Lidé mohou přispět na zebru Grévyho, která je největším a nejohroženějším druhem těchto lichokopytníků, nebo na pralesní prasata štětkouny africké. „Dva bratři teprve minulý týden obydleli jednu z hlavních expozic Rezervace Dja,“ uvedla zoo. Podporovatele hledá také pro africké primáty talapoiny severní, pralesní želvu ohebnou, dravou ploštici zákeřnici hrozivou, kriticky ohroženého asijského sumce pangase vláknoploutvého a příbuznou kachen husici australskou.

Adoptivní rodič zaplatí pevnou sumu na jeden rok, sponzoring je jednorázová nebo trvalá podpora zvířete libovolnou částkou od 100 korun výše. Některá zvířata v pražské zoo mají mnoho sponzorů a adoptivních rodičů, nejoblíbenější jsou v tomto ohledu surikaty, vombat nebo tučňáci, uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. „Několik druhů se však nachází na opačné straně škály, a to buď proto, že je chováme příliš krátce, nebo jsou zkrátka přehlížené. Naše tradiční prosincová adopční kampaň proto vybízí k podpoře těchto sirotků,“ dodal.

Adopce

Ze zvířat, pro které zoo hledá podporovatele, vyjde nejdráž adopce zebry Grévyho s roční cenou 7000 korun. U talapoinů zaplatí adoptivní rodič 6000 korun, u štětkounů 4000 Kč, u želvy ohebné 3500 Kč. Ještě o tisícikorunu levnější je roční podpora pangasů nebo husic australských. Roční adopce zákeřnice hrozivé vyjde na 1000 korun. To je i nejnižší částka žádaná u jednotlivých druhů, nejdražší je naproti tomu adopce hrochů, slonů, tygrů a žiraf s roční platbou 60.000 korun.

Adoptivní rodič se stává členem klubu přátel zoo. Je pak zvaný například na jarní slavnostní zahájení sezony, na výroční slavnost v září či na setkání sponzorů na podzim. Ke konci loňska pražská zoo podle svého webu chovala téměř 5500 živočichů z 685 druhů. Co do počtu druhů jsou nejvíce zastoupení ptáci, savci a plazi.

Video
Video se připravuje ...

Na otevření nového pavilonu goril do pražské zoo zavítalo asi dvě stovky lidí Daniel Šesták

Fotogalerie
95 fotografií