„Zdražili jsme přibližně o 15 procent. Například celodenní vstupné (pro dospělého) stálo loni 160 Kč, letos stojí 180 Kč,“ sdělil ředitel společnosti Sportovní a rekreační areály Prahy 3 (SARAP3) Václav Bartásek. Firma SARAP3, která je příspěvkovou organizací třetí pražské městské části, spravuje Sportovní a rekreační areál Pražačka.

Hlavním důvodem zvýšení vstupného je podle Bartáska zdražování energií. Koupaliště na Pražačce zasáhlo zvláště výrazné zvýšení cen plynu, protože i venkovní bazény v areálu jsou vyhřívané. Ceny narostly i u chemie do bazénu. Náklady na provoz tak podle ředitele vzrostly o 50 až 70 procent.

Pro společnost Anelis je provoz koupaliště Ládví v Praze 8 letos dražší o 40 procent, uvedli zástupci firmy. I tam proto návštěvníci musí počítat s vyšším vstupným. Dospělí letos zaplatí za celodenní vstupenku 180 korun. Méně často proto podle zástupců koupaliště chodí stálí zákazníci. Zatímco dříve byli na koupališti obden, nyní se přijdou svlažit dvakrát do týdne.

Vyšší vstupné letos kvůli rostoucím nákladům na provoz platí také návštěvníci koupaliště Petynka ve Střešovicích a biotopu Lhotka v Praze 4. Dospělí návštěvníci Petynky nyní za celodenní vstupné místo loňských 160 korun zaplatí 180 korun a více zaplatí i děti či skupiny. Platby za využití sportovišť a zapůjčení sportovního vybavení jsou ve stejné výši jako loni, informoval za společnost SNEO, která koupaliště provozuje, Lukáš Vesecký. Vstupenku na koupaliště Lhotka pořídí čtyřčlenná rodina nyní za 400 korun. Loni by zaplatila 320 korun.Stejnou cenu jako v loňské sezoně nadále platí senioři, sdělil vedoucí koupaliště Lhotka Jakub Ott.

Lidí je víc

Celkovou návštěvnost si zatím provozovatelé koupališť v metropoli spíše pochvalují. Lidí chodí více než loni, někde jsou počty návštěvníků srovnatelné s obdobím před pandemií. Platí to třeba pro koupaliště na Pražačce. To podle Bartáska obvykle za letní sezonu navštíví asi 40 000 lidí, loni to bylo o polovinu méně. Letos v červenci na koupaliště na Žižkově zavítalo asi 12 000 lidí, stejně jako o měsíc dříve.

Více návštěvníků dosud přišlo i na Petynku. V červnu a v červenci se ve vyhřívaném bazéně o délce 50 metrů svlažilo přes 70 000 lidí, v roce 2021 to bylo asi o 30 000 lidí méně. Návštěvnost si pochvaluje i vedoucí koupaliště Lhotka. „Nejvíce návštěvnost venkovního koupaliště ovlivňuje počasí a předpověď. Ta do jisté míry zasahuje do rozhodování lidí, zda na koupaliště vyrazí či nikoliv. A letošní léto bylo teplotně nadprůměrné,“ uvedl Ott.

Fotogalerie
23 fotografií