Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jablunkovsko a Třinecko: Za očkovacím týmem letěly kameny! Nepomohl kněz ani hospodský

Autor: jag - 
10. listopadu 2021
09:54

Přes deset kilometrů šplhal serpentinami do kopce očkovací tým, aby se mohli lidé na Hrčavě naočkovat. Pohořeli, přišla jen jedna babička. Jablunkovsko a Třinecko jsou pro očkovací týmy „tvrdým oříškem“.

Nejen s Hrčavou, ale s celým odmítavým Jablunkovskem a Třineckem si hygienici nevědí rady. Oslovili dokonce i hospodské a kněze, aby pomohli přesvědčit místní. „Marně,“ sdělil krajský koordinátor očkovacích týmů Pavel Rydrych. Když očkovací vůz odjížděl z Hrčavy, letěly za ním i kameny.

Je to na prakticích

Krajský koordinátor Pavel Rydrych netušil, co ho čeká. „Bruntálsko a Novojičínsko jsme zvládli, zde si nevíme rady. Zkusili jsme všechno. Teď je to na praktických lékařích. K těm by mohli mít lidé větší důvěru,“ poznamenal Rydrych. V malých obcích Beskyd je proočkovanost jen kolem 30 %.

Řeší energie

„Informace, že přijedou, vyvěšená byla. Ale tady mají lidé jiné starosti,“ řekl starosta obce Hrčavy Marek Sikora. Zdražení energií odsunulo covid-19 na druhou kolej. „Začalo se řešit znovu dřevo, uhlí, lidé oprášili kotle na tuhá paliva,“ řekl Milan Lysek z Jablunkova.

Renata Gříbková z Písku za zdejším odmítáním očkování vidí zdravý selský rozum horalů. „Chrání je před ukvapeností dělat to, co by se údajně mělo. Nezaslepuje umění číst mezi řádky,“ uvedla.

Werkový fenomén

Podobný názor na to, proč odmítači vakcinace v této oblasti Moravskoslezského kraje hrají prim, má starosta Mostů u Jablunkova Ondřej Niedoba. „To je jednoduché. Tady dominují železárny, pro místní werk. Tam si někdo něco přečte a pak se to probírá v kantýnách, na šichtě, po šichtě v autobuse. To je prostě werkový syndrom,“ popsal, jak se šíří dezinformace.

„Když lidé sledují, jak jsou některé špičkové vědecké kapacity označovány za dezinformátory a oponentní názory mažou, vzniká nedůvěra,“ míní místní folklorista Otmar Kantor. „Většina tady pracuje v železárnách, sdělí si to. Pro mě je nepřijatelné, že místo podpory silné imunity cpe stát všem do hlav jen vakcíny,“ doplnil.

VIDEO: Jak funguje vakcína v našem organismu.

zombie ( 15. listopadu 2021 16:41 )

A správně děláte. Právě ti inteligentní si najdou o všem informace a nebudou následovat hloupé ovce. Dál není třeba o tom diskutovat. Ať si to každý přebere jak chce.

zombie ( 15. listopadu 2021 16:14 )

Ty budeš asi nějakej placenej troll, takhle se zbytečně rozčilovat. Ať ti nepraskne cévka hňupe

jitulko ( 12. listopadu 2021 12:08 )

A jaký máte důvod?Placnout něco a nenapsal důvod je zbytečnost a vypovídá to o vaší inteliganci

jitulko ( 12. listopadu 2021 12:05 )

Oprava-poslat imunology,virology aby lidem vysvětlili jak to ve skutečnosti je

jitulko ( 12. listopadu 2021 12:04 )

Folklorista Otmar Kantor je zřejmé tajné studovány imunolog,virolog a čert ví ještě co,když hlásá,že dobrá imunita každého zachrání před Covidem.Rok a půl po vypuknutí Covidu a lidí věří takovým blábolům a ještě to rozhlašují dál???Proč vláda místo očkovacích center nepošle unologyunologyv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa