Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

FOTO: Covidové oddělení v Krnově je v krizi: Nejtěžší případy už nepřijímá, nemá kam

Autor: rum - 
3. prosince 2021
11:05

Nemocnice v Krnově zastavila veškerou neakutní péči a poprvé od začátku pandemie omezila přechodně i ambulantní provoz. Stará se o 90 covidových pacientů, za poslední dva dny jejich počet stoupl o 20. Zdravotníci jedou prodloužené směny a sami jsou na pokraji sil. Ředitel nemocnice se s prosbou o pomoc obrátil na všechny lékaře z okolí. Situace je vyhrocená...

„Všechny zdravotníky přesouváme na pracoviště, kde se poskytuje akutní péče. Tu budeme schopni zajistit i nadále. Přestali jsme přechodně přijímat pacienty s nejtěžším průběhem onemocnění covid-19. Ty musí rychlá záchranná služba převážet do jiných nemocnic. Máme bohužel plno a musíme se postarat o pacienty, u kterých se průběh onemocnění zhorší,“ sdělil ředitel nemocnice MUDr. Ladislav Václavec.

Momentálně se v nemocnici starají o 90 pacientů s covidem-19 a další nemocné, kteří vyžadují péči po prodělání tohoto onemocnění.

Nemocnice také naprosto zastavila neakutní operace. „Lidé, kteří mají naplánováno preventivní vyšetření na příští týdny, by si měli telefonicky ověřit, zda budou ošetřeni, případně si musí domluvit jiný termín,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Krušina.

Prosba o pomoc

Zdravotnický personál je maximálně vytížený. „V současné době pracují ve velkém psychickém i fyzickém nasazení, práce je mimořádně náročná, navíc v oslabeném počtu lidí. Přes 80 zdravotníků je na ošetřovném, někteří v pracovní neschopnosti. Buďme vzájemně ohleduplní a tolerantní. Všem zdravotníkům za jejich nasazení děkuji,“ sdělil ředitel Václavec.

Krnovská nemocnice proto prosí o pomoc všechny zdravotníky, kteří jsou na mateřské, v penzi, případně pracují v privátním sektoru či mimo obor. „Prosíme o pomoc všechny kolegyně a kolegy mimo naše zařízení, jelikož jsme ve zcela mimořádné situaci. Naše týmy jsou na hraně svých kapacit. Nechceme a nemůžeme si dovolit nechat naše lidi padnout vyčerpáním,“ pokračoval ředitel Václavec.

Výzva pro praktiky

Ředitel vyzval k pomoci i praktické lékaře pro dospělé. „Z naší spádové oblasti pravidelně do služeb LSPP nastupují dva až tři praktičtí lékaři pro dospělé, kterým jsme vděčni, že plní svoji povinnost. I tak je to žalostně málo. Proto bych chtěl vyzvat kolegy praktické lékaře pro dospělé, aby začali alespoň nyní sloužit na pohotovosti jednu službu v měsíci. Nejde jen o povinnost, ale v této situaci snad i o lékařskou čest,“ zakončil ředitel.

Ještě není zdaleka konec

Nemocnice počítá s tím, že situace bude v příštích dnech ještě kulminovat. Nevýhodou zůstává, že se pacienti ve velmi vážném stavu zotavují dlouho a při tom stále vyžadují intenzivní péči. Aktuální data nemocnice potvrzují skutečnost, že ve vážném stavu končí převážně neočkovaní pacienti.

VIDEO: Koronavirus: Varianta Omikron se šíří světem.

Video  Koronavirus: Varianta Omikron  - Videohub
Video se připravuje ...

danidah ( 4. prosince 2021 22:09 )

No jo no, když je tolik zrušených nemocnic, není se čemu divit, že nestačí lůžka. Pak se z toho dělá krizová situace. V Covidu to asi nebude, nemyslite?

slafa ( 4. prosince 2021 15:50 )

Vsechno se svadi na covid a dam na to ze je tam vetsina bez covidu a zase chripka neexistuje.

nespokojeny ( 4. prosince 2021 10:55 )

Nyní musí poradit MuDr. Hnízdil apod., kteří přesně ví jak to dělat a dle nich je vše špatně.

viho ( 3. prosince 2021 20:55 )

On to ale myslel asi tak, že vláda dělá z nemocnic pneuservisy. Vláda odmítá dělat preventivní opatření, omezit přenos viru ve školách, atd. a řídí pandemii systémem brzda-plyn dle vytíženosti nemocnic. Je to skutečně podobné, jako kdyby se pravidla silničního provozu zaváděla dle vytíženosti autoservisů. Dokud nejsou autoservisy plné nabouraných aut, tak není potřeba zavádět žádná pravidla?... Řešením je, aby si lidé "dobrovolně" do auta umístili protinárazový systém od monopolního výrobce?...

e.lesanova ( 3. prosince 2021 20:53 )

B612...vy musíte ještě věřit na Ježíška, ne?? No, vaše naivita vás omlouvá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa