Podle primátora Zdeňka Hřiba chybí v současné chvíli v pražských nemocnicích asi 300 zdravotníků, tedy asi 150 lékařů a 150 sester. Magistrát proto hledá cesty, jak nemocnicím v kritické situaci ulehčit. Pomoci by měli jak praktiční a ambulantní lékaři, tak dobrovolníci i armáda. „V týdnu jsme rozeslali dopis praktickým a ambulantním lékařům, s prosbou, zda by byli ochotni vypomoci na pohotovosti nebo v očkovacích centrech, prozatím se nám přihlásilo do očkovacích center 23 dobrovolníků,“ řekl Hřib.

Větší zapojení praktiků

„Rád bych také poprosil praktické lékaře, aby se co nejvíce zapojili do očkování třetí dávkou. V případě, že váš praktický lékař odmítá očkovat vás nebo třeba imobilní osoby, o které se staráte a pro které je návštěva očkovacího centra složitá, doporučuji se obrátit na vaši zdravotní pojišťovnu,“ dodal primátor.

„Ráda bych požádala praktické a ambulantní lékaře, aby pracovali i přes vánoční svátky, abychom co nejvíce ulehčili nemocničním pohotovostem a také záchranné službě. Lidé se tak budou moct s běžnými potížemi obracet na ně a nebudou muset využívat pohotovost,“ vyzvala radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě).

Pomáhá i Český červený kříž

V přetížených nemocnicích vypomáhají také dobrovolníci z Českého červeného kříže (ČČK), o jejich pomoc požádali všechny pražské nemocnice. Červený kříž stejně jako loni organizuje kurzy pro dobrovolníky z řad nezdravotnického personálu, které jsou zdarma a absolventi pak mohou vypomáhat při péči o pacienty. „Kurz trvá jeden den a absolventi se naučí, jak pečovat o pacienta, jak mu zajistit hygienu, také jak obsluhovat nemocniční lůžko a jak zabránit proleženinám,“ vysvětlil velitel Ústředního krizového týmu ČČK Richard Smejkal.

„Tito dobrovolníci pracují pod dozorem zkušených sester, které ale pak nemusejí dělat namáhavé ošetřovatelské práce, tedy například manipulaci s pacienty a ušetří si tak sílu,“ dodal , primář interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Martin Havrda.

Video
Video se připravuje ...

Šéfka asociace sester Šochmanová: Odmítači mezi zdravotníky jsou obrovsky nekolegiální. Povinné očkování má logiku Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
44 fotografií