva týmy po dvou a záměrem důchodkyň nebylo lstivě vyhrát, ale trpělivě obsazovaly všechna políčka a zvídavě se doptávaly, když neznaly odpověď. Van měl vedle nejstarší paní, které bude příští rok už 100 let, položený notebook: „Takhle blízko jsem u toho ještě neseděla,“ řekla ohromeně důchodkyně. Van jí pak po ukončení soutěže ukazoval, co všechno počítač umí: „Povídala mi, jak se neskutečně technika posunula. Ona sama používá skype na tabletu a volá do Ameriky příbuzným,“ říkal obdivně Van. Některé z žen mají velmi dobrý přehled o dění ve světě i republice. Dokonce věděly o uvažované variantě, že by se regulovalo nájemné v Praze.

Seniorky prozradily, že jsou rády, že k nim Van a druhý student chodí: „Jestli nám přinese tento mládenec nějaké štěstí, to teprve uvidíme,“ říkají s nadsázkou a dodávají: „Teď nám chodí dva, jeden hezčí, než druhý,“ smějí se rozverně. V druhém domě je ubytovaný student medicíny Tomáš se svojí přítelkyní. Minule, když navštívil obyvatelky domova, donesl s sebou i učebnici s lidským tělem: „Zopakovali jsme si, co jsme brali ve škole a jak to v těle probíhá. To se nám moc líbilo,“ chválí druhého studenta.

Van si bydlení pochvaluje a říká, že se mu za to nikdo z kamarádů nesměje: „Zajímá je, jak to funguje a závidí mi, že platím tak málo za nájem,“ prozrazuje student. On sám vyrůstal se dvěma seniory, takže to nevnímá jako něco zvláštního nebo divného. Jak se bude neobvyklý projekt Prahy 3 dál vyvíjet, se zatím ukáže a radnice nechce pilot zatím předčasně hodnotit: „Dlouhodobý výhled zatím nemáme, jsme teprve na začátku. Počkáme do jara, kdy projekt zhodnotíme a uvidíme, jestli ho budeme rozšiřovat,“ řekl pro Blesk.cz Ondřej Rut, místostarosta pro sociální oblast (Zelení) Ale důchodkyně jsou zatím spokojené. Je to totiž lepší, než kdyby seděly samy na pokoji a nic nedělaly.

Fotogalerie
19 fotografií