Jeden z nejvýznamějších českých fotografů zemřel v pondělí 5. prosince po těžké nemoci. „Fotograf žije dvakrát,“ nechala na parte vytisknout jeho dlouholetá partnerka Alena Vykulilová. 

Rodák z pražských Vršovic zažil druhou světovou válku, tuhá léta socialismu i Pražské jaro. Nadějný umělec prožil své mládí v jednom z domů kousek od stadionu Bohemians Praha a do školy chodíval do nouzové kolonie Na Slatinách, kam chodil i se Zdeňkem Svěrákem a kde vznikla i jeho záliba ve focení.

„Vyrůstal jsem prakticky na ulici, do školy jsem chodíval bos,“ popsal před třemi lety v rozhovoru pro Blesk.cz Dostál. Přesto se mu povedlo obstarat si svůj první fotoaparát už v 16 letech. Vydělal si na něj na brigádě a jeho motivace byla jasná. „Během studií k nám do třídy přidělili asi pět nebo šest děvčat, takže když jsme potom jezdili na výlety, chtěl jsem je pochopitelně fotit,“ uvedl nadšeně fotograf. 

Kromě nadání ve focení našel v sobě mladý fotograf i talent ve sportu. Jako mladší dorostenec byl dokonce mistrem republiky ve skoku do výšky, závodně běhal i štafety. Sportovní úspěchy bohužel překazil nástup na vojnu. Tam si František prožil těžké časy. „Odsloužil jsem ji u Mostu, kde jsem skončil v areálu bývalého lágru. Bylo to k nevydržení, protože tam neplatily zákony, ani ty vojenské. Fotograf už ve svých 20 letech vídal mrtvoly. 

V 84 letech zemřel nestor české fotografie, slavný pražský street fotograf František Dostál.
Autor: blesk.cz

Ke sportu se po návratu domů Dostál nevrátil, nadšení z fotografování ho ale neopustilo. V pražských ulicích začal náhodně fotit obyčejné lidi.  Přes dvacet let fotil i na oblíbené Sázavské plovárně, která mu za dob socialismu přinášela pocit svobody. Na březích Sázavy vznikl jeho známý soubor fotografií s názvem Letní lidé. 

Zrodila se hvězda

Dostál tvořil přirozeně, lidsky a úsměvně, zachytával i lehce absurdní a neobyčejné situace. Během svého života pořídil tisíce snímků. Zachycoval na nich s vtipem i pochopením každodenní život. Jeho vzorem byl František Drtikol, a tak se nebránil ani lechtivějšímu focení aktů. Ty v 70. letech vystavoval na výstavě v Amsterodamu. Jak Dostál říkal, dnes je doba jiná. „Ty fotografie svědčí o tom, co jsme tehdy dělali, kam jsme chodili, jaká byla doba. Dnes by vzniknout nemohly, protože dnes je problém na veřejnosti vyfotit i někoho oblečeného,“ řekl. 

Nafotil tisíce snímků, získal přes sto ocenění, uspořádal 70 výstav. Taková byla zářivá kariéra jednoho z našich nejúspěšnějších fotografů. „Člověk by po sobě měl něco nechat,“ říkal neskromně Dostál, a to se mu také povedlo. Kromě svých dechberoucích fotografií vydal ke svým 80. narozeninám knihu Pražský chodník vypráví.

Rodina a přátelé se s Františkem Dostálem rozloučí ve středu 14. prosince ve 12 hodin v kostele svatého Václava v pražských Vršovicích. 

Video
Video se připravuje ...

František Dostál: Sloužili jsme u Čapka, teta zachránila Dášenku! Zuzana Bubílková, Petr Soukup

Fotogalerie
41 fotografií