K tragickému pádu táty dvou malých holčiček (9 a 11) došlo po večírku k udílení literárních cen, v úterý ve 4:58 ráno. Má to dosvědčovat kamerový záběr. Tělo Romana D. pod ochozem v Divadelní ulici podle informací Blesku našli až o hodinu později. 

Video
Video se připravuje ...

Smrt muže u Národního divadla (18. dubna 2023) Blesk.cz - David Malík

„Zjistili jsme, že se mohla na případu podílet cizí osoba,“ řekla Blesku policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Detektivové odpoledne zadrželi podezřelého (28). „Je obviněný z trestného činu loupež, za což mu hrozí v případě odsouzení až 18 let vězení,“ upřesnila Siřišťová. Kriminalisté již podali podnět na vzetí do vazby. Co se na místě přesně odehrálo, nechtěla více komentovat, jen upřesnila, že muž je „obviněn ve čtvrtém odstavci.“

Loupež je v trestním zákoníku charakterizována jako čin, při němž někdo užije proti jinému násilí nebo pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci. Zmíněný čtvrtý odstavec dále rozvíjí: Odnětím svobody na deset až osmnáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li smrt. Tomu, že Roman D. mohl být oloupen, podle zdroje Blesku nasvědčuje i to, že vyšetřovatelé nějakou dobu neznali jeho totožnost, je tedy pravděpodobné, že u sebe neměl doklady či telefon. Advokát Jan Černý nevylučuje ani variantu, že se Roman D. s lupičem nahoře mohl jen přetahovat a okraden byl až po pádu. „U mrtvého lze předpokládat, že pokud by žil, bránil by se,“ vysvětlil Blesku, proč by šlo také o loupež.

Národní divadlo

Byl neoddělitelnou součástí. „S lítostí oznamujeme, že dne 18. dubna tragicky odešel náš dlouholetý kolega a vedoucí projekční kabiny Nové scény Roman D. Roman pomáhal se všemi projekcemi a odbavoval představení. Byl neoddělitelnou částí našeho divadla nejen profesně, ale i lidsky. Romane, budeš nám neskutečně chybět! Upřímnou soustrast rodině i všem pozůstalým,“ uvedl Tomáš Staněk, mluvčí Národního divadla, a zveřejnil smuteční oznámení.

Zbyly po něm dcerky

Roman D. by za necelé dva měsíce oslavil 49. narozeniny. S partnerkou měl dvě malé dcerky, s nimiž jezdil k moři a na hory. Před měsícem společně lyžovali v tyrolských Alpách. Zlatá kaplička podle informací Blesku chystá pomoc rodině.

I přátelé truchlí

Na místě neštěstí vzniká pietní místo, truchlí rodina, přátelé i kolegové. „Nevím, jaká slova v tomhle případě volit, tak to napíšu maximálně jednoduše a přímo. Předevčírem v noci někdo shodil našeho kamaráda a velkého profesionála audiovizuální techniky Romana D. z ochozu Nové scény. Chvíli předtím jsme spolu ještě mluvili v zázemí divadla po předávání literárních cen. Cítím obrovskou lítost a smutek,“ napsal včera na facebook český rapper Vladimír Brož (44), který vystupuje pod přezdívkou Vladimir 518. Na místo neštěstí nosí lidé svíčky a květiny.

Víte, že...

Podezřelý byl dopaden na tramvajové zastávce Sparta, tedy 3,3 kilometru od Národního divadla.

Fotogalerie
65 fotografií