Rozhodnutí není zatím pravomocné. Státní zástupce i obžalovaní se stížnosti vzdali, mohou ji však ještě podat poškození. „Soud přihlédl k tomu, že všichni obžalovaní jsou dosud bezúhonní," uvedla předsedkyně senátu Petra Kreuzmannová. Jejich trestný čin byl podle ní zároveň nedbalostní. Doplnila, že trestní řízení bylo dlouhé a stresující a mohlo být pro obžalované dostatečným poučením. Hlavním zájmem soudu pak nebylo ukládat trest, ale nahradit poškozeným újmu.

Spoluvlastníci dříve vinu odmítali. Obvodní soud je uznal vinnými za přečin obecné ohrožení z nedbalosti a potrestal je podmíněnými tresty. Rozsudek však zrušil odvolací soud.

Všech sedm obžalovaných ve středu uvedlo, že činu litují. Uvedli také, že událost byla pro ně poučením a od té doby pečují o své nemovitosti tak, aby se nic podobného již stát nemohlo. „Budeme se všichni snažit, aby se nic takového již nikdy neopakovalo," uvedl jeden z nich. Poškození pak podle advokáta vlastníků objektu Leoše Lejska přijali omluvy a částky, které jim jeho klienti dali.

Odškodnění

Proti narovnání a zastavení stíhání se nepostavil ani státní zástupce Jiří Richter. "Obžalovaní odškodnili pozůstalé po zemřelém a odškodnili je poměrně velkoryse," prohlásil. Naopak částka poskytnutá do fondu obětí trestné činnosti mohla být vzhledem k velmi závažnému následku podle něj vyšší.

V případu bylo původně obžalováno osm lidí, řízení proti jednomu z nich ale bylo vyloučeno k samostatnému projednání a následně zastaveno. Státní zástupce tvrdil, že vlastníci - Jiří, Miroslav a Zdeněk Prokopovi, Jan, Jiří a Tomáš Prouzovi, Jana Srbová a Vít Fortelka - objekt dlouhodobě zanedbávali. Nevykonávali dostatečnou údržbu. Zeď spadla zřejmě kvůli silnějšímu poryvu větru. Zavalila člověka, který na místě zemřel.

Architekt Tomáš Prouza, který se stal v roce 2015 vlastníkem areálu, k němuž zeď patří, u soudu dříve vypověděl, že zeď byla v dobrém stavu. Spolumajitelé podle Prouzy do rekonstrukce postupně investovali, byly však budovy, které měly větší prioritu.

Fotogalerie
10 fotografií