Agentura se letos v srpnu ptala tisícovky Pražanů napříč městskými částmi. Vyšlo najevo, že denně se přes léto sprchuje či koupe 51 procent obyvatel, 27 procent lidí si očistu dopřává méně než sedmkrát týdně. Čtvrtina Pražanů uvedla, že se myje ráno i večer, dvě třetiny výhradně večer. To může být jedním z problémů zápachu – přes léto se totiž člověk často potí i v noci, a když pak ještě třeba ve spěchu dobíhá na tramvaj, často mu nepomůže ani silný parfém.

Průzkum také ukázal, že naprostá většina lidí (93 procent) má zkušenosti se zapáchajícími lidmi v prostředcích městské hromadné dopravy. Nejvíce jsou prý lidé cítit v tramvajích a v autobusech, pouze devět procent respondentů odpovědělo, že jim lidé nejvíc „smrdí“ v metru. Problém se podle Pražanů týká zejména mužů, 94 procent dotázaných odpovědělo, že zapáchají více než ženy.

Vyšlo také najevo, že více než polovina Pražanů (54 procent) má možnost se osprchovat v práci, dvě třetiny ji ale nevyužívají. 43 procent lidí přitom uvedlo, že by uvítalo, kdyby se někdo z kolegů v práci pravidelně sprchoval.

Jak jsou na tom městské části?

Průzkum se zaměřil také na konkrétní městské části. Ukázalo se, že nejčistotnější obyvatele má Praha 4 a Praha 10 – tam se více než sedmkrát týdně koupe či sprchuje 22 procent dotázaných, zároveň má také v těchto městských částech nejméně respondentů zkušenost se zapáchajícími lidmi v prostředcích MHD. Naopak nejhůře je na tom Praha 5 – zde vůbec nejvíc lidí ze všech městských částí (31 procent) odpovědělo, že se nesprchují každý den ani během léta.

Fotogalerie
12 fotografií